Fletteloff

2 timer

Å lage et flettebrød krever gjerne litt øvelse i fingrene, men resultatet er et lekkert og luftig brød som vil imponere familie og venner.

Du kan lage flettebrød med alt fra loff til kornbrøddeig, men er du ikke helt rutinert lønner det seg å begynne med en enkel gjærdeig som er lett å håndtere.

I episode 5 av bakekonkurransen «Hele Norge baker» fikk deltakerne utfordring å lage sitt beste brød på halvannen time som ukens signaturoppgave. Mens teknikkoppgaven var å lage fletteloff under tidspress etter denne oppskriften til bakerigründer og dommer Øyvind Lofthus.

- Skal du lage fletteloff hjemme anbefaler jeg å bruke lenger tid. Å flette under og over er ikke bare enkelt, men det er bare å prøve å seg frem, sier bakedommeren til Godt.

- Etter første heving kan det være lurt å gå i gang med å flette tidligere enn det du ville gjort med annen normal gjærbakst, fortsetter Lofthus. 

Ved andre heving anbefaler han derimot å la deigen heve så lenge som mulig - i det minste til dobbel størrelse. Steketiden avhenger av hvor stort brødet er. Trikset for å sjekke om det er ferdigstekt er å banke med en finger eller strikkepinne for å høre om du får en hul lyd. 

Sjekk TV3s matsider for flere oppskrifter fra programmet. Foto: Rune Bendiksen

247 har lagret denne
Fletteloff

Å lage et flettebrød krever gjerne litt øvelse i fingrene, men resultatet er et lekkert og luftig brød som vil imponere familie og venner.

Du kan lage flettebrød med alt fra loff til kornbrøddeig, men er du ikke helt rutinert lønner det seg å begynne med en enkel gjærdeig som er lett å håndtere.

I episode 5 av bakekonkurransen «Hele Norge baker» fikk deltakerne utfordring å lage sitt beste brød på halvannen time som ukens signaturoppgave. Mens teknikkoppgaven var å lage fletteloff under tidspress etter denne oppskriften til bakerigründer og dommer Øyvind Lofthus.

- Skal du lage fletteloff hjemme anbefaler jeg å bruke lenger tid. Å flette under og over er ikke bare enkelt, men det er bare å prøve å seg frem, sier bakedommeren til Godt.

- Etter første heving kan det være lurt å gå i gang med å flette tidligere enn det du ville gjort med annen normal gjærbakst, fortsetter Lofthus. 

Ved andre heving anbefaler han derimot å la deigen heve så lenge som mulig - i det minste til dobbel størrelse. Steketiden avhenger av hvor stort brødet er. Trikset for å sjekke om det er ferdigstekt er å banke med en finger eller strikkepinne for å høre om du får en hul lyd. 

Sjekk TV3s matsider for flere oppskrifter fra programmet. Foto: Rune Bendiksen

247 har lagret denne
6
porsjoner
  • 500 g hvetemel
  • 350 g melk
  • 15 - 20 g gjær
  • 10 g salt
  • 10 g sukker
  • 50 g smør
Unngå at skjermen går i dvale
  • 500 g hvetemel
  • 350 g melk
  • 15 - 20 g gjær
  • 10 g salt
  • 10 g sukker
  • 50 g smør
Lag deigen: Kjør alle ingrediensene unntatt smør i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter. Tilsett smør de siste 3 minuttene.  La deigen hvile/heve.
Del deigen i 8 emner og lag en stor flette. Bestem selv hvor stort brødet skal være.
Fletteteknikk: Plasser fletteemnene foran deg og nummerer dem fra 1 – 8. Følg fletteinstruksene nedenfor. 

NB! Hver gang du flytter et emne så forandrer emnene nummer, det vil si at du hele tiden må forholde deg til den nye rekkefølgen du ser foran deg.
Steg 1: Flett emne 8 under emne 7, og så over emne 1. 

Steg 2: Flett emne 8 over emne 5.

Steg 3: Flett emne 2 under emne 3, så over emne 8.

Steg 4: Flett emne 1 over emne 4.

Steg 5: Flett emne 7 under emne 6 så over emne 1.
Gjenta fra steg 2 til alle emnene er flettet, avslutt med å flette emnene inn i brødet
Hev så flettebrødet. Pensle med egg og ta på valmuefrø eller sesamfrø. Tenk gjerne kreativt.
Ovnen skal være på 230 grader når du setter brødet inn. Tilfør steam. Slå ned varmen til 190 grader etter ett par minutter. Brødet skal helst stekes direkte på en pizzasten i ovnen. Steketid avhenger av størrelsen på brødet. Et stort brød trenger ca. 40 minutter.

NB! Ha litt mel på bakespaden når du skal ta brødet inn i ovnen.
Ovnen skal være på 230 grader når du setter brødet inn. Tilfør steam. Slå ned varmen til 190 grader etter ett par minutter. Brødet skal helst stekes direkte på en pizzasten i ovnen. Steketid avhenger av størrelsen på brødet. Et stort brød trenger ca. 40 minutter.

 

 NB! Ha litt mel på bakespaden når du skal ta brødet inn i ovnen.
woman cooking

Bon appetit!

Lag deigen: Kjør alle ingrediensene unntatt smør i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter. Tilsett smør de siste 3 minuttene.  La deigen hvile/heve.
Del deigen i 8 emner og lag en stor flette. Bestem selv hvor stort brødet skal være.
Fletteteknikk: Plasser fletteemnene foran deg og nummerer dem fra 1 – 8. Følg fletteinstruksene nedenfor. 

NB! Hver gang du flytter et emne så forandrer emnene nummer, det vil si at du hele tiden må forholde deg til den nye rekkefølgen du ser foran deg.
Steg 1: Flett emne 8 under emne 7, og så over emne 1. 

Steg 2: Flett emne 8 over emne 5.

Steg 3: Flett emne 2 under emne 3, så over emne 8.

Steg 4: Flett emne 1 over emne 4.

Steg 5: Flett emne 7 under emne 6 så over emne 1.
Gjenta fra steg 2 til alle emnene er flettet, avslutt med å flette emnene inn i brødet
Hev så flettebrødet. Pensle med egg og ta på valmuefrø eller sesamfrø. Tenk gjerne kreativt.
Ovnen skal være på 230 grader når du setter brødet inn. Tilfør steam. Slå ned varmen til 190 grader etter ett par minutter. Brødet skal helst stekes direkte på en pizzasten i ovnen. Steketid avhenger av størrelsen på brødet. Et stort brød trenger ca. 40 minutter.

NB! Ha litt mel på bakespaden når du skal ta brødet inn i ovnen.
Ovnen skal være på 230 grader når du setter brødet inn. Tilfør steam. Slå ned varmen til 190 grader etter ett par minutter. Brødet skal helst stekes direkte på en pizzasten i ovnen. Steketid avhenger av størrelsen på brødet. Et stort brød trenger ca. 40 minutter.

 

 NB! Ha litt mel på bakespaden når du skal ta brødet inn i ovnen.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?