Fletteloff
Å lage et flettebrød krever gjerne litt øvelse i fingrene, men resultatet er et lekkert og luftig brød som vil imponere familie og venner.
Du kan lage flettebrød med alt fra loff til kornbrøddeig, men er du ikke helt rutinert lønner det seg å begynne med en enkel gjærdeig som er lett å håndtere.
I episode 5 av bakekonkurransen «Hele Norge baker» fikk deltakerne utfordring å lage sitt beste brød på halvannen time som ukens signaturoppgave. Mens teknikkoppgaven var å lage fletteloff under tidspress etter denne oppskriften til bakerigründer og dommer Øyvind Lofthus.
- Skal du lage fletteloff hjemme anbefaler jeg å bruke lenger tid. Å flette under og over er ikke bare enkelt, men det er bare å prøve å seg frem, sier bakedommeren til Godt.
- Etter første heving kan det være lurt å gå i gang med å flette tidligere enn det du ville gjort med annen normal gjærbakst, fortsetter Lofthus.
Ved andre heving anbefaler han derimot å la deigen heve så lenge som mulig - i det minste til dobbel størrelse. Steketiden avhenger av hvor stort brødet er. Trikset for å sjekke om det er ferdigstekt er å banke med en finger eller strikkepinne for å høre om du får en hul lyd.
Sjekk TV3s matsider for flere oppskrifter fra programmet. Foto: Rune Bendiksen
Å lage et flettebrød krever gjerne litt øvelse i fingrene, men resultatet er et lekkert og luftig brød som vil imponere familie og venner.
Du kan lage flettebrød med alt fra loff til kornbrøddeig, men er du ikke helt rutinert lønner det seg å begynne med en enkel gjærdeig som er lett å håndtere.
I episode 5 av bakekonkurransen «Hele Norge baker» fikk deltakerne utfordring å lage sitt beste brød på halvannen time som ukens signaturoppgave. Mens teknikkoppgaven var å lage fletteloff under tidspress etter denne oppskriften til bakerigründer og dommer Øyvind Lofthus.
- Skal du lage fletteloff hjemme anbefaler jeg å bruke lenger tid. Å flette under og over er ikke bare enkelt, men det er bare å prøve å seg frem, sier bakedommeren til Godt.
- Etter første heving kan det være lurt å gå i gang med å flette tidligere enn det du ville gjort med annen normal gjærbakst, fortsetter Lofthus.
Ved andre heving anbefaler han derimot å la deigen heve så lenge som mulig - i det minste til dobbel størrelse. Steketiden avhenger av hvor stort brødet er. Trikset for å sjekke om det er ferdigstekt er å banke med en finger eller strikkepinne for å høre om du får en hul lyd.
Sjekk TV3s matsider for flere oppskrifter fra programmet. Foto: Rune Bendiksen
- 500 g hvetemel
- 350 g melk
- 15 - 20 g gjær
- 10 g salt
- 10 g sukker
- 50 g smør
NB! Hver gang du flytter et emne så forandrer emnene nummer, det vil si at du hele tiden må forholde deg til den nye rekkefølgen du ser foran deg.
Steg 2: Flett emne 8 over emne 5.
Steg 3: Flett emne 2 under emne 3, så over emne 8.
Steg 4: Flett emne 1 over emne 4.
Steg 5: Flett emne 7 under emne 6 så over emne 1.
NB! Ha litt mel på bakespaden når du skal ta brødet inn i ovnen.

Bon appetit!
NB! Hver gang du flytter et emne så forandrer emnene nummer, det vil si at du hele tiden må forholde deg til den nye rekkefølgen du ser foran deg.
Steg 2: Flett emne 8 over emne 5.
Steg 3: Flett emne 2 under emne 3, så over emne 8.
Steg 4: Flett emne 1 over emne 4.
Steg 5: Flett emne 7 under emne 6 så over emne 1.
NB! Ha litt mel på bakespaden når du skal ta brødet inn i ovnen.