Vaniljeboller
60 min
Å sette tennene i nybakte, myke, fylte vaniljeboller er en himmelsk opplevelse.
Kilde: Stavanger Aftenblad; Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Astrid Hals.
116 har lagret denne
Å sette tennene i nybakte, myke, fylte vaniljeboller er en himmelsk opplevelse.
Kilde: Stavanger Aftenblad; Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Astrid Hals.
116 har lagret denne
8
porsjoner
- 75 g smør
- 2.5 dl helmelk
- 25 g gjær, rød
- 1 egg
- 0.25 ts salt
- 1 dl sukker
- 600 g hvetemel
- 4 ss smør
- 1 dl sukker
Vaniljekrem
- 2 eggeplomme
- 0.75 dl sukker
- 0.5 dl hvetemel
- 2 dl melk
- 2 ts vaniljesukker
Unngå at skjermen går i dvale
- 75 g smør
- 2.5 dl helmelk
- 25 g gjær, rød
- 1 egg
- 0.25 ts salt
- 1 dl sukker
- 600 g hvetemel
- 4 ss smør
- 1 dl sukker
Vaniljekrem
- 2 eggeplomme
- 0.75 dl sukker
- 0.5 dl hvetemel
- 2 dl melk
- 2 ts vaniljesukker
Lag deigen ved å smelte smøret i en kasserolle. Hell i melken og varm opp forsiktig til lunken.
Smuldre gjæren i en bolle og ha over væsken. Rør ut.
Ha i sammenvispet egg, salt, sukker og mel.
Arbeid deigen jevn. Hev 40 minutter på lunt sted under klede.
Lag vaniljekrem mens deigen hever, se oppskrift lengre ned. Pakkekrem kan brukes i tidsklemma.
Del den hevede deigen i to og kjevle ut 1 1/2 cm tykk.
Stikk ut sirkler, ca. 6 cm. i diameter, med et glass.
Legg en teskje vanilijekrem på hver sirkel. Løft over en annen sirkel og trykk godt rundt kanten.
Etterhev under klede ca. 40 minutter.
Stek bollene 8-10 minutter nederst i forvarmet ovn på 210 grader.
Til pensling: Smelt smøret. Ha sukker i en suppeskål.
Pensle de varme bollene med litt smør og dypp i sukkeret.
Servér lune.
Vaniljekrem
Visp eggeplommer og sukker. Rør i melet.
Hell i den kokende melken i en tynn stråle mens du visper.
Ha i vaniljesukker.
Varm opp til kokepunktet, men kremen må ikke koke. Rør hele tiden.
Avkjøl kasserollen i kaldt vann.

Bon appetit!
Lag deigen ved å smelte smøret i en kasserolle. Hell i melken og varm opp forsiktig til lunken.
Smuldre gjæren i en bolle og ha over væsken. Rør ut.
Ha i sammenvispet egg, salt, sukker og mel.
Arbeid deigen jevn. Hev 40 minutter på lunt sted under klede.
Lag vaniljekrem mens deigen hever, se oppskrift lengre ned. Pakkekrem kan brukes i tidsklemma.
Del den hevede deigen i to og kjevle ut 1 1/2 cm tykk.
Stikk ut sirkler, ca. 6 cm. i diameter, med et glass.
Legg en teskje vanilijekrem på hver sirkel. Løft over en annen sirkel og trykk godt rundt kanten.
Etterhev under klede ca. 40 minutter.
Stek bollene 8-10 minutter nederst i forvarmet ovn på 210 grader.
Til pensling: Smelt smøret. Ha sukker i en suppeskål.
Pensle de varme bollene med litt smør og dypp i sukkeret.
Servér lune.
Vaniljekrem
Visp eggeplommer og sukker. Rør i melet.
Hell i den kokende melken i en tynn stråle mens du visper.
Ha i vaniljesukker.
Varm opp til kokepunktet, men kremen må ikke koke. Rør hele tiden.
Avkjøl kasserollen i kaldt vann.