Disse smårettene kan serveres slik spanierne byr på tapas og grekerne anretter sin meze, enkeltvis. Du kan alternativt servere alle enkeltdeler som et festmåltid: stekte scampi med gremolata-olje og salte poteter til. Gremolata er en frisk krydderblanding laget på revet sitron, hakket persille og hvitløk. Her vendes den med olje. Hjemmelaget hvitløksmajones, aïoli, topper hele smaksopplevelsen. Kilde: Kokk Karl Erik Pallesen for dinmat.
Lag gremolata som siden blandes med olje: Hakk hvitløk og persille. Riv sitron, bare det gule, ytterste skallet. Finhakk og bland med hvitløk og persille. Bland krydderne i nøytral olje. La oljen trekke en times tid før bruk.
Skjær skorpene av brødet og del i store terninger. Du skal ikke lage sprø krutonger; brødstykkene skal suge opp seg kraften fra scampiene.
Rens frosne scampi for den svarte strengen, tarmen, som løper langs halen. Varm opp nøytral olje i panne og stek scampiene i. Tilsett smør i terninger.
Servering: Sett fram i små skåler. Ta potet på gaffel til å dyppe i aïoli, by fram scampi med gremolataolje og brødterninger til å suge opp kraften i.
Salte poteter
Skrubb potetene, men behold skallet på.
Kok opp vann og salt. Kok potetene møre.
Slå av vannet og tørk potetene i kasserollen.
Potetene har nå fått et tynt saltlag.
Aïoli
NB: Det er vanskelig å lage en mindre porsjon enn til 8. Resten kan oppbevares på tett glass i kjøleskapet i inntil en uke.
Rens og grovhakk hvitløk.
Lag aïoli ved å kjøre alle ingrediensene unntatt oljen raskt sammen i en foodprocessor.
Hell i oljen i en tynn stråle.
Visp kraftig til massen er gyllen og kremaktig, men ikke lenger enn til alt er godt blandet.
Smak til med salt og sitronsaft.
Bon appetit!
Lag gremolata som siden blandes med olje: Hakk hvitløk og persille. Riv sitron, bare det gule, ytterste skallet. Finhakk og bland med hvitløk og persille. Bland krydderne i nøytral olje. La oljen trekke en times tid før bruk.
Skjær skorpene av brødet og del i store terninger. Du skal ikke lage sprø krutonger; brødstykkene skal suge opp seg kraften fra scampiene.
Rens frosne scampi for den svarte strengen, tarmen, som løper langs halen. Varm opp nøytral olje i panne og stek scampiene i. Tilsett smør i terninger.
Servering: Sett fram i små skåler. Ta potet på gaffel til å dyppe i aïoli, by fram scampi med gremolataolje og brødterninger til å suge opp kraften i.
Salte poteter
Skrubb potetene, men behold skallet på.
Kok opp vann og salt. Kok potetene møre.
Slå av vannet og tørk potetene i kasserollen.
Potetene har nå fått et tynt saltlag.
Aïoli
NB: Det er vanskelig å lage en mindre porsjon enn til 8. Resten kan oppbevares på tett glass i kjøleskapet i inntil en uke.
Rens og grovhakk hvitløk.
Lag aïoli ved å kjøre alle ingrediensene unntatt oljen raskt sammen i en foodprocessor.
Hell i oljen i en tynn stråle.
Visp kraftig til massen er gyllen og kremaktig, men ikke lenger enn til alt er godt blandet.
Smak til med salt og sitronsaft.
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto