Hjortegryte med kirsebær
1 h
19 varer
47
Grytevaianter eller retter som steker seg selv i ovnen, eller surrer lenge på komfyren, er alltid velkomne. Ved å bruke kokestykker av kjøtt, kommer du også ut til en overkommelig pris.
Vårt første forslag er en festvariant av en gryte; den er verken rimelig eller laget i en fei, med mindre du har skutt dyret selv, og har kirsebær i fryseren. Men god? Ingen bedre.
Kilde: Stavanger Aftenblad. Foto: Jonas Haarr Friestad
Ingredienser
8
porsjoner
- 1 kg viltkjøtt
- salt og kvernet pepper
- olje
- 4 løk
- 2 stangselleri
- 2 tomat
- 2.5 dl rødvin
- 2 l kjøttkraft, gjerne vilt
- 10 hel sort pepper
- 8 einebær
- 1 kvast timian
- 1 laurbærblad
- 1 dl likør, solbær
- 2 ss ripsgelé
- 2 ss brunt sukker
Kirsebær
- 500 g kirsebær
- 2.5 dl portvin
- 2.5 dl rødvin
- 0.5 appelsin
- 0.5 sitron
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 1 kg viltkjøtt
- salt og kvernet pepper
- olje
- 4 løk
- 2 stangselleri
- 2 tomat
- 2.5 dl rødvin
- 2 l kjøttkraft, gjerne vilt
- 10 hel sort pepper
- 8 einebær
- 1 kvast timian
- 1 laurbærblad
- 1 dl likør, solbær
- 2 ss ripsgelé
- 2 ss brunt sukker
Kirsebær
- 500 g kirsebær
- 2.5 dl portvin
- 2.5 dl rødvin
- 0.5 appelsin
- 0.5 sitron
Skjær kjøttet i 1 ½-cm-store terninger. Dryss på salt og pepper.
Brun i flere omganger i oljen. Ta opp kjøttet.
Kutt opp løk, selleri og tomater og fres alt i oljen.
Legg kjøttet tilbake i gryten. Hell på vinen og kok den nesten inn.
Hell på kraften, kok opp og skum av.
Ha pepperkorn, knuste einerbær, timian og laurbærblad i gryten. Kok alt i 45 minutter til én time.
Tips: I stedet for solbærlikør kan en tilsette 1 dl uspedd solbærsaft.
Kirsebær
Bland portvin, rødvin og strimlet sitrusskall. Kok opp og legg i kirsebærene. La dem koke i laken i 5 minutter.
Ta opp bærene og kok inn laken til du har 2 dl igjen.
Sil kraften fra hjortegryten og kok inn til du har 1/3 igjen.
Smak til med solbærlikør, gelé og vinlaken fra kirsebærene. Legg kjøttet tilbake.
Fres kirsebærene i brunt sukker.
Fordel kjøttet på varme tallerkener. Hell på saus og dryss kirsebærene over.
Servér med kokte poteter eller potetmos.
Tips: I stedet for solbærlikør kan en bruke uspedd solbærsaft.

Bon appetit!
Skjær kjøttet i 1 ½-cm-store terninger. Dryss på salt og pepper.
Brun i flere omganger i oljen. Ta opp kjøttet.
Kutt opp løk, selleri og tomater og fres alt i oljen.
Legg kjøttet tilbake i gryten. Hell på vinen og kok den nesten inn.
Hell på kraften, kok opp og skum av.
Ha pepperkorn, knuste einerbær, timian og laurbærblad i gryten. Kok alt i 45 minutter til én time.
Tips: I stedet for solbærlikør kan en tilsette 1 dl uspedd solbærsaft.
Kirsebær
Bland portvin, rødvin og strimlet sitrusskall. Kok opp og legg i kirsebærene. La dem koke i laken i 5 minutter.
Ta opp bærene og kok inn laken til du har 2 dl igjen.
Sil kraften fra hjortegryten og kok inn til du har 1/3 igjen.
Smak til med solbærlikør, gelé og vinlaken fra kirsebærene. Legg kjøttet tilbake.
Fres kirsebærene i brunt sukker.
Fordel kjøttet på varme tallerkener. Hell på saus og dryss kirsebærene over.
Servér med kokte poteter eller potetmos.
Tips: I stedet for solbærlikør kan en bruke uspedd solbærsaft.
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.