Elgstek i leirgryte

60 min

Kjøtt fra elg inneholder svært lite fett, og egner seg derfor utmerket til steking i leirgryte. Det blir ekstra saftig og godt, og gir mye kraft til en smaksrik saus.
Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Mari Svenningsen

47 har lagret denne
Elgstek i leirgryte

Kjøtt fra elg inneholder svært lite fett, og egner seg derfor utmerket til steking i leirgryte. Det blir ekstra saftig og godt, og gir mye kraft til en smaksrik saus.
Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Mari Svenningsen

47 har lagret denne
8
porsjoner
  • 1.5 kg elg, stek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts timian, tørket
  • 1 ts oregano
  • 2 ss smør
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 4 dl kraft
  • 2 ss smør, usaltet
  • 1 dl seterrømme
  • salt og kvernet pepper
  • 1 ss gelé, rognebær
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1.5 kg elg, stek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts timian, tørket
  • 1 ts oregano
  • 2 ss smør
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 4 dl kraft
  • 2 ss smør, usaltet
  • 1 dl seterrømme
  • salt og kvernet pepper
  • 1 ss gelé, rognebær
Legg leirgryta i vann et par timer.
Gni steken godt inn med salt og krydder og legg den i gryta. Del løk og gulrot i biter og tilsett. Legg over noen klatter med smør, og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken.
Sett leirgryta inn i kald ovn, og skru på 125 °C. Stek i 2-3 timer til steketermometeret viser 65 °C . Da er steken medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt, stek til termometeret viser 70 °C.
Ta steken ut av gryta og la den hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Sil kraften, og spar den til sausen.
Brun smør og hvetemel i en gryte, spe med kraft fra steken, og visp inn rømme.
La sausen koke noen minutter. Smak til med krydder og gelé.
Server elgstek med kokte grønnsaker eller en salat og poteter.
Tips:
Blir det for lite kraft til saus fra steken kan du tilsette utblandet kjøttbuljong til du oppnår ønsket mengde.
woman cooking

Bon appetit!

Legg leirgryta i vann et par timer.
Gni steken godt inn med salt og krydder og legg den i gryta. Del løk og gulrot i biter og tilsett. Legg over noen klatter med smør, og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken.
Sett leirgryta inn i kald ovn, og skru på 125 °C. Stek i 2-3 timer til steketermometeret viser 65 °C . Da er steken medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt, stek til termometeret viser 70 °C.
Ta steken ut av gryta og la den hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Sil kraften, og spar den til sausen.
Brun smør og hvetemel i en gryte, spe med kraft fra steken, og visp inn rømme.
La sausen koke noen minutter. Smak til med krydder og gelé.
Server elgstek med kokte grønnsaker eller en salat og poteter.
Tips:
Blir det for lite kraft til saus fra steken kan du tilsette utblandet kjøttbuljong til du oppnår ønsket mengde.

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?