Til hovedinnhold

Jordbær- og rabarbrapai

1 h 30 min
7 varer
126
Jordbær- og rabarbrapai

Sesongen for norsk rabarbra er i gang. Jordbærene har deimot latt vente på seg, men man får tak i mye bra utenlandske jordbær nå. Denne paien krever minimalt arbeid, det eneste du må gjøre er å lage paideig og forsteke den, og så fylle den med jordbær og rabrbra vendt i brunt sukker og steke videre. Jeg har prøvd flere forskjellige paideigoppskrifter, men kommer hele tiden tilbake til Sverre Sætres oppskrift fra Den store kakeboka. Den er bare best.

Ingredienser

8
porsjoner

Paideig

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør, kaldt, helst usaltet
  • 100 g melis
  • 1 stk egg

Paifyll

  • 2 stilk rabarbra
  • 1 boks jordbær, en kruv ferske bær
  • 2 dl brunt sukker

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Paideig

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør, kaldt, helst usaltet
  • 100 g melis
  • 1 stk egg

Paifyll

  • 2 stilk rabarbra
  • 1 boks jordbær, en kruv ferske bær
  • 2 dl brunt sukker
Start med å skylle jordbærene og rabarbraen. Del rabarbraen i centimeterstore biter og jordbærene i fire. Bland det sammen i en bolle med 2 dl brunt sukker og sett det bort mens du lager deigen.
Sikt melis og mel i en bakebolle. Kutt det kalde smøret i små terninger og ha det i bollen. Smuldre det sammen med hendene til du har store smuler. Ha så i egget og kna det sammen til en jevn deig.
Legg deigen i plastfolie og la avkjøl den i kjøleskap i minst en time, men aller helst over natten. Denne deigen er nok til en 26 cm stor paiform eller 8-10 små terter.
Før du har paideigen i paiformen er det viktig å smøre den med mykt smør og drysse litt mel i. Da vil den ikke sitte fast. Del deigen i tre deler. To av delene bruker du til bunnen og den siste delen er til paigitteret. Press deigen urover så den er jevn overalt. Bruk en gaffel til å prikke deigen.
Legg bakepapir over deigen og fyll på med tørkede erter eller bønner. Dette er for at deigen skal bli stekt helt jevnt og ikke få buler eller sprekker. Det finnes også keramiske paikuler du kan bruke til dette formålet, men en boks tørkede erter koster rundt 10 kroner kiloen på vanlig dagligvare.
Legg bakepapir over deigen og fyll på med tørkede erter eller bønner. Dette er for at deigen skal bli stekt helt jevnt og ikke få buler eller sprekker. Det finnes også keramiske paikuler du kan bruke til dette formålet, men en boks tørkede erter koster rundt 10 kroner kiloen på vanlig dagligvare.
Stek deigen på 200 grader i ca 15 minutter. Ta paideigen ut og fjern ertene og papiret og stek videre i et par minutter til den er gylden.
Ha fyllet i paiskallet. Lag små pølser av resten av deigen som du presser flate med fingrene før du legger det over paien i rutemønster. Prøv å gjøre det så tynt som mulig der gitteret møtes så alt blir gjennomstekt.
Stek videre i 20 minutter på 200 grader. Server gjerne med vaniljeis, vaniljekrem eller vaniljekesam.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å skylle jordbærene og rabarbraen. Del rabarbraen i centimeterstore biter og jordbærene i fire. Bland det sammen i en bolle med 2 dl brunt sukker og sett det bort mens du lager deigen.
Sikt melis og mel i en bakebolle. Kutt det kalde smøret i små terninger og ha det i bollen. Smuldre det sammen med hendene til du har store smuler. Ha så i egget og kna det sammen til en jevn deig.
Legg deigen i plastfolie og la avkjøl den i kjøleskap i minst en time, men aller helst over natten. Denne deigen er nok til en 26 cm stor paiform eller 8-10 små terter.
Før du har paideigen i paiformen er det viktig å smøre den med mykt smør og drysse litt mel i. Da vil den ikke sitte fast. Del deigen i tre deler. To av delene bruker du til bunnen og den siste delen er til paigitteret. Press deigen urover så den er jevn overalt. Bruk en gaffel til å prikke deigen.
Legg bakepapir over deigen og fyll på med tørkede erter eller bønner. Dette er for at deigen skal bli stekt helt jevnt og ikke få buler eller sprekker. Det finnes også keramiske paikuler du kan bruke til dette formålet, men en boks tørkede erter koster rundt 10 kroner kiloen på vanlig dagligvare.
Legg bakepapir over deigen og fyll på med tørkede erter eller bønner. Dette er for at deigen skal bli stekt helt jevnt og ikke få buler eller sprekker. Det finnes også keramiske paikuler du kan bruke til dette formålet, men en boks tørkede erter koster rundt 10 kroner kiloen på vanlig dagligvare.
Stek deigen på 200 grader i ca 15 minutter. Ta paideigen ut og fjern ertene og papiret og stek videre i et par minutter til den er gylden.
Ha fyllet i paiskallet. Lag små pølser av resten av deigen som du presser flate med fingrene før du legger det over paien i rutemønster. Prøv å gjøre det så tynt som mulig der gitteret møtes så alt blir gjennomstekt.
Stek videre i 20 minutter på 200 grader. Server gjerne med vaniljeis, vaniljekrem eller vaniljekesam.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?