Til hovedinnhold

Hjortetakk

1 h 30 min
10 varer
25
Hjortetakk får den karakteristiske fasongen der ringen er klippet eller kuttet tre steder.
Hjortetakk får den karakteristiske fasongen der ringen er klippet eller kuttet tre steder.
Godt.no

Hjortetakk er for mange en av syv slag til jul og regnes som en våre julekaker. De kan minne om smultringer, men har en fastere konsistens og de karakteristiske «taggene» på siden. I likhet med flere andre julekaker stekes hjortetakk i smult.

Kakene smaker best når de er ferske og lune, og oppbevares i en tett kakeboks. Hjortetakk egner seg også godt til frysing.

Ingredienser

1
porsjoner
Obs: Oppskriften gir cirka 40 hjortetakk.
  • 100 g smør
  • 4 stk egg
  • 250 g sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 500 g hvetemel, omtrent
  • 1 ts hornsalt
  • 1 ts kardemomme, malt
  • 0.5 dl konjakk
  • 1 ss sitronskall
  • 1 kg smult, eller matfett

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 100 g smør
  • 4 stk egg
  • 250 g sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 500 g hvetemel, omtrent
  • 1 ts hornsalt
  • 1 ts kardemomme, malt
  • 0.5 dl konjakk
  • 1 ss sitronskall
  • 1 kg smult, eller matfett
Smelt smøret og avkjøl.
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis.
Pisk kremfløten luftig. Vend inn kremfløte og smeltet smør i eggedosisen.
Bland sammen mel, hornsalt og kardemomme. Begynn med å tilsette halvparten av melet i eggedosis-blandingen. Fortsett å tilsette til du har en fin konsistens på deigen. Tilsett konjakk og sitronskall og elt deigen raskt sammen.
Dekk til deigen og la den stå i kjøleskapet over natten.
Form deigen til en pølse som er cirka 1,5 centimeter tykk. Del opp pølsen for hver 10. centimeter og form hver pølse til en ring. Bruk en skarp kniv og lag tre skrå snitt i hver ring.
Finn frem en stor gryte og varm opp smult eller matfett til omtrent 180 grader. Ha alltid lokket klart ved siden av når du koker i matfett. Bruk en trepinne for å sjekke om det er varmt nok, det skal frese rundt pinnen. Pass på at smulten ikke blir for varm underveis.

Kok hjortetakkene i smulten i cirka 5 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Ikke legg i for mange av gangen, det skal være god plass i gryten. Snu dem underveis så de blir jevnt gylne på begge sider.
Bruk en hullsleiv eller klyper for å få hjortetakkene opp fra gryten. Legg dem på en rist med kjøkkenpapir og avkjøl.
Oppbevares i en tett kakeboks.
woman cooking

Bon appetit!

Smelt smøret og avkjøl.
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis.
Pisk kremfløten luftig. Vend inn kremfløte og smeltet smør i eggedosisen.
Bland sammen mel, hornsalt og kardemomme. Begynn med å tilsette halvparten av melet i eggedosis-blandingen. Fortsett å tilsette til du har en fin konsistens på deigen. Tilsett konjakk og sitronskall og elt deigen raskt sammen.
Dekk til deigen og la den stå i kjøleskapet over natten.
Form deigen til en pølse som er cirka 1,5 centimeter tykk. Del opp pølsen for hver 10. centimeter og form hver pølse til en ring. Bruk en skarp kniv og lag tre skrå snitt i hver ring.
Finn frem en stor gryte og varm opp smult eller matfett til omtrent 180 grader. Ha alltid lokket klart ved siden av når du koker i matfett. Bruk en trepinne for å sjekke om det er varmt nok, det skal frese rundt pinnen. Pass på at smulten ikke blir for varm underveis.

Kok hjortetakkene i smulten i cirka 5 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Ikke legg i for mange av gangen, det skal være god plass i gryten. Snu dem underveis så de blir jevnt gylne på begge sider.
Bruk en hullsleiv eller klyper for å få hjortetakkene opp fra gryten. Legg dem på en rist med kjøkkenpapir og avkjøl.
Oppbevares i en tett kakeboks.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?