Til hovedinnhold

Gâteau Saint Honoré

3 h
11 varer
371
Gâteau Saint Honoré

Gâteau Saint Honoré er en fransk konditorkake i verdensklasse!

Kaken er oppkalt etter bakernes skytshelgen St Honorius. Den består av en butterdeigsbunn, kremfylte vannbakkels, vaniljekrem, sukkerkaramell og mandler - og den smaker himmelsk!

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

Ingredienser

8
porsjoner

Bunn

  • 4 plate(r) butterdeig

Vannbakkels

  • 2.5 dl vann
  • 125 g smør
  • 150 g hvetemel
  • 4 stk egg, store

Fyll

  • 5 dl vaniljekrem
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss vaniljesukker
  • 5 plate(r) gelatin
  • 2 ss vann, kokende

Karamell

  • 200 g sukker
  • 3 ss vann

Pynt

  • 0.5 dl mandelflak

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Bunn

  • 4 plate(r) butterdeig

Vannbakkels

  • 2.5 dl vann
  • 125 g smør
  • 150 g hvetemel
  • 4 stk egg, store

Fyll

  • 5 dl vaniljekrem
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss vaniljesukker
  • 5 plate(r) gelatin
  • 2 ss vann, kokende

Karamell

  • 200 g sukker
  • 3 ss vann

Pynt

  • 0.5 dl mandelflak
Legg butterdeigplatene utover bordet og tin dem (det tar ca. 20 minutter). Legg 3 plater ved siden av hverandre på en bakepapirkledd stekeplate, og den fjerde platen på oversiden av dem. Platene skal lappe litt over hverandre. Kjevle ut butterdeigen direkte på stekeplaten og skjær ut en stor rund sirkel, ca. 28 cm i diameter.
Kok opp vann og smør til vannbakkelsdeigen. Ha i alt hvetemelet og rør kraftig med en tresleiv, til deigen slipper kjelen. Avkjøl deigen til den er lunken. Pisk inn ett egg om gangen.
Ha vannbakkelsdeigen i en sprøytepose med stor og glatt tut. Sprøyt ut 4 sirkler på butterdeigsbunnen. Start 1 cm fra ytterkanten og la det være ca. 1 cm avstand mellom de neste sirklene. Sprøyt resten av deigen til små vannbakkelstopper (ca. 18 stk) på en annen bakepapirkledd stekeplate.
Stek butterdeigsbunnen med vannbakkelssirklene midt i ovnen ved 225°C i 25 minutter. Stek deretter de små vannbakkelsene midt i ovnen ved 225°C i 20 minutter. NB! Ikke åpne ovnsdøren før nesten hele steketiden har gått, ellers kan vannbakkelsene klappe sammen.
Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Vend fløtekremen sammen med vaniljekremen. Bløtlegg gelatinplatene i 10 minutter. Klem ut vannet og smelt dem i 2 ss varmt vann. Rør dette inn i kremen. Ha ca. halvparten av fyllet i en sprøytepose med lang og spiss tut. Stikk tuten inn i de små vannbakkelsene på undersiden og fyll dem med vaniljekrem. Sett resten av vaniljekremen i kjøleskapet mens du ferdigstiller kaken.
Smelt sukker og vann til lysebrun karamell. Dypp undersiden av hver av de små vannbakkelsene i karamellen og fest dem langs den ytterste vannbakkelringen på butterdeigsbunnen. Karamellen fungerer som lim for å få vannbakkelsene til å sitte fast. Ringle resten av karamellen på oversiden av de små vannbakkelsene.
Fordel resten av vaniljekremen i midten av kaken. Dryss mandelflak over vaniljekremen som pynt.
woman cooking

Bon appetit!

Legg butterdeigplatene utover bordet og tin dem (det tar ca. 20 minutter). Legg 3 plater ved siden av hverandre på en bakepapirkledd stekeplate, og den fjerde platen på oversiden av dem. Platene skal lappe litt over hverandre. Kjevle ut butterdeigen direkte på stekeplaten og skjær ut en stor rund sirkel, ca. 28 cm i diameter.
Kok opp vann og smør til vannbakkelsdeigen. Ha i alt hvetemelet og rør kraftig med en tresleiv, til deigen slipper kjelen. Avkjøl deigen til den er lunken. Pisk inn ett egg om gangen.
Ha vannbakkelsdeigen i en sprøytepose med stor og glatt tut. Sprøyt ut 4 sirkler på butterdeigsbunnen. Start 1 cm fra ytterkanten og la det være ca. 1 cm avstand mellom de neste sirklene. Sprøyt resten av deigen til små vannbakkelstopper (ca. 18 stk) på en annen bakepapirkledd stekeplate.
Stek butterdeigsbunnen med vannbakkelssirklene midt i ovnen ved 225°C i 25 minutter. Stek deretter de små vannbakkelsene midt i ovnen ved 225°C i 20 minutter. NB! Ikke åpne ovnsdøren før nesten hele steketiden har gått, ellers kan vannbakkelsene klappe sammen.
Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Vend fløtekremen sammen med vaniljekremen. Bløtlegg gelatinplatene i 10 minutter. Klem ut vannet og smelt dem i 2 ss varmt vann. Rør dette inn i kremen. Ha ca. halvparten av fyllet i en sprøytepose med lang og spiss tut. Stikk tuten inn i de små vannbakkelsene på undersiden og fyll dem med vaniljekrem. Sett resten av vaniljekremen i kjøleskapet mens du ferdigstiller kaken.
Smelt sukker og vann til lysebrun karamell. Dypp undersiden av hver av de små vannbakkelsene i karamellen og fest dem langs den ytterste vannbakkelringen på butterdeigsbunnen. Karamellen fungerer som lim for å få vannbakkelsene til å sitte fast. Ringle resten av karamellen på oversiden av de små vannbakkelsene.
Fordel resten av vaniljekremen i midten av kaken. Dryss mandelflak over vaniljekremen som pynt.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?