Til hovedinnhold

Bakte tomater fylt med ris og urter

1 h 30 min
13 varer
271
Et fat med seks bakte tomater

Fylte grønnsaker har en liten eim av noe retro over seg. Og med fylte bakte tomater tenker jeg straks på herlige Hellas ferier og lunsj på stranden.

Sprekkferdige store tomater - fylt til randen med ris, og med et lite (men viktig) hint av mynte, mmm.. Jeg har laget de kjøttfrie, men det er veldig godt å blande litt kjøtt inn i fyllet også, som for eksempel brunet kjøttdeig av lam.

Toppet med fetaost, og gjerne servert med både tzatziki og pitabrød, blir det en super lunsjrett i seg selv, men kan like gjerne være tilbehøret til høstens lam.

Tips: Virker risen litt «tørr» når du koker alt i pannen, kan du eventuelt tilsette et par desiliter buljong eller knuste tomater. I tillegg er det godt med både kapers og oliven i risfyllet.

Server gjerne tomatene med en grønn salat og tzatziki. Tomatene er også supre som tilbehør til for eksempel stekt eller grillet kjøtt – spesielt godt til lam.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 6 stk tomater, store
  • 1 stk løk, stor
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 stk squash
  • 2 ss tomatpuré
  • 150 g ris, langkornet
  • 1 ss sitronskall, revet
  • 0.5 dl persille, hakket
  • 2 ss mynte, hakket
  • olivenolje
  • salt
  • pepper, kvernet
  • fetaost, til servering

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 6 stk tomater, store
  • 1 stk løk, stor
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 stk squash
  • 2 ss tomatpuré
  • 150 g ris, langkornet
  • 1 ss sitronskall, revet
  • 0.5 dl persille, hakket
  • 2 ss mynte, hakket
  • olivenolje
  • salt
  • pepper, kvernet
  • fetaost, til servering
Skjær av toppen på tomatene. Bruk en spiss liten kniv og fjern det harde stilkfestet i tomatene. Skrap ut innholdet i tomaten med en liten skje, og gni alt gjennom en sikt. Ta vare på all tomatsaften, fjern det meste av frøene og hakk opp bitene av tomatkjøtt. Dryss litt salt over tomatene og la de stå på en liten rist - eller i en liten form med kjøkkenpapir - med kjøttsiden ned.
Skjær av toppen på tomatene. Bruk en spiss liten kniv og fjern det harde stilkfestet i tomatene. Skrap ut innholdet i tomaten med en liten skje, og gni alt gjennom en sikt. Ta vare på all tomatsaften, fjern det meste av frøene og hakk opp bitene av tomatkjøtt. Dryss litt salt over tomatene og la de stå på en liten rist - eller i en liten form med kjøkkenpapir - med kjøttsiden ned.
Finhakk løk og hvitløk. Skjær squashen i små terninger. Fres løk og hvitløk i en romslig panne med en god klunk olivenolje. Fres til løken blir myk og gyllen, rør ofte. Fres squashen raskt over høy varme i litt olje til den blir gyllen.
Ha squashen over i løken og rør inn tomatpuré, ris og sitronskall. Fres alt godt sammen under omrøring. Tilsett tomatsaften og krydre med salt og pepper. La det hele småputre under jevn omrøring i 12-15 minutter, eller til risen begynner å mykne. Pass på så det ikke fester seg i bunnen av pannen (tilsett mer væske om nødvendig i form av knuste tomater, tomatjuice eller buljong). Rør til slutt inn hakket persille og mynte.
Ha squashen over i løken og rør inn tomatpuré, ris og sitronskall. Fres alt godt sammen under omrøring. Tilsett tomatsaften og krydre med salt og pepper. La det hele småputre under jevn omrøring i 12-15 minutter, eller til risen begynner å mykne. Pass på så det ikke fester seg i bunnen av pannen (tilsett mer væske om nødvendig i form av knuste tomater, tomatjuice eller buljong). Rør til slutt inn hakket persille og mynte.
Varm ovnen til 180 grader. Sett tomatene over i en passende ildfast form og fyll dem godt opp med risblandingen. Drypp over litt olivenolje og sett på «tomatlokkene», avslutt med et par nye dråper olivenolje og bak tomatene midt i ovnen i cirka 40 minutter, eller til tomatene er gylne og flotte - og risen er mør.
Varm ovnen til 180 grader. Sett tomatene over i en passende ildfast form og fyll dem godt opp med risblandingen. Drypp over litt olivenolje og sett på «tomatlokkene», avslutt med et par nye dråper olivenolje og bak tomatene midt i ovnen i cirka 40 minutter, eller til tomatene er gylne og flotte - og risen er mør.
Dryss over smuldret fetaost og litt ekstra urter før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær av toppen på tomatene. Bruk en spiss liten kniv og fjern det harde stilkfestet i tomatene. Skrap ut innholdet i tomaten med en liten skje, og gni alt gjennom en sikt. Ta vare på all tomatsaften, fjern det meste av frøene og hakk opp bitene av tomatkjøtt. Dryss litt salt over tomatene og la de stå på en liten rist - eller i en liten form med kjøkkenpapir - med kjøttsiden ned.
Skjær av toppen på tomatene. Bruk en spiss liten kniv og fjern det harde stilkfestet i tomatene. Skrap ut innholdet i tomaten med en liten skje, og gni alt gjennom en sikt. Ta vare på all tomatsaften, fjern det meste av frøene og hakk opp bitene av tomatkjøtt. Dryss litt salt over tomatene og la de stå på en liten rist - eller i en liten form med kjøkkenpapir - med kjøttsiden ned.
Finhakk løk og hvitløk. Skjær squashen i små terninger. Fres løk og hvitløk i en romslig panne med en god klunk olivenolje. Fres til løken blir myk og gyllen, rør ofte. Fres squashen raskt over høy varme i litt olje til den blir gyllen.
Ha squashen over i løken og rør inn tomatpuré, ris og sitronskall. Fres alt godt sammen under omrøring. Tilsett tomatsaften og krydre med salt og pepper. La det hele småputre under jevn omrøring i 12-15 minutter, eller til risen begynner å mykne. Pass på så det ikke fester seg i bunnen av pannen (tilsett mer væske om nødvendig i form av knuste tomater, tomatjuice eller buljong). Rør til slutt inn hakket persille og mynte.
Ha squashen over i løken og rør inn tomatpuré, ris og sitronskall. Fres alt godt sammen under omrøring. Tilsett tomatsaften og krydre med salt og pepper. La det hele småputre under jevn omrøring i 12-15 minutter, eller til risen begynner å mykne. Pass på så det ikke fester seg i bunnen av pannen (tilsett mer væske om nødvendig i form av knuste tomater, tomatjuice eller buljong). Rør til slutt inn hakket persille og mynte.
Varm ovnen til 180 grader. Sett tomatene over i en passende ildfast form og fyll dem godt opp med risblandingen. Drypp over litt olivenolje og sett på «tomatlokkene», avslutt med et par nye dråper olivenolje og bak tomatene midt i ovnen i cirka 40 minutter, eller til tomatene er gylne og flotte - og risen er mør.
Varm ovnen til 180 grader. Sett tomatene over i en passende ildfast form og fyll dem godt opp med risblandingen. Drypp over litt olivenolje og sett på «tomatlokkene», avslutt med et par nye dråper olivenolje og bak tomatene midt i ovnen i cirka 40 minutter, eller til tomatene er gylne og flotte - og risen er mør.
Dryss over smuldret fetaost og litt ekstra urter før servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?