Til hovedinnhold

Enkelt, eltefritt grytebrød

16 h
5 varer
1.9k
Enkelt, eltefritt grytebrød

Bak et enkelt, eltefritt grytebrød og se hvor lett det faktisk kan være å bake brød!

Den lange hevetiden her gir brødet et snev av surdeigsaromaer, og grytestekingen sørger for skikkelig sprø skorpe. Det er nesten så du føler deg som en profesjonell baker når du vender det nystekte brødet ut av gryten. Så enkelt og så godt!

Det er veldig godt å tilsett litt tørket frukt i små biter eller tørkede bær i deigen. Prøv for eksempel tørkede tyttebær, tørkede eplebiter eller blåbær. Pakk det nystekte brødet inn i et klede for å bevare sprøheten i skorpen. Pakker du det i plast, blir skorpen myk.

Oppskriften gir 1 brød.

Ingredienser

1
stk
  • 400 g hvetemel, + ekstra til «bretting»
  • 50 g Hvetegrøpp, eller sammalt hvete
  • 1 ts tørrgjær
  • 1.5 ts salt
  • 3.75 dl vann, romtemperert

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 400 g hvetemel, + ekstra til «bretting»
  • 50 g Hvetegrøpp, eller sammalt hvete
  • 1 ts tørrgjær
  • 1.5 ts salt
  • 3.75 dl vann, romtemperert
Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen.
Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i cirka 12 timer.
Dryss mel over deigen og på bakebenken. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Brett deigen fra alle kanter inn mot midten. Form deigen til en stor og fin bolle.
Legg brødet over på stykke bakepapir. Dryss papiret med litt mel først, og løft brødet med papiret over i en passende bolle, så det bevarer fasongen sin. Dekk til og etterhev brødet i 1-2 timer.
Bruk en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og lokk. Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryten i ovnen.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Løft brødet over i gryten. Dryss over litt mel og lag et eller flere snitt i brødet med en skarp kniv.
Sett på lokket, sett gryten inn i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter.
Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryten ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen.
Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i cirka 12 timer.
Dryss mel over deigen og på bakebenken. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Brett deigen fra alle kanter inn mot midten. Form deigen til en stor og fin bolle.
Legg brødet over på stykke bakepapir. Dryss papiret med litt mel først, og løft brødet med papiret over i en passende bolle, så det bevarer fasongen sin. Dekk til og etterhev brødet i 1-2 timer.
Bruk en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og lokk. Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryten i ovnen.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Løft brødet over i gryten. Dryss over litt mel og lag et eller flere snitt i brødet med en skarp kniv.
Sett på lokket, sett gryten inn i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter.
Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryten ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?