Julegløgg må til når det er jul, og akkurat denne varianten er det bartender Anne Maurseth som står bak. Denne julegløggen er inspirert av en gammel oppskrift fra forbudstiden i USA kalt Hot buttered rum, som i utgangspunktet var varm rom, smør, sukker og krydder.
- Gløggen jeg har laget her er laget med kvalitetseplemost, litt sitron, bourbon og smør, samt kryddersirup. Dette er noe av det beste jeg kan få av varme drinker, sier Maurseth.
Ha alle krydderiene i en kjele, og rist på middels varme til det ryker lett og lukten brer seg i rommet. Det skal ikke svis, men tåler litt varme.
Tilsett 1,5 liter vann og gi alt et kjapt oppkok. Ha deretter i 2 kg sukker og appelsinskallet, skru nå varmen ned til lav innstilling. Rør forsiktig rundt for å ikke la sukkeret sette seg fast i bunnen. Sirupen skal helst få stå i fred til alt sukkeret er oppløst. Da skal væsken være helt gjennomsiktig. Bruk en sleiv og rør ned i bunn, hvis du ser sukkerkrystaller, la stå litt til.
Avkjøl sirupen i kjelen, og sil av over i et litermål. Sirupen oppbevares best i en glassflaske i kjøleskapet, evt i et mørkt skap. Holdbarheten er uendelig, men kan krystalliseres hvis sukkeret ikke ble helt oppløst, det er helt ufarlig.
Gløgg
Varm opp eplejuice, sitron og sirup i en kasserolle. Den skal ikke kokes, men varmes opp til cirka 75 grader. Ha deretter i bourbon og smør, og varm den opp til 75 grader igjen. Alkohol fordamper ved 78 grader, så forsøk å holde den på en temperatur under det. Et lokk vil også holde på alkoholen lenger.
Serveres i glass som tåler varme, eller i små krus. Denne er også fabelaktig å lage over en bålpanne ute i hagen. Min absolutte favoritt varme drink på denne tiden av året!
Bon appetit!
Kryddersirup
Ha alle krydderiene i en kjele, og rist på middels varme til det ryker lett og lukten brer seg i rommet. Det skal ikke svis, men tåler litt varme.
Tilsett 1,5 liter vann og gi alt et kjapt oppkok. Ha deretter i 2 kg sukker og appelsinskallet, skru nå varmen ned til lav innstilling. Rør forsiktig rundt for å ikke la sukkeret sette seg fast i bunnen. Sirupen skal helst få stå i fred til alt sukkeret er oppløst. Da skal væsken være helt gjennomsiktig. Bruk en sleiv og rør ned i bunn, hvis du ser sukkerkrystaller, la stå litt til.
Avkjøl sirupen i kjelen, og sil av over i et litermål. Sirupen oppbevares best i en glassflaske i kjøleskapet, evt i et mørkt skap. Holdbarheten er uendelig, men kan krystalliseres hvis sukkeret ikke ble helt oppløst, det er helt ufarlig.
Gløgg
Varm opp eplejuice, sitron og sirup i en kasserolle. Den skal ikke kokes, men varmes opp til cirka 75 grader. Ha deretter i bourbon og smør, og varm den opp til 75 grader igjen. Alkohol fordamper ved 78 grader, så forsøk å holde den på en temperatur under det. Et lokk vil også holde på alkoholen lenger.
Serveres i glass som tåler varme, eller i små krus. Denne er også fabelaktig å lage over en bålpanne ute i hagen. Min absolutte favoritt varme drink på denne tiden av året!
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto