Til hovedinnhold

Hanne-Lenes saftige vegisterkaker

35 min
14 varer
306
vegisterkaker

«Helt magiske! Gleder meg til julaften, for da skal vi lage disse igjen!» – Sophia og Arild (testpersoner)

Før var det få ting som minnet så mye om jul, som medisterkaker. Nå er det byttet ut med vegisterkaker, men med like mye matglede. Du lurer kanskje på om det er mulig å lage noe som ligner medisterkaker av grønnsaker og korn, og som blir like godt og julete?

Svaret er: JA! Jeg lover at du vil bli knallimponert over disse. De er faste, saftige, smaksrike, mettende og veldig enkle å lage. Og forresten: Sunnere mat enn dette er vanskelig å oppdrive. Hvis du kjøper norsk quinoa, kan de også lages med 100 prosent norske råvarer. Det synes jeg er ganske kult, forteller Hanne-Lene Dahlgren som står bak oppskriften.

Tips: Dette er en super rett å lage på forhånd. Du kan steke kakene, fryse dem i god tid og varme dem opp igjen i stekeovnen eller stekepannen. Eller så kan du lage farsen en dag eller to før du skal servere vegisterkakene, og steke dem den dagen du skal spise dem.

Du kan gjerne bruke 6 dl ferdigkokt quinoa fra en annen dag, den holder seg cirka én uke i kjøleskapet.

Foto: Line Dammen. Oppskrift: Entusiast forlag ved @hannelenesvegetar

Ingredienser

5
porsjoner
  • 2 dl quinoa
  • 1 ss grønnsaksbuljong, eller en terning grønnsaksbuljong, smuldret
  • 4 dl vann
  • 1 stk blomkål, mellomstor
  • 2.5 dl havregryn, store
  • 0.5 - 1 ts salt
  • 1 ts allehånde, malt
  • 1 ts ingefær, malt
  • 1 ts hvitløkspulver, valgfritt
  • pepper, smak til
  • muskat, malt, kan sløyfes
  • olje, til steking

Valgfrie grønnsaker

  • 2 håndfull spinat, frisk
  • 0.5 stk rødbet, ferdigkokt

Slik gjør du:

  • 2 dl quinoa
  • 1 ss grønnsaksbuljong, eller en terning grønnsaksbuljong, smuldret
  • 4 dl vann
  • 1 stk blomkål, mellomstor
  • 2.5 dl havregryn, store
  • 0.5 - 1 ts salt
  • 1 ts allehånde, malt
  • 1 ts ingefær, malt
  • 1 ts hvitløkspulver, valgfritt
  • pepper, smak til
  • muskat, malt, kan sløyfes
  • olje, til steking

Valgfrie grønnsaker

  • 2 håndfull spinat, frisk
  • 0.5 stk rødbet, ferdigkokt
Ha quinoa, buljong og vann i en kjele, la det koke opp og deretter småkoke i 12–15 minutter, til vannet har fordampet helt.
Skjær blomkålen i biter (ikke så nøye med størrelsen, da den skal moses), og kok dem cirka 5 minutter i vann til de er møre. Ikke kok for lenge, for da blir det for mye vann i kakene. Hell av kokevannet.
Bland quinoa og blomkål med resten ingrediensene, og kjør til en jevn og smidig farse med en stavmikser eller foodprosessor. Buljong har ulikt salt- og krydderinnhold, så smak til farsen med krydder og salt. Jeg liker ganske mye pepper i deigen.
Hvis du vil ha noen grønne, noen røde og noen naturelle kaker, deler du farsen i tre og stavmikser i spinat og rød- bete i hver sin porsjon. Farsen kan bli litt løs, avhengig av mengden vann i for eksempel rødbeten. Da rører du bare i mer havregryn til du har en farse som er lett å forme.
Det er alltid litt forskjell på størrelse på blomkål og vann- innhold i quinoaen, så for å sikre at konsistensen blir så fast som du vil ha den, bør du prøvesteke en kake først. Hvis den blir for myk, bruk mer havregryn.
Form kaker eller små boller med hendene, og stek dem gyllenbrune og fine i olje. Jeg pleier å lage runde boller, og deretter trykker jeg dem litt flate med en stekespade. Bruk gjerne flere panner, så går det unna.
Server vegisterkakene med tradisjonelt juletilbehør, eller som burgere.
Server vegisterkakene med tradisjonelt juletilbehør, eller som burgere.
woman cooking

Bon appetit!

Ha quinoa, buljong og vann i en kjele, la det koke opp og deretter småkoke i 12–15 minutter, til vannet har fordampet helt.
Skjær blomkålen i biter (ikke så nøye med størrelsen, da den skal moses), og kok dem cirka 5 minutter i vann til de er møre. Ikke kok for lenge, for da blir det for mye vann i kakene. Hell av kokevannet.
Bland quinoa og blomkål med resten ingrediensene, og kjør til en jevn og smidig farse med en stavmikser eller foodprosessor. Buljong har ulikt salt- og krydderinnhold, så smak til farsen med krydder og salt. Jeg liker ganske mye pepper i deigen.
Hvis du vil ha noen grønne, noen røde og noen naturelle kaker, deler du farsen i tre og stavmikser i spinat og rød- bete i hver sin porsjon. Farsen kan bli litt løs, avhengig av mengden vann i for eksempel rødbeten. Da rører du bare i mer havregryn til du har en farse som er lett å forme.
Det er alltid litt forskjell på størrelse på blomkål og vann- innhold i quinoaen, så for å sikre at konsistensen blir så fast som du vil ha den, bør du prøvesteke en kake først. Hvis den blir for myk, bruk mer havregryn.
Form kaker eller små boller med hendene, og stek dem gyllenbrune og fine i olje. Jeg pleier å lage runde boller, og deretter trykker jeg dem litt flate med en stekespade. Bruk gjerne flere panner, så går det unna.
Server vegisterkakene med tradisjonelt juletilbehør, eller som burgere.
Server vegisterkakene med tradisjonelt juletilbehør, eller som burgere.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?