Til hovedinnhold

Hawa Hassans bariis

30 min
12 varer
374
barris

Bariis er en tradisjonell somalisk risrett, en rispilaff. Den blir ofte servert sammen med en biffgryte eller kylling.

- Dette tror jeg er en perfekt måte for nordmenn å bli kjent med somalisk mat. Den er veldig enkel å lage, og det burde ikke være alt for vanskelig å finne ingrediensene i butikken, sier Hawa Hassan til Godt.

For å lage denne retten trenger du først å lag den somaliske krydderblandingen Xawaash (som uttales HA-wash). Til den trenger du:

En kanelstang

1,2 desiliter (1/2 cup) koriander frø

1,2 desiliter (1/2 cup) kuminfrø

2 spisesskjer svarte pepperkorn

6 kardemommekapsler

1 teskje hele nellikspiker

2 spiseskjeer malt gurkemeie

Ha kanelstangen i en pose, og slå på den et par ganger med et kjevle så den knuser i små biter. Ha alle krydderne, bortsett fra gurkemeie, i en stekepanne over medium varme. Rør rundt hele tiden. La den stå på varmen i cirka 2 minutter, til lukten er veldig aromatisk. La det kjøle seg ned.

Ha krydderne i en kaffekvern og mal til et fint pulver (eller bruk en morter og litt muskelkraft). Sil en gang, og kvern på nytt de store bitene som var igjen. Ha i gurkemeien og bland godt sammen. Oppbevar kryddermiksen i et lufttett glass eller boks. Oppbevar på et mørk og kaldt sted i opptil 6 måneder.

Denne oppskriften er hentet fra Hawa Hassans bok In Bibis Kitchen som er skrevet sammen med Julia Turshen, copyright © 2020. Fotografier er av Khadija M. Farah og Jennifer May. Utgitt av Ten Speed Press, en del av Penguin Random House, LLC.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 2.4 dl basmatiris
  • 2 ss olivenolje extra virgin
  • 1 stk rødløk, liten
  • 1 stk kanelstang
  • 2 stk nellikspiker, hele
  • 1 stk tomat, finhakket
  • salt
  • 3 ss rosiner, gule om du får tak i
  • 1 ss krydderblanding, se egen oppskrift
  • 3.6 dl vann, kokende
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 klype kardemomme

Slik gjør du:

  • 2.4 dl basmatiris
  • 2 ss olivenolje extra virgin
  • 1 stk rødløk, liten
  • 1 stk kanelstang
  • 2 stk nellikspiker, hele
  • 1 stk tomat, finhakket
  • salt
  • 3 ss rosiner, gule om du får tak i
  • 1 ss krydderblanding, se egen oppskrift
  • 3.6 dl vann, kokende
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 klype kardemomme
Skyll risen i en sil under kaldt vann, bruk hendene og rør rundt til vannet er klart.
Sett så risen i en bolle med kaldt vann og la den stå i minst ti minutter (men ikke mer enn 30 min).
Varm oljen i en panne over medium varme. Når oljen er varm har du i løken og steker til den begynner å bli myk, rundt 5 minutter.
Ha i kanel og nellik, og rør rundt til blandingen lukter godt. Rør inn hvitløk og kardemomme, og la det steke litt til.
Ha i tomater og en stor klype salt, skru så opp varmen. Rør rundt mens du koker tomatene til all væsken i dem har fordampet og blandingen har blitt tykk, som en paste.
Sil risen og ha i blandingen, sammen med nok en klype salt.
Skru ned varmen til lavt, og rør rundt til blandingen er ganske tørr, og risen begynner å lukte nøtteaktig, i cirka 5 minutter.
Ha i rosinene, kryddermiksen og det kokende vannet. Skur ned varmen.
Ha på et lokk og la risen småkoke til den har absorbert all væsken og risen er myk, dette tar cirka 15 minutter.
Skru så av varmen og la den stå i minst ti minutter før du røre rundt med en gaffel. Fisk ut kanelstangen og nellikspikrene. Server risen med en gang mens den er varm.
woman cooking

Bon appetit!

Skyll risen i en sil under kaldt vann, bruk hendene og rør rundt til vannet er klart.
Sett så risen i en bolle med kaldt vann og la den stå i minst ti minutter (men ikke mer enn 30 min).
Varm oljen i en panne over medium varme. Når oljen er varm har du i løken og steker til den begynner å bli myk, rundt 5 minutter.
Ha i kanel og nellik, og rør rundt til blandingen lukter godt. Rør inn hvitløk og kardemomme, og la det steke litt til.
Ha i tomater og en stor klype salt, skru så opp varmen. Rør rundt mens du koker tomatene til all væsken i dem har fordampet og blandingen har blitt tykk, som en paste.
Sil risen og ha i blandingen, sammen med nok en klype salt.
Skru ned varmen til lavt, og rør rundt til blandingen er ganske tørr, og risen begynner å lukte nøtteaktig, i cirka 5 minutter.
Ha i rosinene, kryddermiksen og det kokende vannet. Skur ned varmen.
Ha på et lokk og la risen småkoke til den har absorbert all væsken og risen er myk, dette tar cirka 15 minutter.
Skru så av varmen og la den stå i minst ti minutter før du røre rundt med en gaffel. Fisk ut kanelstangen og nellikspikrene. Server risen med en gang mens den er varm.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?