Til hovedinnhold

Svinestek med surkål, varme epler og brun saus

4 h
22 varer
980
Svinestek med sprø svor, surkål, varme epler og brun saus

Svinestek kan by på utfordringer, så gå for en med tydelige innslag av fettmarmorering, og du er allerede på riktig vei. Svor eller ikke er jo smak og behag, for meg blir det soleklart svor. Og tilfredstillelsen er like stor hver gang den velvillig blåser seg opp, gyllen og sprø. Med hjemmelaget surkål og varme epler blir det nesten en mini-julaften på forskudd. Du skal heller ikke undervurdere gleden over brun saus og kokte poteter. Det har noe veldig trygt og fint over seg.

Bruk gjerne stekesjyen fra svinesteken i sausen. Fjern eventuelt en del av fettet - det kan du ha i surkålen, steke eplene i, vende potetene i og så videre. Hvitløken som har fått steke med er nå helt bløt og karamellisert, den er super å klemme ut av skallet sitt og mose rett i sausen.

Ingredienser

4
porsjoner

Svinestek

  • 1.5 kg svinestek, med svor
  • salt og kvernet pepper
  • olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 kvast rosmarin, frisk

Surkål

  • 1 stk kål, lite/mellomstort hode
  • 1.5 ss karve
  • 1.5 ts salt
  • 0.5 ts pepper, grovkvernet, sort
  • 3 dl kjøttkraft, mild
  • 3 ss sukker
  • 3 ss eddik 7%

Brun saus

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl kraft, brunt/buljong
  • 2 ts dijonsennep, (kan sløyfes)
  • 2 dråpe worcestershiresaus
  • salt og kvernet pepper

Varme epler

  • 4 stykker eple
  • 2 ss smør
  • 1 ss honning, flytende

Ekstra tilbehør

  • poteter, kokte
  • rørte tyttebær
  • persille, hakket, til pynt

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Svinestek

  • 1.5 kg svinestek, med svor
  • salt og kvernet pepper
  • olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 kvast rosmarin, frisk

Surkål

  • 1 stk kål, lite/mellomstort hode
  • 1.5 ss karve
  • 1.5 ts salt
  • 0.5 ts pepper, grovkvernet, sort
  • 3 dl kjøttkraft, mild
  • 3 ss sukker
  • 3 ss eddik 7%

Brun saus

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl kraft, brunt/buljong
  • 2 ts dijonsennep, (kan sløyfes)
  • 2 dråpe worcestershiresaus
  • salt og kvernet pepper

Varme epler

  • 4 stykker eple
  • 2 ss smør
  • 1 ss honning, flytende

Ekstra tilbehør

  • poteter, kokte
  • rørte tyttebær
  • persille, hakket, til pynt
Varm ovnen til 230 grader.
Fjern «strømpen» eller hyssingen hvis svinesteken er bundet opp, og tørk den godt med kjøkkenpapir. Skjær smale striper ned i svoren (gjennom svoren og godt ned i fettet). Gni kjøttet godt inn med salt, kvernet pepper og litt olivenolje, og gni svorsiden inn med salt (dette kan du gjøre godt tid i forveien).
Fjern «strømpen» eller hyssingen hvis svinesteken er bundet opp, og tørk den godt med kjøkkenpapir. Skjær smale striper ned i svoren (gjennom svoren og godt ned i fettet). Gni kjøttet godt inn med salt, kvernet pepper og litt olivenolje, og gni svorsiden inn med salt (dette kan du gjøre godt tid i forveien).
Legg svinesteken i en passende ildfast form og tilsett varmt vann så det står vann et par tre cm opp på formen. Legg i et halvt hvitløkshode og en rosmarinkvast hvis ønskelig. Andre grønnsaker som gulrot, løk, purre og persille kan også få være med. Det vil sette ekstra smak på kraften.
Dekk formen med aluminiumsfolie og damp svinesteken i cirka 40 minutter.
Fjern folien, senk temperaturen til 150 grader og stek videre i cirka 1,5 – 2 timer. Svinesteken kan veldig gjerne stekes ved lavere temperatur, men da må steketiden forlenges, jo lavere temperatur desto lengre tid. Skru temperaturen opp igjen til 230 grader, og få svoren til å poppe. Etterfyll med vann underveis i stekingen hvis nødvendig. La svinesteken få hvile i minst 20 min før servering.
Fjern folien, senk temperaturen til 150 grader og stek videre i cirka 1,5 – 2 timer. Svinesteken kan veldig gjerne stekes ved lavere temperatur, men da må steketiden forlenges, jo lavere temperatur desto lengre tid. Skru temperaturen opp igjen til 230 grader, og få svoren til å poppe. Etterfyll med vann underveis i stekingen hvis nødvendig. La svinesteken få hvile i minst 20 min før servering.

Surkål

Skjær kålen i tynne strimler eller riv den på et rivjern. Legg kål, karve, salt og pepper lagvis i en passende kjele. Hell over kraft og la kålen småkoke under lokk i cirka 45 min.
Smak til med eddik og sukker og bland gjerne inn et par spiseskjeer av stekesjyen.

Brun saus

Smelt smøret til sausen i en tykkbunnet gryte. Visp inn melet og brun jevningen over middelshøy varme under stadig omrøring til gyllenbrun - men for all del ikke brent. Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper.
Kok opp og la sausen småkoke i minst 15 minutter. Rør jevnlig. Smak til med salt, pepper, sennep og noen dråper worcestersaus.

Varme epler

Skjær eplene i tykke skiver. Smelt smøret i en stor stekepanne og stek epleskivene lett gylne på begge sider.
Tilsett honningen og la epleskivene surre over middels varm til de er knapt møre.

Servering

Server svinestek i skiver med surkål, varme epler, brun saus og kokte poteter. Litt rørte tyttebær i tillegg er helt topp.
Server svinestek i skiver med surkål, varme epler, brun saus og kokte poteter. Litt rørte tyttebær i tillegg er helt topp.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 230 grader.
Fjern «strømpen» eller hyssingen hvis svinesteken er bundet opp, og tørk den godt med kjøkkenpapir. Skjær smale striper ned i svoren (gjennom svoren og godt ned i fettet). Gni kjøttet godt inn med salt, kvernet pepper og litt olivenolje, og gni svorsiden inn med salt (dette kan du gjøre godt tid i forveien).
Fjern «strømpen» eller hyssingen hvis svinesteken er bundet opp, og tørk den godt med kjøkkenpapir. Skjær smale striper ned i svoren (gjennom svoren og godt ned i fettet). Gni kjøttet godt inn med salt, kvernet pepper og litt olivenolje, og gni svorsiden inn med salt (dette kan du gjøre godt tid i forveien).
Legg svinesteken i en passende ildfast form og tilsett varmt vann så det står vann et par tre cm opp på formen. Legg i et halvt hvitløkshode og en rosmarinkvast hvis ønskelig. Andre grønnsaker som gulrot, løk, purre og persille kan også få være med. Det vil sette ekstra smak på kraften.
Dekk formen med aluminiumsfolie og damp svinesteken i cirka 40 minutter.
Fjern folien, senk temperaturen til 150 grader og stek videre i cirka 1,5 – 2 timer. Svinesteken kan veldig gjerne stekes ved lavere temperatur, men da må steketiden forlenges, jo lavere temperatur desto lengre tid. Skru temperaturen opp igjen til 230 grader, og få svoren til å poppe. Etterfyll med vann underveis i stekingen hvis nødvendig. La svinesteken få hvile i minst 20 min før servering.
Fjern folien, senk temperaturen til 150 grader og stek videre i cirka 1,5 – 2 timer. Svinesteken kan veldig gjerne stekes ved lavere temperatur, men da må steketiden forlenges, jo lavere temperatur desto lengre tid. Skru temperaturen opp igjen til 230 grader, og få svoren til å poppe. Etterfyll med vann underveis i stekingen hvis nødvendig. La svinesteken få hvile i minst 20 min før servering.

Surkål

Skjær kålen i tynne strimler eller riv den på et rivjern. Legg kål, karve, salt og pepper lagvis i en passende kjele. Hell over kraft og la kålen småkoke under lokk i cirka 45 min.
Smak til med eddik og sukker og bland gjerne inn et par spiseskjeer av stekesjyen.

Brun saus

Smelt smøret til sausen i en tykkbunnet gryte. Visp inn melet og brun jevningen over middelshøy varme under stadig omrøring til gyllenbrun - men for all del ikke brent. Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper.
Kok opp og la sausen småkoke i minst 15 minutter. Rør jevnlig. Smak til med salt, pepper, sennep og noen dråper worcestersaus.

Varme epler

Skjær eplene i tykke skiver. Smelt smøret i en stor stekepanne og stek epleskivene lett gylne på begge sider.
Tilsett honningen og la epleskivene surre over middels varm til de er knapt møre.

Servering

Server svinestek i skiver med surkål, varme epler, brun saus og kokte poteter. Litt rørte tyttebær i tillegg er helt topp.
Server svinestek i skiver med surkål, varme epler, brun saus og kokte poteter. Litt rørte tyttebær i tillegg er helt topp.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?