Til hovedinnhold

Ostegratinert blomkål med sprø rosmarinsmuler og bacon

45 min
13 varer
1.7k
Ostegratinert blomkål med sprø rosmarinsmuler og bacon

En gammel og høyt elsket klassiker er ostegratinert blomkål med bacon. Definitivt ikke en av de aller mest spennende og fargerike rettene du har sett, men den tar igjen absolutt alt på smak og velvære. Blomkål, fyldig ostesaus, bacon og sprøstekte smuler med hvitløk og rosmarin – det er retrolykken sin det!!

Tips!

Mengde og hva slags type ost kan varieres etter eget ønske (ostesaus er en super måte å få brukt opp små osterester). Rosmarin kan utelates eller erstattes med timian, salvie eller basilikum.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 2 stk blomkål
  • 40 g smør
  • 40 g hvetemel
  • 5 dl melk, ev. 50/50 melk og fløte
  • ost, hvitost eller cheddar
  • 50 g parmesan, eller annen vellagret, fast ost
  • 2 dl brødsmuler
  • 2 ss smør
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • rosmarin, fersk og finhakket
  • 200 g bacon
  • salt
  • pepper
  • olje, til steking

Slik gjør du:

  • 2 stk blomkål
  • 40 g smør
  • 40 g hvetemel
  • 5 dl melk, ev. 50/50 melk og fløte
  • ost, hvitost eller cheddar
  • 50 g parmesan, eller annen vellagret, fast ost
  • 2 dl brødsmuler
  • 2 ss smør
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • rosmarin, fersk og finhakket
  • 200 g bacon
  • salt
  • pepper
  • olje, til steking
Rens blomkålen og del den i mellomstore buketter. Kok opp en kjele med lettsaltet vann og kok blomkålbukettene i ett til to minutter. Hell av kokevannet og ha blomkålen over i en passende ildfast form (gjerne smurt med litt olje eller smør).
Varm ovnen til 220 grader. Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melken og kok opp sausen mens du hele tiden visper for å unngå klumper (eller at det fester seg i bunnen). La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring. Trekk kasserollen vekk fra varme og rør inn halvparten av osten. Smak sausen til med salt og kvernet pepper.
Hell sausen over blomkålen og dryss over resten av osten. Gratiner herligheten midt i ovnen i cirka 20 minutter, eller til overflaten er boblene og gyllen.
Sprøstek baconet. Ta baconet ut av pannen og stek brødsmulene gylne og sprø i fettet som er igjen i pannen. Tilsett smør, hvitløk og rosmarin mot slutten av steketiden.
Topp gratengen med bacon og sprø smuler.
woman cooking

Bon appetit!

Rens blomkålen og del den i mellomstore buketter. Kok opp en kjele med lettsaltet vann og kok blomkålbukettene i ett til to minutter. Hell av kokevannet og ha blomkålen over i en passende ildfast form (gjerne smurt med litt olje eller smør).
Varm ovnen til 220 grader. Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melken og kok opp sausen mens du hele tiden visper for å unngå klumper (eller at det fester seg i bunnen). La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring. Trekk kasserollen vekk fra varme og rør inn halvparten av osten. Smak sausen til med salt og kvernet pepper.
Hell sausen over blomkålen og dryss over resten av osten. Gratiner herligheten midt i ovnen i cirka 20 minutter, eller til overflaten er boblene og gyllen.
Sprøstek baconet. Ta baconet ut av pannen og stek brødsmulene gylne og sprø i fettet som er igjen i pannen. Tilsett smør, hvitløk og rosmarin mot slutten av steketiden.
Topp gratengen med bacon og sprø smuler.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?