Til hovedinnhold

Det søte livs donuts med sjokolade

3 h
16 varer
279
Det søte livs donuts med sjokolade

Det søte livs donuts med sjokolade er en herlig variant av den amerikanske baksten.

Donuts er amerikanske smultringer, som har blitt så populære at det nå finnes egne donuts-kaféer over hele verden. Donuts lages med gjærdeig og stekes i olje, og de blir myke og kjempegode. Varme og nystekte smaker de fantastisk med bare et melisdryss. Når de er kalde, kan de gjerne pyntes med fargerik glasur og strøssel. Donuts pakkes inn i plast så de holder seg myke og er dessuten fine å fryse. Oppskriften gir cirka 30 stk.

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv

Ingredienser

12
porsjoner
  • 125 g smør
  • 2.5 dl helmelk
  • 50 g gjær
  • 4 stykker egg
  • 100 g sukker
  • 1.5 ts bakepulver
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme
  • 650 g hvetemel

Til steking

  • 1 l olje, gjerne peanøttolje

Glasur og pynt

  • 1 dl kremfløte
  • 150 g kokesjokolade
  • 150 g melkesjokolade
  • 3 dl melis
  • 2 ss melk
  • 1 dl sjokoladestrøssel, ulike typer

Slik gjør du:

  • 125 g smør
  • 2.5 dl helmelk
  • 50 g gjær
  • 4 stykker egg
  • 100 g sukker
  • 1.5 ts bakepulver
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme
  • 650 g hvetemel

Til steking

  • 1 l olje, gjerne peanøttolje

Glasur og pynt

  • 1 dl kremfløte
  • 150 g kokesjokolade
  • 150 g melkesjokolade
  • 3 dl melis
  • 2 ss melk
  • 1 dl sjokoladestrøssel, ulike typer
Smelt smøret og bland med melken. Varm blandingen til den er lunken og løs opp gjæren i væsken. Tilsett lett sammenpiskede egg og sukkeret.
Bland inn bakepulver, vaniljesukker og kardemomme. Tilsett hvetemelet og elt deigen smidig (cirka 10 minutter med kjøkkenmaskin). La deigen heve lunt i 1 time.
Bruk ekstra hvetemel til utkjevling (omtrent 100 g totalt). Kjevle ut leiven cirka 1,5 – 2 cm tykk og stikk ut ringer. Her er det brukt et glass som er 9 cm i diameter og et lite dramglass på 3 cm i diameter.
Legg ringene på bakepapir og la dem etterheve i omtrent 15 minutter til de er luftige.
Varm opp oljen i en stor, vid kjele. Den skal holde 180 – 190°C, så bruk helst et termometer eller bruk en frityrkoker så du har kontroll på varmen. Ha lokk tilgjengelig i nærheten som sikkerhet. Husk at dersom oljen tar fyr, må du aldri ha i vann, men bare legge på lokket og slå av varmen.
Stek donutsene i den varme oljen. Legg dem ned i oljen med en hullsleiv eller lignende og snu dem raskt så de ikke sprekker på oversiden. Ikke stek mer enn 2 eller 3 donuts om gangen og snu dem ofte slik at de blir jevnt stekt. De skal bli gyllenbrune på begge sider.
Legg de ferdigstekte donutsene på tørkepapir og la dem avkjøles til de er helt kalde.
Hvis du vil pynte med sjokoladeglasur, smelter du henholdsvis kokesjokolade og melkesjokolade med 0,5 dl kokende varm kremfløte i hver sin skål.
Glaser donutsene og dryss på variert sjokoladestrøssel. Det gir fin fargekontrast om noen av donutsene glaseres med hvit melisglasur laget av melis som er rørt ut med litt melk.
Pynt også disse med sjokoladestrøssel. La donutsene ligge på en rist til glasuren har stivnet.
woman cooking

Bon appetit!

Smelt smøret og bland med melken. Varm blandingen til den er lunken og løs opp gjæren i væsken. Tilsett lett sammenpiskede egg og sukkeret.
Bland inn bakepulver, vaniljesukker og kardemomme. Tilsett hvetemelet og elt deigen smidig (cirka 10 minutter med kjøkkenmaskin). La deigen heve lunt i 1 time.
Bruk ekstra hvetemel til utkjevling (omtrent 100 g totalt). Kjevle ut leiven cirka 1,5 – 2 cm tykk og stikk ut ringer. Her er det brukt et glass som er 9 cm i diameter og et lite dramglass på 3 cm i diameter.
Legg ringene på bakepapir og la dem etterheve i omtrent 15 minutter til de er luftige.
Varm opp oljen i en stor, vid kjele. Den skal holde 180 – 190°C, så bruk helst et termometer eller bruk en frityrkoker så du har kontroll på varmen. Ha lokk tilgjengelig i nærheten som sikkerhet. Husk at dersom oljen tar fyr, må du aldri ha i vann, men bare legge på lokket og slå av varmen.
Stek donutsene i den varme oljen. Legg dem ned i oljen med en hullsleiv eller lignende og snu dem raskt så de ikke sprekker på oversiden. Ikke stek mer enn 2 eller 3 donuts om gangen og snu dem ofte slik at de blir jevnt stekt. De skal bli gyllenbrune på begge sider.
Legg de ferdigstekte donutsene på tørkepapir og la dem avkjøles til de er helt kalde.
Hvis du vil pynte med sjokoladeglasur, smelter du henholdsvis kokesjokolade og melkesjokolade med 0,5 dl kokende varm kremfløte i hver sin skål.
Glaser donutsene og dryss på variert sjokoladestrøssel. Det gir fin fargekontrast om noen av donutsene glaseres med hvit melisglasur laget av melis som er rørt ut med litt melk.
Pynt også disse med sjokoladestrøssel. La donutsene ligge på en rist til glasuren har stivnet.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?