Paideig
1 h 30 min
3 varer
246
En god paideig kan brukes til å lage paier i alle varianter, for paibunnen fyller du jo med akkurat det du vil! Hvis du blander inn grovere mel, gir det kraftigere smak. Bruk for eksempel 2/3 hvetemel og 1/3 grovbakst. En del av smørmengden kan byttes ut med kesam. Bruker du så mye som et halvt beger, kan du kutte ut vannet også. Hvis du skal lage en dessertpai, kan du ha litt sukker i deigen.
Ingredienser
1
porsjoner
- 125 g smør
- 3 dl hvetemel
- 3.5 ss vann, kaldt
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 125 g smør
- 3 dl hvetemel
- 3.5 ss vann, kaldt
La smøret være mykt, men ikke klissete. Smuldre mel og smør i en bolle. Bruk fingertuppene.
Arbeid forsiktig til alt er finfordelt. Du må ikke helle vann i deigen før smør og mel er ordentlig fordelt hvis du vil ha deigen sprø.
Tilsett vannet og press i deigen. Ikke kna. Arbeid raskt med så få bevegelser som mulig. Sett deigen kaldt og la den stå 1 time.
Lokket pensles med pisket egg, vann eller melk.
Skjær gjerne ut figurer av paideigen og dekorer pailokket med border eller blomstermønster.

Bon appetit!
La smøret være mykt, men ikke klissete. Smuldre mel og smør i en bolle. Bruk fingertuppene.
Arbeid forsiktig til alt er finfordelt. Du må ikke helle vann i deigen før smør og mel er ordentlig fordelt hvis du vil ha deigen sprø.
Tilsett vannet og press i deigen. Ikke kna. Arbeid raskt med så få bevegelser som mulig. Sett deigen kaldt og la den stå 1 time.
Lokket pensles med pisket egg, vann eller melk.
Skjær gjerne ut figurer av paideigen og dekorer pailokket med border eller blomstermønster.