Til hovedinnhold

Krydret ribbe med hvitløk

6 h
14 varer
118
Krydret ribbe med hvitløk og fennikelfrø

Krydret ribbe med hvitløk er perfekt for deg som har lyst på en litt ny vri på julemiddagen. Denne krydderstekte ribba har blitt gnidd godt inn med en krydderblanding med fennikelfrø, koriander, chili, kinesisk five spice og gode mengder hvitløk. Litt ekstra grønnsaker, rosmarin og stjerneanis i langpannen gjør susen for ribbesausen.

Den krydrede ribba kan gjerne stekes ved lavere temperatur, men da må steketiden forlenges. Jo lavere temperatur, jo lengre steketid.

Merk: Marinering er ikke medregnet i tidsbruken. 

Ingredienser

6
porsjoner
  • 3 kg tynnribbe
  • 2 ts fennikelfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts kinesisk five spice-krydder
  • 1 ts chiliflak
  • 2 ss flaksalt
  • 2 ts hel sort pepper
  • 4 fedd hvitløk
  • 4 ss olivenolje

Til steking

  • 1 stk hvitløk
  • 1 bit purreløk
  • 2 - 3 stk sjalottløk
  • 1 stk gulrot
  • 1 kvast rosmarin, eller salvie
  • 2 - 3 stk stjerneanis

Slik gjør du:

  • 3 kg tynnribbe
  • 2 ts fennikelfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts kinesisk five spice-krydder
  • 1 ts chiliflak
  • 2 ss flaksalt
  • 2 ts hel sort pepper
  • 4 fedd hvitløk
  • 4 ss olivenolje

Til steking

  • 1 stk hvitløk
  • 1 bit purreløk
  • 2 - 3 stk sjalottløk
  • 1 stk gulrot
  • 1 kvast rosmarin, eller salvie
  • 2 - 3 stk stjerneanis
Sjekk at bena er saget helt over og fjern eventuelle spon. Rut opp svoren gjennom svoren og ned i spekket med en skarp og spiss kniv. Rut parallelt med bena, så det blir enklere å skjære opp pene biter.
Knus alle krydderiene sammen i en morter eller krydderboks til stavmikser. Tilsett olje og bland alt godt sammen.
Legg ribba over i en passende form eller langpanne - gjerne samme form eller panne den skal stekes i. Gni først svoren inn med litt salt og gni kjøttsiden inn med krydderblandingen. Dekk til med aluminiumsfolie og la ribba ligge kjølig med svoren ned natten over eller lenger.
Varm ovnen til 200 grader.
Del hvitløken i to. Rens og skjær grønnsakene i grove biter. Ha grønnsakene, urter og stjerneanis over i formen. Hell over nok varmt vann slik at vannet står 2 cm opp på svoren.
Dekk ribba og langpannen med tett aluminiumsfolie. Sett ribba midt i ovnen og damp den i 1 time. Fjern folien og snu ribba. Dette kan være litt klønete når ribba er stor og varm, hvis du vil kan du dampe ribba med svorsiden opp fra starten av. Det går fint det også. Gå over svoren, hvis det er steder hvor den ikke er rutet skikkelig opp - er det utrolig enkelt å fikse på det nå som svoren er myk som marsipan.
Legg en liten tallerken eller rist under ribba, slik at den blir jevn og fin med en svak forhøyning på midten, da «dreneres» fettet under steking. Bygg opp med sammenkrøllet folie om nødvendig.
Sett ribba tilbake i ovnen og stek videre i 2 timer ved 180 grader. Fyll på med mer væske underveis i langpannen hvis nødvendig. Sett opp varmen, har du en funksjon som heter «omluftgrilling» kan jeg anbefale å bruke den på 230 grader. Vanlig grillfunksjon er også et alternativ, men her må du følge ekstremt godt med.
Dra en krakk bort til ovnsdøren, sett deg ned og pass på svoren til den har blåst seg opp og blitt sprø. Dekk til de områdene som blir klare underveis med aluminiumsfolie.
La ribba få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i pene stykker.
Sil sjyen og press de bløte grønnsakene - altså løken og hvitløken - gjennom silen. La sjyen koke inn ytterligere hvis den virker litt «tynn».

Tips til sjy

Erstatt halvparten av vannet med øl, hvitvin, rødvin eller eplemost.
Hvis du ønsker en tykkere saus kan du jevne sjyen med litt maisenna eller hvetemel som du rører ut med litt av ribbefettet - bruk like deler mel og ribbefett/eventuelt smør. Mengden varierer i forhold til hvor mye sjy du har.
Kok opp sjyen og rør inn maisenna eller mel/fett jevning til sausen har fått ønsket konsistens. La sausen få et skikkelig oppkok før servering. Jevner du med hvetemel er det fint om sausen får småkoke i 5 minutter, slik at «melsmaken» forsvinner.

Forslag til servering

Urtestekt ribbe kan gjerne serveres med tradisjonelt tilbehør som julepølse, medisterkaker, surkål og/eller rødkål, kokte poteter, epler og svisker, sennep og rørte tyttebær.
woman cooking

Bon appetit!

Sjekk at bena er saget helt over og fjern eventuelle spon. Rut opp svoren gjennom svoren og ned i spekket med en skarp og spiss kniv. Rut parallelt med bena, så det blir enklere å skjære opp pene biter.
Knus alle krydderiene sammen i en morter eller krydderboks til stavmikser. Tilsett olje og bland alt godt sammen.
Legg ribba over i en passende form eller langpanne - gjerne samme form eller panne den skal stekes i. Gni først svoren inn med litt salt og gni kjøttsiden inn med krydderblandingen. Dekk til med aluminiumsfolie og la ribba ligge kjølig med svoren ned natten over eller lenger.
Varm ovnen til 200 grader.
Del hvitløken i to. Rens og skjær grønnsakene i grove biter. Ha grønnsakene, urter og stjerneanis over i formen. Hell over nok varmt vann slik at vannet står 2 cm opp på svoren.
Dekk ribba og langpannen med tett aluminiumsfolie. Sett ribba midt i ovnen og damp den i 1 time. Fjern folien og snu ribba. Dette kan være litt klønete når ribba er stor og varm, hvis du vil kan du dampe ribba med svorsiden opp fra starten av. Det går fint det også. Gå over svoren, hvis det er steder hvor den ikke er rutet skikkelig opp - er det utrolig enkelt å fikse på det nå som svoren er myk som marsipan.
Legg en liten tallerken eller rist under ribba, slik at den blir jevn og fin med en svak forhøyning på midten, da «dreneres» fettet under steking. Bygg opp med sammenkrøllet folie om nødvendig.
Sett ribba tilbake i ovnen og stek videre i 2 timer ved 180 grader. Fyll på med mer væske underveis i langpannen hvis nødvendig. Sett opp varmen, har du en funksjon som heter «omluftgrilling» kan jeg anbefale å bruke den på 230 grader. Vanlig grillfunksjon er også et alternativ, men her må du følge ekstremt godt med.
Dra en krakk bort til ovnsdøren, sett deg ned og pass på svoren til den har blåst seg opp og blitt sprø. Dekk til de områdene som blir klare underveis med aluminiumsfolie.
La ribba få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i pene stykker.
Sil sjyen og press de bløte grønnsakene - altså løken og hvitløken - gjennom silen. La sjyen koke inn ytterligere hvis den virker litt «tynn».

Tips til sjy

Erstatt halvparten av vannet med øl, hvitvin, rødvin eller eplemost.
Hvis du ønsker en tykkere saus kan du jevne sjyen med litt maisenna eller hvetemel som du rører ut med litt av ribbefettet - bruk like deler mel og ribbefett/eventuelt smør. Mengden varierer i forhold til hvor mye sjy du har.
Kok opp sjyen og rør inn maisenna eller mel/fett jevning til sausen har fått ønsket konsistens. La sausen få et skikkelig oppkok før servering. Jevner du med hvetemel er det fint om sausen får småkoke i 5 minutter, slik at «melsmaken» forsvinner.

Forslag til servering

Urtestekt ribbe kan gjerne serveres med tradisjonelt tilbehør som julepølse, medisterkaker, surkål og/eller rødkål, kokte poteter, epler og svisker, sennep og rørte tyttebær.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?