Til hovedinnhold

Julekake

2 h
9 varer
453
julekake

Julekake eller julebrød er en klassisk søt hvetekake, som er elsket av store og små. Jeg har her laget julekaken med bare rosiner, men tilsett gjerne 100 g sukat i tillegg hvis du er glad i det. 

Julekaken er fin å fryse og kan derfor godt lages i forveien og hentes frem i julen. Server julekaken i skiver, gjerne med godt smør og brunost på.

Denne oppskriften gir 2 store, runde julekaker. 

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

Ingredienser

8
porsjoner
  • 50 g gjær
  • 150 g smør
  • 6.5 dl helmelk
  • 150 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • 200 g rosiner

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Slik gjør du:

  • 50 g gjær
  • 150 g smør
  • 6.5 dl helmelk
  • 150 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • 200 g rosiner

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk
Smuldre opp gjæren i en bakebolle.
Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er fingervarm. Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette.
Tilsett resten av smørmelken, sukker og kardemomme. Ha i hvetemelet og elt deigen god, ca. 10 minutter med kjøkkenmaskin.
Kna inn rosinene helt til slutt. La deigen heve tildekket i cirka 1 time.
Ha deigen på bakebordet, eventuelt med litt ekstra hvetemel hvis deigen kjennes klissete, og elt den smidig. Del deigen i 2 emner og form to runde kaker.
Sett kakene på hver sin stekeplate dekket med bakepapir. Etterhev julekakene i 20 minutter.
Pisk sammen egg og melk med en gaffel og pensle jevnt over kakene. Stek kakene hver for seg midt i ovnen ved 175 grader i 40 minutter. Dekk over med et stykke bakepapir de siste minuttene dersom du synes julekakene blir for mørke på overflaten.
Avkjøl julekakene på rist i 30 minutter før du skjærer dem i skiver.
woman cooking

Bon appetit!

Smuldre opp gjæren i en bakebolle.
Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er fingervarm. Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette.
Tilsett resten av smørmelken, sukker og kardemomme. Ha i hvetemelet og elt deigen god, ca. 10 minutter med kjøkkenmaskin.
Kna inn rosinene helt til slutt. La deigen heve tildekket i cirka 1 time.
Ha deigen på bakebordet, eventuelt med litt ekstra hvetemel hvis deigen kjennes klissete, og elt den smidig. Del deigen i 2 emner og form to runde kaker.
Sett kakene på hver sin stekeplate dekket med bakepapir. Etterhev julekakene i 20 minutter.
Pisk sammen egg og melk med en gaffel og pensle jevnt over kakene. Stek kakene hver for seg midt i ovnen ved 175 grader i 40 minutter. Dekk over med et stykke bakepapir de siste minuttene dersom du synes julekakene blir for mørke på overflaten.
Avkjøl julekakene på rist i 30 minutter før du skjærer dem i skiver.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?