Til hovedinnhold

Pepperkakeiskake

1 h 30 min
11 varer
418
Pepperkakeiskake med pepperkakedeig og karamellsaus

Hjemmelaget pepperkakeiskake med biter av pepperkakedeig er en finfin dessert i denne hektiske tiden – da den kan lages god tid i forveien og oppbevares i fryseren (selvsagt) frem til servering. Mandelbunnen er uten mel, så den tåler å bli servert omtrent rett fra fryseboksen, men både is og bunn har godt av noen minutter i romtemperatur før servering. Appelsinkaramell-sausen ved siden av derimot, kan med fordel få lov å være lun.

Is-parfaiten kan smakes til med sterk kaffe eller noe annet godt, som en liten klunk med konjakk, whisky eller Baileys. Visp ønsket smak (cirka 2 ss) sammen med eggedosisen før du vender inn kremen. Hvis du bruker «instant» espressopulver kan du vispe pulveret (cirka 1 ss) sammen med fløten.
Denne pepperkakeiskaken passer til en springform, 22-24 cm i diameter.
Legg også inn i beregningen at du trenger frysetid.

Ingredienser

8
porsjoner

Mandelbunn

  • 4 stykker egg, store
  • 200 g sukker
  • 250 g mandler, malte

Is-parfait

  • 8 stykker eggeplomme
  • 150 g sukker
  • 2 dl vann
  • 5 dl fløte
  • 130 g pepperkakedeig
  • 150 g sjokolade, revet eller hakket (kan sløyfes)

Appelsinkaramellsaus

  • 2 dl sukker
  • 4 dl appelsinjuice, friskpresset
  • 2 ss meierismør

Til pynt og servering

  • sjokolade, hakket eller revet
  • pepperkaker, knuste

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Mandelbunn

  • 4 stykker egg, store
  • 200 g sukker
  • 250 g mandler, malte

Is-parfait

  • 8 stykker eggeplomme
  • 150 g sukker
  • 2 dl vann
  • 5 dl fløte
  • 130 g pepperkakedeig
  • 150 g sjokolade, revet eller hakket (kan sløyfes)

Appelsinkaramellsaus

  • 2 dl sukker
  • 4 dl appelsinjuice, friskpresset
  • 2 ss meierismør

Til pynt og servering

  • sjokolade, hakket eller revet
  • pepperkaker, knuste
Varm ovnen til 180 grader. Kle formen med bakepapir i bunnen, og smør sidene med litt nøytral olje.
Pisk eggehvitene til mykt skum. Pisk ved middels hastighet og tilsett sukkeret litt etter litt. Øk hastigheten når alt sukkeret er tilsatt, og pisk videre til tykk og blank marengs. Vend inn de malte mandlene og bre massen jevnt utover i formen.
Stek mandelbunnen midt i ovnen i cirka 25 minutter. Avkjøl bunnen. Fjern kakeringen forsiktig, løsne den eventuelt med en spiss kniv, vask kakeringen, og sett den tilbake rundt mandelbunnen. Dekk innsiden av ringen med plastremse/plastbånd for kaker, eller bakepapir
Pisk eggeplommene lyse i en kjøkkenmaskin.
Ha sukker og vann over i en liten kasserolle. Kok opp og la sukkerlaken fosskoke i 5 minutter, eller til den har tyknet som tynn sirup. Hell den varme sukkerlaken i en tynn stråle over i eggeplommene mens maskinen går ved middels-lav hastighet - unngå å treffe vispen. Skru opp hastigheten og fortsett å piske til eggedosisen blir kald/romtemperert.
Visp fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen. Bland inn pepperkakedeig i små biter og hakket sjokolade. Hell blandingen over mandelbunnen i formen. La pepperkakeiskaken få stå natten over i fryseren, eller i minst 6 timer.

Appelsinkaramell

Smelt sukker til sausen i en kasserolle til karamellen er gyllen. Tilsett appelsinsaft (vær forsiktig når du tilsetter saften), og la det koke til all karamellen er oppløst og sausen har tyknet. Rør inn smøret og avkjøl sausen.

Servering

Fjern formen og bakepapiret og sett iskaken over på et serveringsfat. Pynt med pepperkakesmuler og/eller hakket sjokolade. La gjerne pepperkakeiskaken få stå noen minutter å temperere seg før servering.
Server karamellsausen ved siden av.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 180 grader. Kle formen med bakepapir i bunnen, og smør sidene med litt nøytral olje.
Pisk eggehvitene til mykt skum. Pisk ved middels hastighet og tilsett sukkeret litt etter litt. Øk hastigheten når alt sukkeret er tilsatt, og pisk videre til tykk og blank marengs. Vend inn de malte mandlene og bre massen jevnt utover i formen.
Stek mandelbunnen midt i ovnen i cirka 25 minutter. Avkjøl bunnen. Fjern kakeringen forsiktig, løsne den eventuelt med en spiss kniv, vask kakeringen, og sett den tilbake rundt mandelbunnen. Dekk innsiden av ringen med plastremse/plastbånd for kaker, eller bakepapir
Pisk eggeplommene lyse i en kjøkkenmaskin.
Ha sukker og vann over i en liten kasserolle. Kok opp og la sukkerlaken fosskoke i 5 minutter, eller til den har tyknet som tynn sirup. Hell den varme sukkerlaken i en tynn stråle over i eggeplommene mens maskinen går ved middels-lav hastighet - unngå å treffe vispen. Skru opp hastigheten og fortsett å piske til eggedosisen blir kald/romtemperert.
Visp fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen. Bland inn pepperkakedeig i små biter og hakket sjokolade. Hell blandingen over mandelbunnen i formen. La pepperkakeiskaken få stå natten over i fryseren, eller i minst 6 timer.

Appelsinkaramell

Smelt sukker til sausen i en kasserolle til karamellen er gyllen. Tilsett appelsinsaft (vær forsiktig når du tilsetter saften), og la det koke til all karamellen er oppløst og sausen har tyknet. Rør inn smøret og avkjøl sausen.

Servering

Fjern formen og bakepapiret og sett iskaken over på et serveringsfat. Pynt med pepperkakesmuler og/eller hakket sjokolade. La gjerne pepperkakeiskaken få stå noen minutter å temperere seg før servering.
Server karamellsausen ved siden av.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?