Til hovedinnhold

Kveite i ovn med smørsaus og agurksalat

45 min
13 varer
1.1k
Kveite i ovn med smørsaus og agurksalat
Krister Sørbø

Kveite i ovn er en skikkelig festmidddag! Toppet med smørsaus proppfull av rogn og gressløk blir den et naturlig valg for festlige anledninger, enten de er små eller store. Server gjerne med kokte knuste poteter dryppet med litt olivenolje og noen gode dråper sitronsaft.

Sausen kan godt lages uten rogn, eller rogn kan byttes ut med kapers. Prøv også andre urter som persille,estragon, dill og kjørvel.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 kg kveite, kotelett i ett stykke eller to tykke skiver
  • 1 stk agurk
  • 2 ss eddik 7%
  • 2 ss sukker
  • 2 ss vann
  • 1 stk sjalottløk
  • 1.5 dl hvitvin, tørr
  • 1 dl fløte
  • 250 g smør, kaldt, helst usaltet
  • 50 g lakserogn, eller ørretrogn
  • 1 bunt gressløk, liten
  • olivenolje
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg kveite, kotelett i ett stykke eller to tykke skiver
  • 1 stk agurk
  • 2 ss eddik 7%
  • 2 ss sukker
  • 2 ss vann
  • 1 stk sjalottløk
  • 1.5 dl hvitvin, tørr
  • 1 dl fløte
  • 250 g smør, kaldt, helst usaltet
  • 50 g lakserogn, eller ørretrogn
  • 1 bunt gressløk, liten
  • olivenolje
  • salt og kvernet pepper
Skjær agurken i tynne skiver eller lange bånd. Visp sammen eddik, sukker og vann til sukkeret er oppløst. Bland laken sammen med agurken og la det marinere mens du tilbereder resten.
Finhakk sjalottløken, ha det over i en liten kasserolle og tilsett hvitvin. La det koke til det meste av hvitvinen har fordampet.
Tilsett fløte og la det koke inn til halvparten. Pisk inn smøret i små terninger, litt etter litt. Pass på at du pisker hele tiden og hold sausen rett under kokepunktet. Sausen tykner etter hvert som smøret tilsettes, men ikke la den stå å koke – da kan sausen skille seg. Smak til med salt og pepper.
Varm ovnen til 120 grader. Gni kveiteskivene inn med litt olivenolje, salt og kvernet pepper. Legg fisken over på et stekebrett og bak i ovn i cirka 20 minutter, litt avhengig av tykkelsen på skivene. Heller et minutt for liten enn for mye.
Kveita er klar når fiskekjøttet begynner å løsne fra beinet, og skinnet på sidene kan dras av. Fisken skal fortsatt ha en litt glassaktig kjerne. Løft kveita over på tallerkener eller et serveringsfat.
Bland rogn og hakket gressløk i en liten kasserolle. Varm sausen forsiktig opp og hell den over rogn- og gressløkblandingen. Dekk kveita med saus og pynt med litt ekstra urter. Server agurksalaten ved siden av.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær agurken i tynne skiver eller lange bånd. Visp sammen eddik, sukker og vann til sukkeret er oppløst. Bland laken sammen med agurken og la det marinere mens du tilbereder resten.
Finhakk sjalottløken, ha det over i en liten kasserolle og tilsett hvitvin. La det koke til det meste av hvitvinen har fordampet.
Tilsett fløte og la det koke inn til halvparten. Pisk inn smøret i små terninger, litt etter litt. Pass på at du pisker hele tiden og hold sausen rett under kokepunktet. Sausen tykner etter hvert som smøret tilsettes, men ikke la den stå å koke – da kan sausen skille seg. Smak til med salt og pepper.
Varm ovnen til 120 grader. Gni kveiteskivene inn med litt olivenolje, salt og kvernet pepper. Legg fisken over på et stekebrett og bak i ovn i cirka 20 minutter, litt avhengig av tykkelsen på skivene. Heller et minutt for liten enn for mye.
Kveita er klar når fiskekjøttet begynner å løsne fra beinet, og skinnet på sidene kan dras av. Fisken skal fortsatt ha en litt glassaktig kjerne. Løft kveita over på tallerkener eller et serveringsfat.
Bland rogn og hakket gressløk i en liten kasserolle. Varm sausen forsiktig opp og hell den over rogn- og gressløkblandingen. Dekk kveita med saus og pynt med litt ekstra urter. Server agurksalaten ved siden av.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?