Til hovedinnhold

Wienerstang med eple og vaniljekrem

3 h
15 varer
327
Wienerstang med eple og vaniljekrem

Litt arbeid og en god del mer tid ligger det bak denne eplefylte wienerstangen. Ferdig butterdeig er en mulighet, men det er ganske kult å lage sin egen wienerdeig. Samme deig kan du dessuten bruke til andre wienerbrød, croissanter eller pain au chocolat. Det skal kjevles og hviles og brettes, slik at deigen ender opp med mange tynne smørfylte lag. Men du får igjen for innsatsen. Jeg kan love deg en god porsjon stolthet og mestringsfølelse når den sprø, saftige og luftige stangen kommer ut av ovnen. 

Fyll og topping holder til to stenger. Sjekk egen oppskrift på hjemmelaget eplemos. 

Tips:
Ferdig utkjevlet deig tåler fint og fryses. Oppskriften kan dobles, bruk samme fremgangsmåte.

Ingredienser

1
porsjoner

Wienerdeig

  • 250 g smør
  • 30 g gjær
  • 1.5 dl vann, kaldt
  • 1 dl melk
  • 1 stk egg
  • 500 g hvetemel
  • 60 g sukker
  • 0.5 ts kardemomme, kan sløyfes
  • 1.5 ts salt

Fyll og topping

  • 4 dl vaniljekrem
  • 8 dl eplemos, tykk, eller eplesyltetøy
  • eggeplomme, til pensling
  • mandler, hakkede/skivede
  • perlesukker
  • melis, til glasur

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Wienerdeig

  • 250 g smør
  • 30 g gjær
  • 1.5 dl vann, kaldt
  • 1 dl melk
  • 1 stk egg
  • 500 g hvetemel
  • 60 g sukker
  • 0.5 ts kardemomme, kan sløyfes
  • 1.5 ts salt

Fyll og topping

  • 4 dl vaniljekrem
  • 8 dl eplemos, tykk, eller eplesyltetøy
  • eggeplomme, til pensling
  • mandler, hakkede/skivede
  • perlesukker
  • melis, til glasur
Ta smøret ut av kjøleskapet og la det ligge fremme på benken mens du lager deigen.
Løs opp gjæren i den kalde væsken og visp inn egget.
Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle.
Tilsett gjærblandingen og elt deigen til den blir jevn og smidig, cirka 5 minutter i maskin. Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet en halvtimes tid.
Legg smøret mellom plastfilm eller bakepapir og «kjevl» det ut til en firkant på omtrent 15 x 15 cm.
Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl den ut på et melet bakebord. Prøv å få en firkant på cirka 25 x 25 cm, men la den midterste delen (like stort som smøret) være omtrent like tykk som yttersidene til sammen.
Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl den ut på et melet bakebord. Prøv å få en firkant på cirka 25 x 25 cm, men la den midterste delen (like stort som smøret) være omtrent like tykk som yttersidene til sammen.
Legg smøret på midten av firkanten og brett over kantene slik at smøret er helt dekket (pakket inn), prøv å unngå luftlommer. Pakk «deigpakken» godt inn i plastfilm og la den hvile 30 minutter i kjøleskapet.
Legg smøret på midten av firkanten og brett over kantene slik at smøret er helt dekket (pakket inn), prøv å unngå luftlommer. Pakk «deigpakken» godt inn i plastfilm og la den hvile 30 minutter i kjøleskapet.
Ta deigen ut og kjevl den forsiktig ut til en 1 cm tykk avlang leiv på et melet bakebord. Pass hele tiden på at deigen ikke fester seg i bordet, eller at det blir hull i deigen slik at smøret tyter ut.
Brett begge kortsidene inn mot midten og brett deigen sammen som en bok. Pakk deigen på nytt inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i nye 30 minutter.
Brett begge kortsidene inn mot midten og brett deigen sammen som en bok. Pakk deigen på nytt inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i nye 30 minutter.
Kjevl deigen på nytt ut til en 1 cm tykk avlang leiv. Brett deigen sammen så du får tre lag.
Kjevl deigen på nytt ut til en 1 cm tykk avlang leiv. Brett deigen sammen så du får tre lag.
Kjevl ut på nytt og brett den igjen i tre lag. Pakk inn og la deigen hvile i kjøleskapet i 30 minutter, eller frem til utbaking. Viktig at deigen er pakket godt inn slik at den ikke tørker på overflaten.
Varm ovnen til 200 grader.
Kjevl deigen ut til et rektangel på cirka 0,5-1 cm tykkelse (omtrent 30 x 60 cm). Del deigen i fire jevne plater. (Lag gjerne wienerstenger av alle fire hvis du ønsker det. Eller frys ned to «plater» til senere bruk.)
Legg to plater over på et stekebrett med bakepapir. Legg en tykk stripe eplemos langs med begge langsidene på platene, et par centimeter fra kanten.
Legg to plater over på et stekebrett med bakepapir. Legg en tykk stripe eplemos langs med begge langsidene på platene, et par centimeter fra kanten.
Fold sidene over eplefyllet slik at det er godt pakket inn.
Sprøyt et tykt lag vaniljekrem i «midtgangen».
Sprøyt et tykt lag vaniljekrem i «midtgangen».
Pensle med eggeplomme, dryss over hakkede mandler og perlesukker.
Pensle med eggeplomme, dryss over hakkede mandler og perlesukker.
Stek stengene midt i ovnen i cirka 20 minutter. Topp med tykk melisglasur hvis ønskelig.
woman cooking

Bon appetit!

Ta smøret ut av kjøleskapet og la det ligge fremme på benken mens du lager deigen.
Løs opp gjæren i den kalde væsken og visp inn egget.
Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle.
Tilsett gjærblandingen og elt deigen til den blir jevn og smidig, cirka 5 minutter i maskin. Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet en halvtimes tid.
Legg smøret mellom plastfilm eller bakepapir og «kjevl» det ut til en firkant på omtrent 15 x 15 cm.
Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl den ut på et melet bakebord. Prøv å få en firkant på cirka 25 x 25 cm, men la den midterste delen (like stort som smøret) være omtrent like tykk som yttersidene til sammen.
Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl den ut på et melet bakebord. Prøv å få en firkant på cirka 25 x 25 cm, men la den midterste delen (like stort som smøret) være omtrent like tykk som yttersidene til sammen.
Legg smøret på midten av firkanten og brett over kantene slik at smøret er helt dekket (pakket inn), prøv å unngå luftlommer. Pakk «deigpakken» godt inn i plastfilm og la den hvile 30 minutter i kjøleskapet.
Legg smøret på midten av firkanten og brett over kantene slik at smøret er helt dekket (pakket inn), prøv å unngå luftlommer. Pakk «deigpakken» godt inn i plastfilm og la den hvile 30 minutter i kjøleskapet.
Ta deigen ut og kjevl den forsiktig ut til en 1 cm tykk avlang leiv på et melet bakebord. Pass hele tiden på at deigen ikke fester seg i bordet, eller at det blir hull i deigen slik at smøret tyter ut.
Brett begge kortsidene inn mot midten og brett deigen sammen som en bok. Pakk deigen på nytt inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i nye 30 minutter.
Brett begge kortsidene inn mot midten og brett deigen sammen som en bok. Pakk deigen på nytt inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i nye 30 minutter.
Kjevl deigen på nytt ut til en 1 cm tykk avlang leiv. Brett deigen sammen så du får tre lag.
Kjevl deigen på nytt ut til en 1 cm tykk avlang leiv. Brett deigen sammen så du får tre lag.
Kjevl ut på nytt og brett den igjen i tre lag. Pakk inn og la deigen hvile i kjøleskapet i 30 minutter, eller frem til utbaking. Viktig at deigen er pakket godt inn slik at den ikke tørker på overflaten.
Varm ovnen til 200 grader.
Kjevl deigen ut til et rektangel på cirka 0,5-1 cm tykkelse (omtrent 30 x 60 cm). Del deigen i fire jevne plater. (Lag gjerne wienerstenger av alle fire hvis du ønsker det. Eller frys ned to «plater» til senere bruk.)
Legg to plater over på et stekebrett med bakepapir. Legg en tykk stripe eplemos langs med begge langsidene på platene, et par centimeter fra kanten.
Legg to plater over på et stekebrett med bakepapir. Legg en tykk stripe eplemos langs med begge langsidene på platene, et par centimeter fra kanten.
Fold sidene over eplefyllet slik at det er godt pakket inn.
Sprøyt et tykt lag vaniljekrem i «midtgangen».
Sprøyt et tykt lag vaniljekrem i «midtgangen».
Pensle med eggeplomme, dryss over hakkede mandler og perlesukker.
Pensle med eggeplomme, dryss over hakkede mandler og perlesukker.
Stek stengene midt i ovnen i cirka 20 minutter. Topp med tykk melisglasur hvis ønskelig.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?