Til hovedinnhold

Sommerkringle med blåbær og vaniljekrem

2 h 30 min
12 varer
272
Sommerkringle med blåbær og vaniljekrem
Kristine Ilstad - Det søte liv

Hvetebakst er perfekt på terrassen en varm sommerdag. Lag en sommerkringle med blåbær og vaniljekrem, og server den til gode venner eller kos deg med den selv. Jeg har valgt meg blåbær, men du kan bruke de bærene du liker best.

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv

Ingredienser

10
porsjoner
  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Gjærdeig

  • 5 dl melk
  • 150 g smør
  • 125 g melis
  • 50 g gjær
  • 0.5 ts kardemomme
  • 750 g hvetemel

Fyll

  • 2 dl blåbærsyltetøy, tykt
  • 4 dl vaniljekrem
  • 100 g blåbær

Pensling og pynt

  • 3 ss perlesukker
  • 30 g mandelflak
  • 2 ss melis

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Gjærdeig

  • 5 dl melk
  • 150 g smør
  • 125 g melis
  • 50 g gjær
  • 0.5 ts kardemomme
  • 750 g hvetemel

Fyll

  • 2 dl blåbærsyltetøy, tykt
  • 4 dl vaniljekrem
  • 100 g blåbær

Pensling og pynt

  • 3 ss perlesukker
  • 30 g mandelflak
  • 2 ss melis
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37 grader).
Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig.
Kjevle deigen ut til en stor firkant på et stykke bakepapir som er like stort som en stekeplate.
Bruk en kniv eller pizzarulle til å markere forsiktig 3 lengder på firkanten. Det er ikke meningen at du skal skjære i deigen, bare risse svakt i den så du får markert oppdelingen.
Skjær cirka 2 cm brede striper i deigen på hver side som går helt inn til den midterste delen. Det er viktig at dette gjøres symmetrisk og at det blir like mange striper på hver side.
Smør et lag blåbærsyltetøy langsmed midtfeltet. Legg en tykk stripe vaniljekrem oppå blåbærsyltetøyet. Fordel også blåbærene på blåbærsyltetøyet.
Så starter brettingen. Start med å brette hele den nederste lengden, både midten og stripene på hver side, over fyllet for å pakke det godt inn. Gjør du ikke det, renner fyllet ut av fletten under stekingen.
La deigstripene på hver side ligge litt på skrå oppover. Brett så én stripe fra den ene siden over fyllet og over på den andre siden. Gjør det samme med en deigstripe fra den andre siden.
Gjenta dette med alle stripene på hver side av midtfeltet, annen hver gang fra hver side, så du får et fint og tett flettemønster over fyllet.
Den øverste lengden bretter du nedover, både midten og stripene på sidene, slik at fyllet pakkes godt inn med deig også på enden.
La fletten heve i 1 time. Pensle over med egg som er vispet lett sammen med melk. Dryss over perlesukker og mandelflak.
Stek fletten midt i ovnen ved 225 grader i cirka 15-20 minutter eller til den er gyllen og gjennomstekt.
Avkjøl fletten i en halvtime før servering. Sikt over melis og del kaken i tykke skiver.
woman cooking

Bon appetit!

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37 grader).
Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig.
Kjevle deigen ut til en stor firkant på et stykke bakepapir som er like stort som en stekeplate.
Bruk en kniv eller pizzarulle til å markere forsiktig 3 lengder på firkanten. Det er ikke meningen at du skal skjære i deigen, bare risse svakt i den så du får markert oppdelingen.
Skjær cirka 2 cm brede striper i deigen på hver side som går helt inn til den midterste delen. Det er viktig at dette gjøres symmetrisk og at det blir like mange striper på hver side.
Smør et lag blåbærsyltetøy langsmed midtfeltet. Legg en tykk stripe vaniljekrem oppå blåbærsyltetøyet. Fordel også blåbærene på blåbærsyltetøyet.
Så starter brettingen. Start med å brette hele den nederste lengden, både midten og stripene på hver side, over fyllet for å pakke det godt inn. Gjør du ikke det, renner fyllet ut av fletten under stekingen.
La deigstripene på hver side ligge litt på skrå oppover. Brett så én stripe fra den ene siden over fyllet og over på den andre siden. Gjør det samme med en deigstripe fra den andre siden.
Gjenta dette med alle stripene på hver side av midtfeltet, annen hver gang fra hver side, så du får et fint og tett flettemønster over fyllet.
Den øverste lengden bretter du nedover, både midten og stripene på sidene, slik at fyllet pakkes godt inn med deig også på enden.
La fletten heve i 1 time. Pensle over med egg som er vispet lett sammen med melk. Dryss over perlesukker og mandelflak.
Stek fletten midt i ovnen ved 225 grader i cirka 15-20 minutter eller til den er gyllen og gjennomstekt.
Avkjøl fletten i en halvtime før servering. Sikt over melis og del kaken i tykke skiver.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?