Til hovedinnhold

Saftig sjokoladekake med appelsin

1 h 30 min
15 varer
410
Saftig sjokoladekake med appelsin
Sara Johannessen/VG

Saftig sjokoladekake med appelsin er perfekt til påske!

Er du glad i Jaffa-kjeks, kommer du garantert til å elske denne komboen av mørk sjokolade og appelsinmarmelade. Med et lite rede av syltede appelsinskallstrimler, revet sjokolade og marsipanegg på toppen, ligger alt til rette for skikkelig god påskestemning! 

Oppskriften gir to kakeformer på 20 centimeter i diameter.

Ingredienser

8
porsjoner
  • 5 dl mel
  • 5 dl sukker
  • 1.25 dl kakao
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker, ekte
  • 2.5 dl melk, eller rømme eller kefir
  • 150 g smør, smeltet, eller nøytral olje
  • 2 stykker egg, store
  • 2 ss appelsinskall, finrevet
  • 1.5 dl vann, kokende

Fyll og glasur

  • 300 g mørk sjokolade
  • 2.5 dl fløte
  • 1 dl appelsinmarmelade

Ekstra topping hvis ønskelig

  • sjokolade, revet
  • marsipanegg
  • appelsinskall, strimler, syltede

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 5 dl mel
  • 5 dl sukker
  • 1.25 dl kakao
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker, ekte
  • 2.5 dl melk, eller rømme eller kefir
  • 150 g smør, smeltet, eller nøytral olje
  • 2 stykker egg, store
  • 2 ss appelsinskall, finrevet
  • 1.5 dl vann, kokende

Fyll og glasur

  • 300 g mørk sjokolade
  • 2.5 dl fløte
  • 1 dl appelsinmarmelade

Ekstra topping hvis ønskelig

  • sjokolade, revet
  • marsipanegg
  • appelsinskall, strimler, syltede
Varm oven til 170 grader. Kle formene med bakepapir og smør kantene med smør eller olje.
Bruk helst en kjøkkenmaskin og bland mel, sukker, kakao, bakepulver og vaniljesukker i bakebollen. Rør det tørre godt sammen.
Tilsett melk, smør, egg og revet appelsinskall. Visp alt godt sammen ved middels hastighet.
Tilsett kokende vann i en tynn stråle og rør til alt er godt blandet.
Fordel røren i formene og stek kakene midt i ovnen i cirka 35 minutter eller til overflaten virker fast. Sjekk med en kakepinne, men det gjør ingenting om det sitter litt igjen på pinnen. Avkjøl kakene først i formene og så videre på rist.
Lag glasuren. Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Det er viktig at sjokoladen er skikkelig finhakket.
Kok opp fløten. Tilsett fløten litt etter litt, mens du hele tiden rører fra midten av sjokoladen med en slikkepott. Sjokoladeglasuren skal bli tykk, elastisk og skinnende blank.
La eventuelt glasuren stå i romtemperatur til den er tykk nok til at den kan smøres på kaken. Rør med jevne mellomrom.
Legg den ene kakebunnen på et serveringsfat. Smør over halvparten av appelsinmarmeladen og litt under halvparten av sjokoladeglasuren. Legg på den andre bunnen og smør over resten av marmeladen og sjokoladen.
La kaken være utildekket på sidene eller bruk en palett og dra over sidene slik at de blir dekket av et tynt lag marmelade blandet med sjokoladeglasur.
Pynt med syltede appelsinskallstrimler, revet sjokolade og marsipanegg.

Syltede appelsinskallstrimler

Vask appelsinene godt og bruk kun det ytterste oransje skallet. Bruk for eksempel en aspargesskreller og skrell av skallet. Fjern eventuelle rester av den hvite hinnen.
Skjær skallet i tynne strimler. Ha strimlene over i en kasserolle og fyll på vann til det dekker. Kok opp, hell av vannet, fyll opp med nytt vann og kok strimlene en gang til.
Hell av kokevannet og ha strimlene tilbake i kasserollen. Tilsett ca. 1 dl vann og 1 dl sukker avhengig av hvor mye du lager. Forholdet skal være omtrent 50/50 sukker og vann.
Kok opp og la det koke til sukkerlaken har tyknet noe. Avkjøl.
La strimlene få renne av seg på kjøkkenpapir før du legger dem på kaken. 
woman cooking

Bon appetit!

Varm oven til 170 grader. Kle formene med bakepapir og smør kantene med smør eller olje.
Bruk helst en kjøkkenmaskin og bland mel, sukker, kakao, bakepulver og vaniljesukker i bakebollen. Rør det tørre godt sammen.
Tilsett melk, smør, egg og revet appelsinskall. Visp alt godt sammen ved middels hastighet.
Tilsett kokende vann i en tynn stråle og rør til alt er godt blandet.
Fordel røren i formene og stek kakene midt i ovnen i cirka 35 minutter eller til overflaten virker fast. Sjekk med en kakepinne, men det gjør ingenting om det sitter litt igjen på pinnen. Avkjøl kakene først i formene og så videre på rist.
Lag glasuren. Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Det er viktig at sjokoladen er skikkelig finhakket.
Kok opp fløten. Tilsett fløten litt etter litt, mens du hele tiden rører fra midten av sjokoladen med en slikkepott. Sjokoladeglasuren skal bli tykk, elastisk og skinnende blank.
La eventuelt glasuren stå i romtemperatur til den er tykk nok til at den kan smøres på kaken. Rør med jevne mellomrom.
Legg den ene kakebunnen på et serveringsfat. Smør over halvparten av appelsinmarmeladen og litt under halvparten av sjokoladeglasuren. Legg på den andre bunnen og smør over resten av marmeladen og sjokoladen.
La kaken være utildekket på sidene eller bruk en palett og dra over sidene slik at de blir dekket av et tynt lag marmelade blandet med sjokoladeglasur.
Pynt med syltede appelsinskallstrimler, revet sjokolade og marsipanegg.

Syltede appelsinskallstrimler

Vask appelsinene godt og bruk kun det ytterste oransje skallet. Bruk for eksempel en aspargesskreller og skrell av skallet. Fjern eventuelle rester av den hvite hinnen.
Skjær skallet i tynne strimler. Ha strimlene over i en kasserolle og fyll på vann til det dekker. Kok opp, hell av vannet, fyll opp med nytt vann og kok strimlene en gang til.
Hell av kokevannet og ha strimlene tilbake i kasserollen. Tilsett ca. 1 dl vann og 1 dl sukker avhengig av hvor mye du lager. Forholdet skal være omtrent 50/50 sukker og vann.
Kok opp og la det koke til sukkerlaken har tyknet noe. Avkjøl.
La strimlene få renne av seg på kjøkkenpapir før du legger dem på kaken. 
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?