Til hovedinnhold

Lutefisk med sennepssaus

1 h 30 min
16 varer
116
Lutefisk med sennepssaus, chorizo og aprikos

Lutefisk med sennepssaus er en spennende vri på den tradisjonelle julefisken.

Sennepssaus er en personlig favoritt hos meg, og denne gangen har sausen havnet på den utradisjonelle nevnte lutefisken med tilbehør som knallgrønn ertepuré og chorizo-smør - med et lite spark som roes ned med sødmefull aprikos.

Er du klar for en tvist bør du teste ut denne varianten, men ikke på julaften – da er jeg redd du kan erte på deg noen i selskapet.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 2 kg lutefisk
  • 400 g erter, frosne, små grønne
  • 100 g smør
  • 150 g chorizopølse, rå
  • 4 stk tørket aprikos
  • 2 ss olivenolje, mild
  • 1 bunt gressløk, eller persille, liten
  • poteter, kokte, til servering
  • flaksalt
  • pepper, kvernet

Sennepssaus

  • 2 ss smør
  • 2 ss mel
  • 3 dl melk
  • 2 dl fløte
  • 1 ss dijonsennep
  • 2 ss dijonsennep, grov
  • sitronsaft, noen dråper
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 kg lutefisk
  • 400 g erter, frosne, små grønne
  • 100 g smør
  • 150 g chorizopølse, rå
  • 4 stk tørket aprikos
  • 2 ss olivenolje, mild
  • 1 bunt gressløk, eller persille, liten
  • poteter, kokte, til servering
  • flaksalt
  • pepper, kvernet

Sennepssaus

  • 2 ss smør
  • 2 ss mel
  • 3 dl melk
  • 2 dl fløte
  • 1 ss dijonsennep
  • 2 ss dijonsennep, grov
  • sitronsaft, noen dråper
  • salt og kvernet pepper
Kok opp erter med litt vann og en klype salt. Hell av vannet og kjør ertene sammen med 50 g smør i en hurtigmikser til jevn puré. Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold pureen varm.
Skjær chorizo og aprikos i små biter. Fres pølsebitene i olivenolje, la det syde slik at pølsen gir fra seg både smak og farge samtidig som den stekes. Tilsett aprikos og 50 g smør, la det syde videre i et par minutter. Tilsett hakkede urter rett før servering.

Sennepssaus

Rør sammen 2 ss smør og 2 ss mel til en jevn blanding. Kok opp melk og fløte i en liten kasserolle. Visp inn smør- og melblandingen litt etter litt rett før fløtemelken når kokepunktet. La sausen småkoke i 5 minutter mens du hele tiden visper iherdig for å unngå klumper.
Rør inn sennep og smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Tips: Sennepen i sausen kan byttes ut med en annen sennep du liker. Coleman’s tørrsennep kan også brukes, smak deg frem.  

Lutefisk

Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form. Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken ligge slik i 30 minutter. (Fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.)
Dekk pannen (eller formen) med aluminiumsfolie, og klem det godt rundt kantene slik at det er tett. Bak fisken ved 220 grader i cirka 30 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.
Server lutefisken rykende varm med grønn ertepuré, sennepssaus, «chorizo-smør» og kokte poteter.
woman cooking

Bon appetit!

Kok opp erter med litt vann og en klype salt. Hell av vannet og kjør ertene sammen med 50 g smør i en hurtigmikser til jevn puré. Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold pureen varm.
Skjær chorizo og aprikos i små biter. Fres pølsebitene i olivenolje, la det syde slik at pølsen gir fra seg både smak og farge samtidig som den stekes. Tilsett aprikos og 50 g smør, la det syde videre i et par minutter. Tilsett hakkede urter rett før servering.

Sennepssaus

Rør sammen 2 ss smør og 2 ss mel til en jevn blanding. Kok opp melk og fløte i en liten kasserolle. Visp inn smør- og melblandingen litt etter litt rett før fløtemelken når kokepunktet. La sausen småkoke i 5 minutter mens du hele tiden visper iherdig for å unngå klumper.
Rør inn sennep og smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Tips: Sennepen i sausen kan byttes ut med en annen sennep du liker. Coleman’s tørrsennep kan også brukes, smak deg frem.  

Lutefisk

Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form. Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken ligge slik i 30 minutter. (Fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.)
Dekk pannen (eller formen) med aluminiumsfolie, og klem det godt rundt kantene slik at det er tett. Bak fisken ved 220 grader i cirka 30 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.
Server lutefisken rykende varm med grønn ertepuré, sennepssaus, «chorizo-smør» og kokte poteter.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?