Lutefisk med sennepssaus er en spennende vri på den tradisjonelle julefisken.
Sennepssaus er en personlig favoritt hos meg, og denne gangen har sausen havnet på den utradisjonelle nevnte lutefisken med tilbehør som knallgrønn ertepuré og chorizo-smør - med et lite spark som roes ned med sødmefull aprikos.
Er du klar for en tvist bør du teste ut denne varianten, men ikke på julaften – da er jeg redd du kan erte på deg noen i selskapet.
Kok opp erter med litt vann og en klype salt. Hell av vannet og kjør ertene sammen med 50 g smør i en hurtigmikser til jevn puré. Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold pureen varm.
Skjær chorizo og aprikos i små biter. Fres pølsebitene i olivenolje, la det syde slik at pølsen gir fra seg både smak og farge samtidig som den stekes. Tilsett aprikos og 50 g smør, la det syde videre i et par minutter. Tilsett hakkede urter rett før servering.
Sennepssaus
Rør sammen 2 ss smør og 2 ss mel til en jevn blanding. Kok opp melk og fløte i en liten kasserolle. Visp inn smør- og melblandingen litt etter litt rett før fløtemelken når kokepunktet. La sausen småkoke i 5 minutter mens du hele tiden visper iherdig for å unngå klumper.
Rør inn sennep og smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Tips: Sennepen i sausen kan byttes ut med en annen sennep du liker. Coleman’s tørrsennep kan også brukes, smak deg frem.
Lutefisk
Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form. Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken ligge slik i 30 minutter. (Fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.)
Dekk pannen (eller formen) med aluminiumsfolie, og klem det godt rundt kantene slik at det er tett. Bak fisken ved 220 grader i cirka 30 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.
Server lutefisken rykende varm med grønn ertepuré, sennepssaus, «chorizo-smør» og kokte poteter.
Bon appetit!
Kok opp erter med litt vann og en klype salt. Hell av vannet og kjør ertene sammen med 50 g smør i en hurtigmikser til jevn puré. Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold pureen varm.
Skjær chorizo og aprikos i små biter. Fres pølsebitene i olivenolje, la det syde slik at pølsen gir fra seg både smak og farge samtidig som den stekes. Tilsett aprikos og 50 g smør, la det syde videre i et par minutter. Tilsett hakkede urter rett før servering.
Sennepssaus
Rør sammen 2 ss smør og 2 ss mel til en jevn blanding. Kok opp melk og fløte i en liten kasserolle. Visp inn smør- og melblandingen litt etter litt rett før fløtemelken når kokepunktet. La sausen småkoke i 5 minutter mens du hele tiden visper iherdig for å unngå klumper.
Rør inn sennep og smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Tips: Sennepen i sausen kan byttes ut med en annen sennep du liker. Coleman’s tørrsennep kan også brukes, smak deg frem.
Lutefisk
Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form. Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken ligge slik i 30 minutter. (Fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.)
Dekk pannen (eller formen) med aluminiumsfolie, og klem det godt rundt kantene slik at det er tett. Bak fisken ved 220 grader i cirka 30 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.
Server lutefisken rykende varm med grønn ertepuré, sennepssaus, «chorizo-smør» og kokte poteter.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto