Til hovedinnhold

Karamellsyltet eplekake

4 h 30 min
3 varer
100
Eplekake med karamell og revet appelsinskall

Syrlige epler, sukker og revet appelsinskall - det er alt du trenger for å lage denne deilige, karamellsyltede eplekaken som garantert slår an. Lise Finckenhagen viser deg hvordan tre små ingredienser kan bli til en smaksfest.

For å lage karamellsyltet eplekake må du ha en tett, rund kakeform med diameter 18 til 20 centimeter, eller en brødform som rommer 1-1,5 liter. 

Det er viktig at kakeformen er helt tett - den skal dekkes med karamell for så å fylles proppfull med mange lag av tynne epleskiver. Så skal epleskivene bakes stille og rolig i karamellsausen som dannes i formen underveis i bakingen. Resultatet blir rett og slett gjennomsyltet med ren smak av eple og karamell, og et lite hint av appelsin.

Kaken må stå over natten og avkjøles. Denne oppskriften bruker en liten kakeform, som rekker til ca. 6 porsjoner.

Ingredienser

6
porsjoner
  • 2.2 kg eple, Syrlige
  • 400 g sukker
  • 1 stk appelsin, kun skallet, finrevet

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 2.2 kg eple, Syrlige
  • 400 g sukker
  • 1 stk appelsin, kun skallet, finrevet
Smelt 250 g sukker til gyllen karamell og kle formen med karamellen. Pass på at sidene er godt dekket.
Bland resten av sukkeret sammen med finrevet appelsinskall.
Skrell eplene og fjerne kjernehusene.Skjær eplene så i tynne skiver (bruk gjerne en mandolin).
Legg epleskivene i pent mønster (taksteinvis) i bunnen av formen til bunnen er dekket. Dryss over litt appelsinsukker. Legg neste lag epleskiver taksteinvis motsatt vei - og fortsett sånn annenhver vei med et dryss av sukker mellom hvert lag.
Press epleskivene litt sammen mellom hver runde (før du drysser over sukkeret). Fortsett sånn til alle eplepeskivene er brukt opp. Det gjør ingenting hvis det «bygges» over kanten på formen. Epleskivene vil uansett synke sammen under steking.
Dekk formen godt med aluminiumsfolie og bak kaken i ovn ved 140 grader i 3-4 timer. Sjekk med en kakepinne, den skal gli lett igjennom.
Avkjøl kaken i kjøleskap natten over.
Dypp formen i litt varmt vann for at karamellen skal tempereres, hell forsiktig av eventuell karamellsaus som er i formen (den serverer du ved siden av) og velt kaken ut på et fat ved å sette fatet over formen og snu den raskt rundt.
woman cooking

Bon appetit!

Smelt 250 g sukker til gyllen karamell og kle formen med karamellen. Pass på at sidene er godt dekket.
Bland resten av sukkeret sammen med finrevet appelsinskall.
Skrell eplene og fjerne kjernehusene.Skjær eplene så i tynne skiver (bruk gjerne en mandolin).
Legg epleskivene i pent mønster (taksteinvis) i bunnen av formen til bunnen er dekket. Dryss over litt appelsinsukker. Legg neste lag epleskiver taksteinvis motsatt vei - og fortsett sånn annenhver vei med et dryss av sukker mellom hvert lag.
Press epleskivene litt sammen mellom hver runde (før du drysser over sukkeret). Fortsett sånn til alle eplepeskivene er brukt opp. Det gjør ingenting hvis det «bygges» over kanten på formen. Epleskivene vil uansett synke sammen under steking.
Dekk formen godt med aluminiumsfolie og bak kaken i ovn ved 140 grader i 3-4 timer. Sjekk med en kakepinne, den skal gli lett igjennom.
Avkjøl kaken i kjøleskap natten over.
Dypp formen i litt varmt vann for at karamellen skal tempereres, hell forsiktig av eventuell karamellsaus som er i formen (den serverer du ved siden av) og velt kaken ut på et fat ved å sette fatet over formen og snu den raskt rundt.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?