Til hovedinnhold

Pastagrateng med rigatoni

2 h
21 varer
2.6k
Pastagrateng med rigatoni

Lag pastagrateng med rigatoni!

Det sies at det finnes minst en pastafasong for hver dag, og stadig flere blir oppfunnet. Når du skal lage pastagrateng, må du lete etter store pastarør eller rigatoni. Rørene skal nemlig fylles med kjøttsaus før de toppes med ostesaus, og det hele gratineres så i ovn. Vær litt ekstra nøye når du hakker løk og skjærer grønnsakene til kjøttsausen, for store klumper er langt mer utfordrende å få ned i rørene enn en jevn og fin saus. Smaksmessig er denne gratengen veldig nært beslektet med lasagne. Forskjellen ligger i utforming og utseende ved servering. Kjøttsausen kan lages uten gulrot og stangselleri, og rødvin kan erstattes med ekstra kjøttkraft. Serveres gjerne med en tomatsalat og hvitløksbrød.

Lager du paien i en springform kan du enkelt ta av kanten rundt og servere paien slik at den fine kanten kommer tydelig frem.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 400 g pasta, Rigatoni (pastarør)

Kjøttsaus

  • 100 g bacon, pancetta, eller spekeskinke
  • 1 stk løk, stor
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 3 stilker stangselleri
  • 2 ts oregano, tørket
  • 600 g kjøttdeig, eller karbonadedeig
  • 2 bokser smaksrike tomater, knuste, 2x400gr
  • 2 dl kjøttkraft
  • 1.5 dl rødvin
  • salt og kvernet pepper
  • sukker
  • olivenolje
  • basilikum, frisk

Bechamelsaus

  • 50 g smør
  • 40 g hvetemel
  • 5 dl melk, varm
  • 100 g mozzarella, revet
  • 100 g parmesan, revet
  • salt og kvernet pepper
  • revet muskatnøtt

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat
  • 400 g pasta, Rigatoni (pastarør)

Kjøttsaus

  • 100 g bacon, pancetta, eller spekeskinke
  • 1 stk løk, stor
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 3 stilker stangselleri
  • 2 ts oregano, tørket
  • 600 g kjøttdeig, eller karbonadedeig
  • 2 bokser smaksrike tomater, knuste, 2x400gr
  • 2 dl kjøttkraft
  • 1.5 dl rødvin
  • salt og kvernet pepper
  • sukker
  • olivenolje
  • basilikum, frisk

Bechamelsaus

  • 50 g smør
  • 40 g hvetemel
  • 5 dl melk, varm
  • 100 g mozzarella, revet
  • 100 g parmesan, revet
  • salt og kvernet pepper
  • revet muskatnøtt
Kutt baconet i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
Varm en god skvett olivenolje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen, men ikke brun.
Tilsett gulrøtter, selleri og oregano. Fres videre til alle grønnsakene er myke og lett gylne (cirka 10 minutter). Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Varm pannen opp på nytt, tilsett en skvett olje og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen tomater, kjøttkraft og rødvin. Tilsett en god klype salt og sukker og kok opp blandingen.
La sausen putre, halvveis under lokk, i en times tid. Rør jevnlig og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper. Rør til slutt inn grovhakket frisk basilikum.
Sett ovnen på 190 grader.
Kok pastarørene i cirka 10 minutter. Blir de for myke, blir de vanskelige å fylle. Hell av kokevannet.
Smelt smøret til bechamelsausen i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig vispin, slik at du unngår klumper i sausen.
La sausen småkoke under stadig omrøring i cirka 5 minutter. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør halvparten av osten inn i sausen.
Smør bunnen i en mellomstor ildfast form med litt olje. Du kan også bruke en kakeform, 20-22 cm i diameter.
Sett pastarørene tett i tett i formen, og fyll alle rørene med kjøttsaus. Hell over sausen og dryss over resten av osten. Stek ved 190 grader i cirka 30 minutter.
woman cooking

Bon appetit!

Kutt baconet i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
Varm en god skvett olivenolje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen, men ikke brun.
Tilsett gulrøtter, selleri og oregano. Fres videre til alle grønnsakene er myke og lett gylne (cirka 10 minutter). Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Varm pannen opp på nytt, tilsett en skvett olje og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen tomater, kjøttkraft og rødvin. Tilsett en god klype salt og sukker og kok opp blandingen.
La sausen putre, halvveis under lokk, i en times tid. Rør jevnlig og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper. Rør til slutt inn grovhakket frisk basilikum.
Sett ovnen på 190 grader.
Kok pastarørene i cirka 10 minutter. Blir de for myke, blir de vanskelige å fylle. Hell av kokevannet.
Smelt smøret til bechamelsausen i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig vispin, slik at du unngår klumper i sausen.
La sausen småkoke under stadig omrøring i cirka 5 minutter. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør halvparten av osten inn i sausen.
Smør bunnen i en mellomstor ildfast form med litt olje. Du kan også bruke en kakeform, 20-22 cm i diameter.
Sett pastarørene tett i tett i formen, og fyll alle rørene med kjøttsaus. Hell over sausen og dryss over resten av osten. Stek ved 190 grader i cirka 30 minutter.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?