Til hovedinnhold

Karamellpai med sjokolade

3 h
11 varer
892
Karamellpai med sjokolade

Karamellpai med sjokolade er uimotståelig god. Her får du både søtt og salt i en herlig kombinasjon.

Oppskriften holder til en rund terteform, cirka 22 cm i diameter

Ingredienser

8
porsjoner

Paideig

  • 220 g mel
  • 120 g smør, kaldt, i terninger
  • 1 stk egg, mellomstort, sammenvispet
  • 2 ss vann, kaldt

Karamell- og nøttefyll

  • 300 g ristede nøtter, peanøtter, pekannøtter, macadamia
  • 4 dl fløte
  • 1 stk vaniljestang, splittet på langs
  • 4 dl sukker
  • 50 g meierismør
  • 1 klype flaksalt

Sjokoladekrem

  • 200 g mørk sjokolade
  • 2 dl fløte

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Paideig

  • 220 g mel
  • 120 g smør, kaldt, i terninger
  • 1 stk egg, mellomstort, sammenvispet
  • 2 ss vann, kaldt

Karamell- og nøttefyll

  • 300 g ristede nøtter, peanøtter, pekannøtter, macadamia
  • 4 dl fløte
  • 1 stk vaniljestang, splittet på langs
  • 4 dl sukker
  • 50 g meierismør
  • 1 klype flaksalt

Sjokoladekrem

  • 200 g mørk sjokolade
  • 2 dl fløte
Bland smør og mel i en bolle. Smuldre smøret inn i melet ved å gni smørklumpene mellom fingrene.  Smøret trenger ikke å bli finfordelt. Det er bare bra hvis det er igjen noe små smørklatter.
Tilsett egg og vann og kna deigen raskt sammen. Arbeid deigen minst mulig for best resultat.
Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.
La mørdeigen få temperere seg litt på kjøkkenbenken før utkjevling. Kle terteformen med mørdeigen. Klem deigen forsiktig inntil og litt over kanten. Rull kjevla over slik at du fjerne overflødig deig.
Prikk bunnen lett med en gaffel og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter før steking.
Varm ovnen til 200 grader.
Legg et stykke bakepapir over tertebunnen og fyll på med tørkede erter. Stek bunnen midt i ovnen i 15 minutter. Løft ut ertene og stek videre i cirka 10 minutter til bunnen blir gyllen og stekt. Hvis det blir hull eller sprekker i den ferdigstekte bunnen, kan de tettes med litt av mørdeigen som ble til overs.
Grovhakk nøttene og hell dem over i den ferdigstekte bunnen.
Kok opp fløten med vaniljestangen.
Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele med høye kanter til gyllen karamell. Pass på så sukkerert ikke brenner seg. For å unngå sukkerklumper, bør du heller riste på kjelen enn å røre i sukkeret.
Sil over den varme fløten. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. Rør om til all karamellen er oppløst. La blandingen småkoke i 15-20 minutter.
Legg en liten skje karamell på en tallerken og sett den i kjøleskapet for å sjekke konsistensen. Karamellen skal være bløt, seig og smidig - som en myk fløtekaramell. Er den fortsatt rennende, lar du den småkoke i noen minutter til.
Rør inn smøret og en klype salt. Ta kjelen av varmen og la karamellen avkjøles noe før du heller den over nøttene i tertebunnen. La terten stå kaldt til karamellen har stivnet.
Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Kok opp fløten og hell fløten over sjokoladen, litt etter litt, mens du hele tiden rører fra midten av sjokolade med en slikkepott. Sjokoladekremen skal bli tykk, blank og elastisk.
Hell sjokoladekremen over nøttekaramellen og la paien stå kaldt til sjokoladekremen har stivnet. Dryss over en god klype flaksalt før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Bland smør og mel i en bolle. Smuldre smøret inn i melet ved å gni smørklumpene mellom fingrene.  Smøret trenger ikke å bli finfordelt. Det er bare bra hvis det er igjen noe små smørklatter.
Tilsett egg og vann og kna deigen raskt sammen. Arbeid deigen minst mulig for best resultat.
Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.
La mørdeigen få temperere seg litt på kjøkkenbenken før utkjevling. Kle terteformen med mørdeigen. Klem deigen forsiktig inntil og litt over kanten. Rull kjevla over slik at du fjerne overflødig deig.
Prikk bunnen lett med en gaffel og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter før steking.
Varm ovnen til 200 grader.
Legg et stykke bakepapir over tertebunnen og fyll på med tørkede erter. Stek bunnen midt i ovnen i 15 minutter. Løft ut ertene og stek videre i cirka 10 minutter til bunnen blir gyllen og stekt. Hvis det blir hull eller sprekker i den ferdigstekte bunnen, kan de tettes med litt av mørdeigen som ble til overs.
Grovhakk nøttene og hell dem over i den ferdigstekte bunnen.
Kok opp fløten med vaniljestangen.
Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele med høye kanter til gyllen karamell. Pass på så sukkerert ikke brenner seg. For å unngå sukkerklumper, bør du heller riste på kjelen enn å røre i sukkeret.
Sil over den varme fløten. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. Rør om til all karamellen er oppløst. La blandingen småkoke i 15-20 minutter.
Legg en liten skje karamell på en tallerken og sett den i kjøleskapet for å sjekke konsistensen. Karamellen skal være bløt, seig og smidig - som en myk fløtekaramell. Er den fortsatt rennende, lar du den småkoke i noen minutter til.
Rør inn smøret og en klype salt. Ta kjelen av varmen og la karamellen avkjøles noe før du heller den over nøttene i tertebunnen. La terten stå kaldt til karamellen har stivnet.
Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Kok opp fløten og hell fløten over sjokoladen, litt etter litt, mens du hele tiden rører fra midten av sjokolade med en slikkepott. Sjokoladekremen skal bli tykk, blank og elastisk.
Hell sjokoladekremen over nøttekaramellen og la paien stå kaldt til sjokoladekremen har stivnet. Dryss over en god klype flaksalt før servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?