Saftig mandelkake med bringebær og tosca-topping kan like gjerne serveres lun til dessert som til kaffen. Uansett passer det perfekt med litt myk, pisket krem eller en kule is på toppen.
Hvis du vil variere litt, kan bringebær byttes ut med blåbær. Du kan også gjerne ha en klype flaksalt over mandeltoppingen før steking, og mandler kan erstattes med pistasj eller hasselnøtter. Du kan også blande litt forskjellige nøtter.
Oppskriften passer til en langpanne, cirka 25 x 30 cm.
1 stk vaniljestang, frøene, eller 2 ts vaniljesukker
1 stk sitron, saften
4 stykker egg, mellomstore
150 g hvetemel
50 g potetmel
2 ts bakepulver
150 g bringebær, ferske eller frosne, + ekstra til pynt
Mandeltopping
100 g smør
100 g sukker, gjerne halvparten lysebrunt
1 ts vaniljesukker
1 ss hvetemel
2 ss fløte
120 g mandler, skivede og/eller grovhakkede
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
100 g marsipan, minst 50 % mandler
200 g meierismør, romtemperert
200 g sukker
1 stk vaniljestang, frøene, eller 2 ts vaniljesukker
1 stk sitron, saften
4 stykker egg, mellomstore
150 g hvetemel
50 g potetmel
2 ts bakepulver
150 g bringebær, ferske eller frosne, + ekstra til pynt
Mandeltopping
100 g smør
100 g sukker, gjerne halvparten lysebrunt
1 ts vaniljesukker
1 ss hvetemel
2 ss fløte
120 g mandler, skivede og/eller grovhakkede
Varm ovnen til 170 grader. Kle formen med bakepapir.
Del marsipanen i små biter. Bruk en kjøkkenmaskin og visp sammen marsipan, smør, sukker og vanilje. Visp til blandingen blir helt jevn, lys og litt luftig.
Visp inn sitronsaft. Tilsett eggene, to og to om gangen. Visp eggene godt inn før du visper inn de neste.
Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Rør det tørre inn i deigen og bland godt til deigen blir glatt og jevn.
Vend inn bærene og hell røren over i formen. Bre den jevnt utover.
Stek kaken midt i ovnen i cirka 25 minutter, til overflaten virker litt fast.
Lag mandeltoppingen mens kaken steker. Smelt sammen smør, sukker, vaniljesukker, mel og fløte i en kasserolle. La blandingen småkoke i ett minutt.
Skru av varmen og bland inn mandlene. Fordel blandingen så jevnt som mulig over kaken. Skru opp ovnstemperaturen til 180 grader.
Stek kaken videre i cirka 15 minutter eller til toppen er gyllen og fin og kaken er ferdigstekt. Avkjøl kaken i formen.
Bon appetit!
Varm ovnen til 170 grader. Kle formen med bakepapir.
Del marsipanen i små biter. Bruk en kjøkkenmaskin og visp sammen marsipan, smør, sukker og vanilje. Visp til blandingen blir helt jevn, lys og litt luftig.
Visp inn sitronsaft. Tilsett eggene, to og to om gangen. Visp eggene godt inn før du visper inn de neste.
Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Rør det tørre inn i deigen og bland godt til deigen blir glatt og jevn.
Vend inn bærene og hell røren over i formen. Bre den jevnt utover.
Stek kaken midt i ovnen i cirka 25 minutter, til overflaten virker litt fast.
Lag mandeltoppingen mens kaken steker. Smelt sammen smør, sukker, vaniljesukker, mel og fløte i en kasserolle. La blandingen småkoke i ett minutt.
Skru av varmen og bland inn mandlene. Fordel blandingen så jevnt som mulig over kaken. Skru opp ovnstemperaturen til 180 grader.
Stek kaken videre i cirka 15 minutter eller til toppen er gyllen og fin og kaken er ferdigstekt. Avkjøl kaken i formen.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto