Til hovedinnhold

Hjemmelaget sushi - spicy maki med laks og chilimajones

1 h
16 varer
443
Hjemmelaget sushi med laks og chilimajones

Prøv deg på hjemmelaget sushi. I stedet for laks kan du også bruke kveite, kokte kongereker, steinbit, torsk, tunfisk, kamskjell, råreker m.m. Server maki-bitene med syltet ingefær, soyasaus og wasabi. I Japan har alle bitene tilstrekkelig med wasabi (grønn pepperrot) ved servering, mens i vest blander man wasabi i soyasausen. 

Viktig: Fisk som skal spises rå må være av topp kvalitet og skal fryses ned til -20 grader i 24 timer for å unngå parasitter. Fiskefileten skal også være skinn- og benfri, og helt fri for slintrer og blodrester.  

Tips: Legg skivene slik at fibrene går på tvers av sushibiten. Da blir det lettere å tygge over biten. 

Ingredienser

4
porsjoner
Obs: Oppskriften gir 4 makiruller

Eddiklake

  • 1 dl riseddik
  • 5 ss sukker
  • 2 ts salt

Sushiris

  • 250 g sushiris
  • 3 - 4 ss eddiklake

Spicy maki

  • 200 g laks, god kvalitet
  • 2 ss chilisaus, sterk, evt chilimajones
  • 1 ts sesamolje
  • 2 stykker vårløk
  • 4 plate(r) noritang
  • sushiris
  • sesamfrø, ristede, gjerne lyse og sorte
  • chilimajones
  • ørretrogn, eller lakserogn
  • avokado, (kan sløyfes)

Til servering

  • soyasaus
  • syltet ingefær

Slik gjør du:

Eddiklake

  • 1 dl riseddik
  • 5 ss sukker
  • 2 ts salt

Sushiris

  • 250 g sushiris
  • 3 - 4 ss eddiklake

Spicy maki

  • 200 g laks, god kvalitet
  • 2 ss chilisaus, sterk, evt chilimajones
  • 1 ts sesamolje
  • 2 stykker vårløk
  • 4 plate(r) noritang
  • sushiris
  • sesamfrø, ristede, gjerne lyse og sorte
  • chilimajones
  • ørretrogn, eller lakserogn
  • avokado, (kan sløyfes)

Til servering

  • soyasaus
  • syltet ingefær

Eddiklake

Ha alle ingrediensene til eddiklaken i en liten kasserolle. Varm opp under omrøring til sukkeret og saltet er oppløst. Avkjøl.

Sushiris

Hell risen i en bolle og «vask» risen 3-6 ganger. (Tilsett kaldt vann, rør godt rundt, hell av vannet, tilsett nytt vann og så videre.) «Vaskevannet» skal til slutt være nesten helt klart. La gjerne risen ligge i vann en halv times tid før koking.
Ha ris og vann i en kasserolle med lokk. Bruk forholdet 3 deler vann og 2 deler ris (altså 375 g vann til 250 g ris). Kok opp og la det koke skikkelig i 3-4 minutter. Skru ned varmen til det laveste og la risen trekke videre i 15 minutter til risen er mør.
Ta risen ut av kasserollen (ha den gjerne over i en glass- eller stålbolle) og la den avkjøle seg noe. Vend inn eddiklake, litt etter litt. Smak deg frem. Risen skal være fuktig og klebrig, men ikke bløt. Rør om av og til, uten å ødelegge riskornene. 
Dekk til bollen med et fuktig klede slik at risen holder på fuktigheten, og bruk fuktige hender når du jobber med risen.

Fyll

Hakk eller skjær laksen i små biter. Ha laksen i en liten bolle og rør inn chilisaus, sesamolje og finsnittet vårløk.

Montering

Kle bambusmaten med plastfilm. Legg et noriflak på bambusmatten med den glatte siden av flaket ned.
Fordel et tynt og jevnt lag ris på flaket. Klem det forsiktig utover slik at hele flaket er dekket av ris. Dryss over sesamfrø. Løft opp hele flaket og vend det rundt slik at risen ligger ned på plastfilmen (og bambusmatten). Legg en fjerdedel av laksen som en jevn stripe på tvers av noriflaket, litt nedenfor midten. Rull den nærmeste langsiden over fyllet og rull risen videre sammen som en stram rullekake med hjelp av bambusmatten. Skjær rullen i 6-8 biter med en fuktig og sylskarp kniv.

Med avokado på utsiden

Legg avokadoskiver på utsiden for et ekstra lekkert utseende: Skjær en halv (renset) avokado i så tynne skiver som du klarer, skivene skal fortsatt sitte inntil hverandre slik at avokadoen bevarer formen. Løft avokadoen over på et stykke plastfilm med den pene (grønne) siden ned. Press den forsiktig ned slik at skivene glir fra hverandre og blir liggende som et lite teppe. Legg «teppet» på makirullen, eller legg avokadoen på makirullen (det viktigste er at det blir pent) slik at avokadoen fester seg til risen. Skjær i skiver og pynt for eksempel med litt chilimajones og rogn.
woman cooking

Bon appetit!

Eddiklake

Ha alle ingrediensene til eddiklaken i en liten kasserolle. Varm opp under omrøring til sukkeret og saltet er oppløst. Avkjøl.

Sushiris

Hell risen i en bolle og «vask» risen 3-6 ganger. (Tilsett kaldt vann, rør godt rundt, hell av vannet, tilsett nytt vann og så videre.) «Vaskevannet» skal til slutt være nesten helt klart. La gjerne risen ligge i vann en halv times tid før koking.
Ha ris og vann i en kasserolle med lokk. Bruk forholdet 3 deler vann og 2 deler ris (altså 375 g vann til 250 g ris). Kok opp og la det koke skikkelig i 3-4 minutter. Skru ned varmen til det laveste og la risen trekke videre i 15 minutter til risen er mør.
Ta risen ut av kasserollen (ha den gjerne over i en glass- eller stålbolle) og la den avkjøle seg noe. Vend inn eddiklake, litt etter litt. Smak deg frem. Risen skal være fuktig og klebrig, men ikke bløt. Rør om av og til, uten å ødelegge riskornene. 
Dekk til bollen med et fuktig klede slik at risen holder på fuktigheten, og bruk fuktige hender når du jobber med risen.

Fyll

Hakk eller skjær laksen i små biter. Ha laksen i en liten bolle og rør inn chilisaus, sesamolje og finsnittet vårløk.

Montering

Kle bambusmaten med plastfilm. Legg et noriflak på bambusmatten med den glatte siden av flaket ned.
Fordel et tynt og jevnt lag ris på flaket. Klem det forsiktig utover slik at hele flaket er dekket av ris. Dryss over sesamfrø. Løft opp hele flaket og vend det rundt slik at risen ligger ned på plastfilmen (og bambusmatten). Legg en fjerdedel av laksen som en jevn stripe på tvers av noriflaket, litt nedenfor midten. Rull den nærmeste langsiden over fyllet og rull risen videre sammen som en stram rullekake med hjelp av bambusmatten. Skjær rullen i 6-8 biter med en fuktig og sylskarp kniv.

Med avokado på utsiden

Legg avokadoskiver på utsiden for et ekstra lekkert utseende: Skjær en halv (renset) avokado i så tynne skiver som du klarer, skivene skal fortsatt sitte inntil hverandre slik at avokadoen bevarer formen. Løft avokadoen over på et stykke plastfilm med den pene (grønne) siden ned. Press den forsiktig ned slik at skivene glir fra hverandre og blir liggende som et lite teppe. Legg «teppet» på makirullen, eller legg avokadoen på makirullen (det viktigste er at det blir pent) slik at avokadoen fester seg til risen. Skjær i skiver og pynt for eksempel med litt chilimajones og rogn.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?