Til hovedinnhold

Klassisk lammelår

4 h
7 varer
833
Klassisk lammelår med rosmarin og hvitløk
Sara Johannessen

Lag påskens klassiske festmåltid med denne oppskriften på lammelår med hvitløk og rosmarin. Server gjerne helstekt lammelår med tilbehør som fløtegratinerte poteter, ovnsbakte rotgrønnsaker og saus til lammelåret.

Her stekes lammelåret ved 120 grader, men det kan gjerne stekes på enda lavere varme også - helt ned til 60 grader. Det tar selvsagt lengre tid.

Kjernetemperaturen er en annen diskusjon, hvor personlige preferanser spiller inn. Noen liker det ved 65 grader, men selv er jeg nede i 58 grader og lar kjøttet hvile seg opp en grad eller to, til det er saftig og rosa.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 stk lammelår, cirka 2,5 kilo
  • rosmarin, frisk
  • 1 stk hvitløk
  • 2 ss smør, eventuelt litt mer
  • olje, til steking
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk lammelår, cirka 2,5 kilo
  • rosmarin, frisk
  • 1 stk hvitløk
  • 2 ss smør, eventuelt litt mer
  • olje, til steking
  • salt
  • pepper
Bruk en skarp kniv med et smalt og middels langt blad og skjær tett inntil og rundt nøkkelbeinet. Bøy nøkkelbeinet bakover. Stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen. Fjern beinet.
Sag av litt av leggen. Skjær vekk litt av det nederste kjøttet på leggen og skrap leggbeinet rent med en kniv slik at du får et glatt og fint «håndtak».
Del fire hvitløkfedd i smale båter. Gni steken godt inn med salt og kvernet pepper. Lag små lommer i låret med en kniv og dytt en hvitløksbåt og en liten rosmarinkvast ned i hver lomme.
Varm en stor stekepanne med litt olje og brun steken så godt du kan på alle sider.
Legg steken over i en passende ildfast form eller langpanne. Smør smøret på kjøttet, hell 3 dl vann i formen, tilsett resten av hvitløksfeddene som er knust lett, og stek lammesteken i ovn ved 120 grader til kjernetemperaturen er 58 grader. Dette tar cirka 2- 3 timer.
Etterfyll med litt vann underveis hvis nødvendig, og øs gjerne stekesjyen i pannen over kjøttet et par tre ganger underveis i stekingen.
La steken hvile 30 minutter før du skjærer i den. Dekk kjøttet løst til med folie mens det hviler.
La steken hvile 30 minutter før du skjærer i den. Dekk kjøttet løst til med folie mens det hviler.
woman cooking

Bon appetit!

Bruk en skarp kniv med et smalt og middels langt blad og skjær tett inntil og rundt nøkkelbeinet. Bøy nøkkelbeinet bakover. Stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen. Fjern beinet.
Sag av litt av leggen. Skjær vekk litt av det nederste kjøttet på leggen og skrap leggbeinet rent med en kniv slik at du får et glatt og fint «håndtak».
Del fire hvitløkfedd i smale båter. Gni steken godt inn med salt og kvernet pepper. Lag små lommer i låret med en kniv og dytt en hvitløksbåt og en liten rosmarinkvast ned i hver lomme.
Varm en stor stekepanne med litt olje og brun steken så godt du kan på alle sider.
Legg steken over i en passende ildfast form eller langpanne. Smør smøret på kjøttet, hell 3 dl vann i formen, tilsett resten av hvitløksfeddene som er knust lett, og stek lammesteken i ovn ved 120 grader til kjernetemperaturen er 58 grader. Dette tar cirka 2- 3 timer.
Etterfyll med litt vann underveis hvis nødvendig, og øs gjerne stekesjyen i pannen over kjøttet et par tre ganger underveis i stekingen.
La steken hvile 30 minutter før du skjærer i den. Dekk kjøttet løst til med folie mens det hviler.
La steken hvile 30 minutter før du skjærer i den. Dekk kjøttet løst til med folie mens det hviler.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?