Til hovedinnhold

Irish stew: Gryte med lam og poteter

2 h 30 min
9 varer
348
Irish stew: Gryte med lam og poteter

Irish stew er en gryte som består av blant annet lammebog og poteter - og som minner ganske mye om puspas (bergensk lammegryte). Bak gjerne et soda bread mens kjøttet putrer i gryten.

Tips:
Gryten kan gjerne lages dagen i forveien for så å varmes opp igjen før servering.
Hvis du ønsker å «jevne» kraften noe - kan du drysse et par spiseskjeer hvetemel over det brunede kjøttet før du helle over kraft. Bruker du halvparten kokefaste og halvparten melne poteter, vil en del av de melne potetene koke i stykker underveis og på den måten jevne kraften.
Mange bruker også kål i tillegg til løk, gulrøtter og poteter. Del et halvt kålhode i smale kløfter og legg kålen lagvis med resten av ingrediensene. Andre igjen erstatter noen av kraften med øl som for eksempel Guinness.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1.5 kg lammebog, i skiver
  • 4 stk løk
  • 6 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 10 stykker poteter
  • 1 kvast timian, frisk
  • 1 l lammekraft, eller buljong
  • smør, eller nøytral olje, til steking
  • salt og kvernet pepper
  • persille, til pynt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1.5 kg lammebog, i skiver
  • 4 stk løk
  • 6 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 10 stykker poteter
  • 1 kvast timian, frisk
  • 1 l lammekraft, eller buljong
  • smør, eller nøytral olje, til steking
  • salt og kvernet pepper
  • persille, til pynt
Klapp kjøttskivene tørre med kjøkkenpapir og del store skiver i to. Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper. Rens løken og del den i store kløfter. Skrell og del gulrøttene i grove biter. Skrell og skjær potetene i grove biter eller tykke skiver.
Bruk en stor tykkbunnet gryte (med tett lokk). Varm litt smør og/eller olje i gryten og brun kjøttet godt på begge sider. Brun i flere omganger.
Løft kjøttet ut av gryten, tilsett litt mer smør eller olje og stek løk og gulrøtter i et par minutter til grønnsakene får litt farge.  Legg kjøttet tilbake i gryten og tilsett timian, poteter og kraft.
Kok opp, legg på lokk og la det hele småputre/syde til kjøttet er helt mørt og faller av bena (tar cirka 1-2 timer). Dryss over hakket persille ved servering.
woman cooking

Bon appetit!

Klapp kjøttskivene tørre med kjøkkenpapir og del store skiver i to. Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper. Rens løken og del den i store kløfter. Skrell og del gulrøttene i grove biter. Skrell og skjær potetene i grove biter eller tykke skiver.
Bruk en stor tykkbunnet gryte (med tett lokk). Varm litt smør og/eller olje i gryten og brun kjøttet godt på begge sider. Brun i flere omganger.
Løft kjøttet ut av gryten, tilsett litt mer smør eller olje og stek løk og gulrøtter i et par minutter til grønnsakene får litt farge.  Legg kjøttet tilbake i gryten og tilsett timian, poteter og kraft.
Kok opp, legg på lokk og la det hele småputre/syde til kjøttet er helt mørt og faller av bena (tar cirka 1-2 timer). Dryss over hakket persille ved servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?