Til hovedinnhold

Asiatisk skrei med kokosris

1 h
15 varer
1.5k
Dampet asiatisk skrei
Sara Johannessen

Skrei, i likhet med torsk, kler de fleste smaker, også en asiatisk-inspirert rett. Fiskestykkene marineres med soya- og honning før den dampes.

Fisken kan også bakes i ovnen ved 180 grader i cirka 8-10 minutter (avhengig av tykkelsen på fileten), eller akkurat til fisken flaker seg ved et lett trykk.

Tips: Server for eksempel med wokkede grønnsaker som brokkoli og shiitakesopp, gjerne blandet med litt østerssaus. Noen biter mango smaker også godt til denne retten.  

Kokosris kan erstattes med «vanlig» ris eller nudler.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 800 g skrei, helst loin eller torskefilet
  • 2 - 3 ss honning, flytende
  • 3 ss soyasaus, eller søt soyasaus
  • 1.5 ss riseddik
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts ingefær, frisk og revet
  • 0.5 ts chiliflak
  • sesamfrø
  • vårløk
  • koriander

Kokosris

  • 5 dl jasminris
  • 1.5 dl kokosmelk
  • 0.5 ss sukker
  • 0.5 ts salt
  • 6 dl vann

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 800 g skrei, helst loin eller torskefilet
  • 2 - 3 ss honning, flytende
  • 3 ss soyasaus, eller søt soyasaus
  • 1.5 ss riseddik
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts ingefær, frisk og revet
  • 0.5 ts chiliflak
  • sesamfrø
  • vårløk
  • koriander

Kokosris

  • 5 dl jasminris
  • 1.5 dl kokosmelk
  • 0.5 ss sukker
  • 0.5 ts salt
  • 6 dl vann
Del fileten i fire jevne stykker. Visp sammen honning, soyasaus, eddik, revet eller finhakket hvitløk, ingefær og chili. Mariner fiskestykkene i marinaden i minst 30 minutter.
Bruk en dampkjele, eller en bambus-dampkoker. Fyll vann i dampkjelen eller kok opp litt vann, 2-3 centimeter, i en kjele som er romslig nok til å romme bambusdamperen. Legg fiskestykkene på risten - smør den gjerne lett med litt olje, eller legg et stykke bakepapir i bambusdamperen slik at fisken ikke fester seg. Drypp eller pensle litt av marinaden over fiskestykkene. Sett risten i dampkjelen eller sett bambusdamperen i kjelen - husk at vannet ikke skal berøre fisken.
Legg på lokket og damp fisken i 5-12 minutter, litt avhengig av tykkelsen på fileten. Fisken er klar når den flaker seg ved et lett trykk.
Ha risen over i en finmasket sil. Sett silen over i en bolle og fyll på med kaldt vann til det står et par centimeter over risen. Rør rundt i risen med fingrene og løft silen opp av vannet. Fortsett sånn 4-6 ganger til skyllevannet er klart. Hvis du har tid kan du med fordel la risen ligge i kaldt vann i 20-30 minutter før koking.
Hell av vannet og rist av så mye vann som mulig. Bland ris, kokosmelk, sukker, salt og vann i en riskoker, trykk på knappen og la riskokeren ta seg av resten. Eller bland alt i en kasserolle, kok opp, legg på lokk og la risen koke ved lav varme i 18-20 minutter. Skru av varmen og la risen hvile i ytterligere 5 minutter før du tar av lokket og forsiktig «raker» den med en gaffel, uten å mose riskornene.
Server den dampede fisken med kokosris og wokkede eller dampede grønnsaker hvis ønskelig. Dryss over sesamfrø, finsnittet vårløk og koriander.
woman cooking

Bon appetit!

Del fileten i fire jevne stykker. Visp sammen honning, soyasaus, eddik, revet eller finhakket hvitløk, ingefær og chili. Mariner fiskestykkene i marinaden i minst 30 minutter.
Bruk en dampkjele, eller en bambus-dampkoker. Fyll vann i dampkjelen eller kok opp litt vann, 2-3 centimeter, i en kjele som er romslig nok til å romme bambusdamperen. Legg fiskestykkene på risten - smør den gjerne lett med litt olje, eller legg et stykke bakepapir i bambusdamperen slik at fisken ikke fester seg. Drypp eller pensle litt av marinaden over fiskestykkene. Sett risten i dampkjelen eller sett bambusdamperen i kjelen - husk at vannet ikke skal berøre fisken.
Legg på lokket og damp fisken i 5-12 minutter, litt avhengig av tykkelsen på fileten. Fisken er klar når den flaker seg ved et lett trykk.
Ha risen over i en finmasket sil. Sett silen over i en bolle og fyll på med kaldt vann til det står et par centimeter over risen. Rør rundt i risen med fingrene og løft silen opp av vannet. Fortsett sånn 4-6 ganger til skyllevannet er klart. Hvis du har tid kan du med fordel la risen ligge i kaldt vann i 20-30 minutter før koking.
Hell av vannet og rist av så mye vann som mulig. Bland ris, kokosmelk, sukker, salt og vann i en riskoker, trykk på knappen og la riskokeren ta seg av resten. Eller bland alt i en kasserolle, kok opp, legg på lokk og la risen koke ved lav varme i 18-20 minutter. Skru av varmen og la risen hvile i ytterligere 5 minutter før du tar av lokket og forsiktig «raker» den med en gaffel, uten å mose riskornene.
Server den dampede fisken med kokosris og wokkede eller dampede grønnsaker hvis ønskelig. Dryss over sesamfrø, finsnittet vårløk og koriander.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?