Til hovedinnhold

Stekt skrei med potetmos og baconsmør

45 min
16 varer
730
Oppskrift på stekt skrei
Sara Johannessen

Prøv skinnstekt skrei med mandelpotetmos og baconsmør. Du ser at fisken er klar i det den flaker seg ved et lett trykk.

Ved pannesteking av skrei, med eller uten skinn, kan du med fordel «lettsalte» hele fileten. Det gjør du enkelt ved å drysse fileten med et jevnt lag grovt havsalt og la den ligge slik i 20 minutter. Skyll vekk saltet, klapp fileten tørr med kjøkkenpapir og den er klar for videre bruk. Da er kjøttet perfekt saltet og «fast i fisken»

Tips : Skreifileten kan også byttes ut med torskefilet. Som ekstra tilbehør passer det godt med smørdampede grønnsaker, stekt sopp og/eller frest spinat. 

Ingredienser

4
porsjoner
  • 800 g skrei, filet med skinn og uten ben
  • havsalt, grovt
  • kvernet pepper
  • olje, til steking

Mandelpotetmos

  • 500 g mandelpotet, skrelte
  • 5 fedd hvitløk
  • 2.5 dl melk
  • 80 g smør
  • salt

Baconsmør

  • 150 g bacon
  • 100 g usaltet smør
  • 1 ss soyasaus
  • 1 stk sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 0.5 ts ingefær, frisk og revet
  • 4 ss friske urter, hakkede, f.eks gressløk, kjørvel
  • 3 ss granateplekjerner, (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 800 g skrei, filet med skinn og uten ben
  • havsalt, grovt
  • kvernet pepper
  • olje, til steking

Mandelpotetmos

  • 500 g mandelpotet, skrelte
  • 5 fedd hvitløk
  • 2.5 dl melk
  • 80 g smør
  • salt

Baconsmør

  • 150 g bacon
  • 100 g usaltet smør
  • 1 ss soyasaus
  • 1 stk sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 0.5 ts ingefær, frisk og revet
  • 4 ss friske urter, hakkede, f.eks gressløk, kjørvel
  • 3 ss granateplekjerner, (kan sløyfes)
Skrap skinnet for skjell. Dryss rikelig med grovt havsalt på kjøttsiden. La saltet ligge på i 20 minutter. I mellom lager du potetmos og baconsmør.
Skyll fileten godt under rennende kaldt vann og klapp den tørr med kjøkkenpapir. Skjær fileten i fire jevne stykker.
Krydre fisken lett med nykvernet pepper. Ha litt olje i en stor og varm stekepanne. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i pannen. Stek på skinnsiden i cirka 5 minutter over middels høy varme.
Når skinnet er sprøtt og gyllent snur du fisken og steker et par minutter på den andre siden. Torsken er klar i det øyeblikket den flaker seg ved et lett trykk. Du kan se hvordan fiskekjøttet gradvis forandrer farge fra «glassaktig» til hvit under steking, kjernen skal fortsatt være litt «glassaktig» ved servering.
Når skinnet er sprøtt og gyllent snur du fisken og steker et par minutter på den andre siden. Torsken er klar i det øyeblikket den flaker seg ved et lett trykk. Du kan se hvordan fiskekjøttet gradvis forandrer farge fra «glassaktig» til hvit under steking, kjernen skal fortsatt være litt «glassaktig» ved servering.

Potetmos

Kok potetene og hvitløkfeddene helt møre i usaltet vann. Kok forsiktig slik at ikke potetene koker i stykker. Sil av vannet og damp potetene tørre.
Mos potetene og hvitløkfeddene med en stapper, eller press alt gjennom en sil.
Rør inn melk og smør. Smak til med salt, men vær litt forsiktig med saltet siden både fisk og saus er salt. Dekk kasserollen med plastfolie og la den stå et lunt sted til servering.

Baconsmør

Skjær baconet i små biter og sprøstek baconet i en stekepanne. Brun smøret «nøttebrunt» i en liten kasserolle, men pass på så det ikke blir brent.
Trekk kasserollen vekk fra varmen og bland inn bacon, soya, sjalottløk, hvitløk og ingefær.

Servering

Varm forsiktig opp baconsmøret og bland inn hakkede urter og granateplekjerner.
Server den skinnstekte skreien med potetmos og baconsmør.
woman cooking

Bon appetit!

Skrap skinnet for skjell. Dryss rikelig med grovt havsalt på kjøttsiden. La saltet ligge på i 20 minutter. I mellom lager du potetmos og baconsmør.
Skyll fileten godt under rennende kaldt vann og klapp den tørr med kjøkkenpapir. Skjær fileten i fire jevne stykker.
Krydre fisken lett med nykvernet pepper. Ha litt olje i en stor og varm stekepanne. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i pannen. Stek på skinnsiden i cirka 5 minutter over middels høy varme.
Når skinnet er sprøtt og gyllent snur du fisken og steker et par minutter på den andre siden. Torsken er klar i det øyeblikket den flaker seg ved et lett trykk. Du kan se hvordan fiskekjøttet gradvis forandrer farge fra «glassaktig» til hvit under steking, kjernen skal fortsatt være litt «glassaktig» ved servering.
Når skinnet er sprøtt og gyllent snur du fisken og steker et par minutter på den andre siden. Torsken er klar i det øyeblikket den flaker seg ved et lett trykk. Du kan se hvordan fiskekjøttet gradvis forandrer farge fra «glassaktig» til hvit under steking, kjernen skal fortsatt være litt «glassaktig» ved servering.

Potetmos

Kok potetene og hvitløkfeddene helt møre i usaltet vann. Kok forsiktig slik at ikke potetene koker i stykker. Sil av vannet og damp potetene tørre.
Mos potetene og hvitløkfeddene med en stapper, eller press alt gjennom en sil.
Rør inn melk og smør. Smak til med salt, men vær litt forsiktig med saltet siden både fisk og saus er salt. Dekk kasserollen med plastfolie og la den stå et lunt sted til servering.

Baconsmør

Skjær baconet i små biter og sprøstek baconet i en stekepanne. Brun smøret «nøttebrunt» i en liten kasserolle, men pass på så det ikke blir brent.
Trekk kasserollen vekk fra varmen og bland inn bacon, soya, sjalottløk, hvitløk og ingefær.

Servering

Varm forsiktig opp baconsmøret og bland inn hakkede urter og granateplekjerner.
Server den skinnstekte skreien med potetmos og baconsmør.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?