Fattigmann regnes som en av de syv slag. Navnet er ganske misvisende da kaken inneholder både fløte og konjakk.
Sara Johannessen Meek
Fattigmann er en tradisjonsrik julekake som hører til de syv slag. Kaken inneholder blant annet fløte og konjakk, og skal stekes i smult. Fattigmann er en gyllen kake som lyser opp i adventstiden.
Ingrediensene til fattigmann ble regnet som eksklusive da kakene kom til Norden. Det sies derfor at navnet kommer av at man ble «fattigmann» av å bake disse småkakene.
Deigen må stå i kjøleskapet til dagen etter. Dette er ikke medregnet i tidsbruken.
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis. Pisk fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen sammen med konjakk.
Rør inn kardemomme og mel, og bland det sammen til en jevn deig. Dekk bollen/deigen med plastfolie og la deigen stå i kjøleskapet til dagen etter.
Kjevl ut deigen på et godt melet bakebord til cirka 3 millimeter tykkelse. Dryss litt mel over deigen også, og ikke kjevl ut alt på en gang. Bruk en bakkelsspore, eller lignende redskap, og skjær ut jevne snipper. Lag et snitt midt på hver snipp, og træ den ene spissen gjennom hullet.
Smelt smult i en gryte. Temperaturen bør være cirka 180 grader. Hvis du ikke har termometer, kan du sjekke at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i.
Pass på at smulten ikke blir for varm under koking/fritering. Friter kakene i smult eller olje til de blir pent gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist.
Bon appetit!
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis. Pisk fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen sammen med konjakk.
Rør inn kardemomme og mel, og bland det sammen til en jevn deig. Dekk bollen/deigen med plastfolie og la deigen stå i kjøleskapet til dagen etter.
Kjevl ut deigen på et godt melet bakebord til cirka 3 millimeter tykkelse. Dryss litt mel over deigen også, og ikke kjevl ut alt på en gang. Bruk en bakkelsspore, eller lignende redskap, og skjær ut jevne snipper. Lag et snitt midt på hver snipp, og træ den ene spissen gjennom hullet.
Smelt smult i en gryte. Temperaturen bør være cirka 180 grader. Hvis du ikke har termometer, kan du sjekke at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i.
Pass på at smulten ikke blir for varm under koking/fritering. Friter kakene i smult eller olje til de blir pent gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto