Til hovedinnhold

Fattigmann

45 min
7 varer
78
Fattigmann regnes som en av de syv slag. Navnet er ganske misvisende da kaken inneholder både fløte og konjakk.
Fattigmann regnes som en av de syv slag. Navnet er ganske misvisende da kaken inneholder både fløte og konjakk.
Sara Johannessen Meek

Fattigmann er en tradisjonsrik julekake som hører til de syv slag. Kaken inneholder blant annet fløte og konjakk, og skal stekes i smult. Fattigmann er en gyllen kake som lyser opp i adventstiden.

Ingrediensene til fattigmann ble regnet som eksklusive da kakene kom til Norden. Det sies derfor at navnet kommer av at man ble «fattigmann» av å bake disse småkakene.

Deigen må stå i kjøleskapet til dagen etter. Dette er ikke medregnet i tidsbruken. 

Ingredienser

1
porsjoner
Obs: Oppskriften gir cirka 35 kaker
  • 6 stykker eggeplomme
  • 100 g sukker
  • 6 ss fløte
  • 2 ss konjakk
  • 0.5 ts kardemomme
  • 200 g hvetemel, siktet + ekstra til utbaking
  • 1 kg smult, eller nøytral olje til fritering

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 6 stykker eggeplomme
  • 100 g sukker
  • 6 ss fløte
  • 2 ss konjakk
  • 0.5 ts kardemomme
  • 200 g hvetemel, siktet + ekstra til utbaking
  • 1 kg smult, eller nøytral olje til fritering
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis. Pisk fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen sammen med konjakk.
Rør inn kardemomme og mel, og bland det sammen til en jevn deig. Dekk bollen/deigen med plastfolie og la deigen stå i kjøleskapet til dagen etter.
Kjevl ut deigen på et godt melet bakebord til cirka 3 millimeter tykkelse. Dryss litt mel over deigen også, og ikke kjevl ut alt på en gang. Bruk en bakkelsspore, eller lignende redskap, og skjær ut jevne snipper. Lag et snitt midt på hver snipp, og træ den ene spissen gjennom hullet.
Smelt smult i en gryte. Temperaturen bør være cirka 180 grader. Hvis du ikke har termometer, kan du sjekke at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i.
Pass på at smulten ikke blir for varm under koking/fritering. Friter kakene i smult eller olje til de blir pent gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis. Pisk fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen sammen med konjakk.
Rør inn kardemomme og mel, og bland det sammen til en jevn deig. Dekk bollen/deigen med plastfolie og la deigen stå i kjøleskapet til dagen etter.
Kjevl ut deigen på et godt melet bakebord til cirka 3 millimeter tykkelse. Dryss litt mel over deigen også, og ikke kjevl ut alt på en gang. Bruk en bakkelsspore, eller lignende redskap, og skjær ut jevne snipper. Lag et snitt midt på hver snipp, og træ den ene spissen gjennom hullet.
Smelt smult i en gryte. Temperaturen bør være cirka 180 grader. Hvis du ikke har termometer, kan du sjekke at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i.
Pass på at smulten ikke blir for varm under koking/fritering. Friter kakene i smult eller olje til de blir pent gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?