Til hovedinnhold

Fattigmann

45 min
7 varer
51
Fattigmann laget av blant annet fløte og konjakk

Fattigmann er en tradisjonsrik julekake som hører til de syv slag. Kaken inneholder blant annet fløte og konjakk, og skal stekes i smult. Fattigmann er en gyllen kake som lyser opp i adventstiden.

Deigen må stå i kjøleskapet til dagen etter. Dette er ikke medregnet i tidsbruken. 

Oppskriften gir cirka 35 fattigmann-kaker.

Ingredienser

1
porsjoner
  • 6 stykker eggeplomme
  • 100 g sukker
  • 6 ss fløte
  • 2 ss konjakk
  • 0.5 ts kardemomme
  • 200 g hvetemel, siktet + ekstra til utbaking
  • 1 kg smult, eller nøytral olje til fritering

Slik gjør du:

  • 6 stykker eggeplomme
  • 100 g sukker
  • 6 ss fløte
  • 2 ss konjakk
  • 0.5 ts kardemomme
  • 200 g hvetemel, siktet + ekstra til utbaking
  • 1 kg smult, eller nøytral olje til fritering
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis. Pisk fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen sammen med konjakk.
Rør inn kardemomme og mel, og bland det sammen til en jevn deig. Dekk bollen/deigen med plastfolie og la deigen stå i kjøleskapet til dagen etter.
Kjevl ut deigen på et godt melet bakebord til cirka 3 millimeter tykkelse. Dryss litt mel over deigen også, og ikke kjevl ut alt på en gang. Bruk en bakkelsspore, eller lignende redskap, og skjær ut jevne snipper. Lag et snitt midt på hver snipp, og træ den ene spissen gjennom hullet.
Smelt smult i en gryte. Temperaturen bør være cirka 180 grader. Hvis du ikke har termometer, kan du sjekke at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i.
Pass på at smulten ikke blir for varm under koking/fritering. Friter kakene i smult eller olje til de blir pent gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis. Pisk fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen sammen med konjakk.
Rør inn kardemomme og mel, og bland det sammen til en jevn deig. Dekk bollen/deigen med plastfolie og la deigen stå i kjøleskapet til dagen etter.
Kjevl ut deigen på et godt melet bakebord til cirka 3 millimeter tykkelse. Dryss litt mel over deigen også, og ikke kjevl ut alt på en gang. Bruk en bakkelsspore, eller lignende redskap, og skjær ut jevne snipper. Lag et snitt midt på hver snipp, og træ den ene spissen gjennom hullet.
Smelt smult i en gryte. Temperaturen bør være cirka 180 grader. Hvis du ikke har termometer, kan du sjekke at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i.
Pass på at smulten ikke blir for varm under koking/fritering. Friter kakene i smult eller olje til de blir pent gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?