Til hovedinnhold

Fløtekarameller med vanilje

1 h
6 varer
1.2k
Fløtekarameller med vanilje og fløte

Fløtekarameller med smør og vanilje er en riktig god jul i hver lille bit. Kan man egentlig ønske seg noe mer?

Hvis du vil ha en ekstra smak på fløtekaramellene, kan du i tillegg til vanilje bruke 2 ts ­rå-lakrispulver fra ­Johan ­Bulow, 1 ts støtt ­karde­momme, revet skall av 1 lime, 0,5 sitron eller 0,5 appelsin. Tilsett den ekstra smaken mot slutten av koketiden.

Oppskriften gir cirka 50 fløtekarameller. 

Slik lager du annet populært julegodt: Risboller

Ingredienser

1
porsjoner
  • 5 dl fløte
  • 250 g sukker
  • 125 g glukose, eller lys sirup
  • 100 g meierismør
  • 1 stk vaniljestang, bruk frøene
  • 0.5 ts flaksalt

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat
  • 5 dl fløte
  • 250 g sukker
  • 125 g glukose, eller lys sirup
  • 100 g meierismør
  • 1 stk vaniljestang, bruk frøene
  • 0.5 ts flaksalt
Kok alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte/kasserolle med høye kanter, til en gyllen og veldig tyktflytende masse. Rør med jevne mellomrom, og rør ofte mot slutten slik at det ikke fester seg i bunnen av gryten. Obs! Underveis i kokingen vil det feste seg sukkermasse langsmed kanten av gryten. Fjern det raskt ved å vaske/pensle det vekk med en pensel dyppet i vann. Hvis det får sitte langs kanten under hele kokeprosessen vil det krystallisere seg og dette kan spre seg til karamellmassen og gi den (eller deler av den) en uønsket «kornete» konsistens.
Fløtekaramellen er ferdigkokt når den begynner å slippe bunnen i gryta, er pent brun, seig og elastisk. Bruk gjerne et termometer og sjekk at karamellmassen er cirka 120 grader. Du kan også dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen - den skal kunne rulles til en fast og myk kule.
Hell fløtekaramellen over i en liten form (cirka 20 x 20 cm) kledd med bakepapir. La fløtekaramellen stå til avkjøling i romtemperatur. Skjær fløtekaramellen i passende biter.
woman cooking

Bon appetit!

Kok alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte/kasserolle med høye kanter, til en gyllen og veldig tyktflytende masse. Rør med jevne mellomrom, og rør ofte mot slutten slik at det ikke fester seg i bunnen av gryten. Obs! Underveis i kokingen vil det feste seg sukkermasse langsmed kanten av gryten. Fjern det raskt ved å vaske/pensle det vekk med en pensel dyppet i vann. Hvis det får sitte langs kanten under hele kokeprosessen vil det krystallisere seg og dette kan spre seg til karamellmassen og gi den (eller deler av den) en uønsket «kornete» konsistens.
Fløtekaramellen er ferdigkokt når den begynner å slippe bunnen i gryta, er pent brun, seig og elastisk. Bruk gjerne et termometer og sjekk at karamellmassen er cirka 120 grader. Du kan også dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen - den skal kunne rulles til en fast og myk kule.
Hell fløtekaramellen over i en liten form (cirka 20 x 20 cm) kledd med bakepapir. La fløtekaramellen stå til avkjøling i romtemperatur. Skjær fløtekaramellen i passende biter.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?