Til hovedinnhold

Eltefritt grytebrød med frøtopping

2 h
13 varer
642
Eltefritt grytebrød med frøtopping

Eltefritt grytebrød med frøtopping krever cirka 14 timers hevetid, men smaken er helt nydelig og helt klart verdt ventetiden. Pakk brødet inn i klede for å bevare sprøheten i skorpen. Pakker du det i plast, blir skorpen myk.

Denne oppskriften gir ett brød.

Ingredienser

1
stk
  • 430 g hvetemel
  • 200 g fullkornshvetemel
  • 12 g salt
  • 0.5 ts tørrgjær
  • 5 dl vann, lunkent
  • 40 g semulegryn

Til utbaking og bretting

  • mel

Frøtopping

  • 3 ss solsikkekjerner
  • 1 ss havregryn, knuste
  • 1 ts valmuefrø
  • 1 ts sesamfrø
  • 1 ss kruskakli
  • 1 ts linfrø

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 430 g hvetemel
  • 200 g fullkornshvetemel
  • 12 g salt
  • 0.5 ts tørrgjær
  • 5 dl vann, lunkent
  • 40 g semulegryn

Til utbaking og bretting

  • mel

Frøtopping

  • 3 ss solsikkekjerner
  • 1 ss havregryn, knuste
  • 1 ts valmuefrø
  • 1 ts sesamfrø
  • 1 ss kruskakli
  • 1 ts linfrø
Bland alt det tørre utenom semulegryn i en romslig bolle og rør det godt sammen. Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig.
Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i cirka 12 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Bruk en slikkepott eller deigskrape og brett deigen fra alle kanter inn mot midten.
Finn frem en hevebolle, kurv eller lignende.  Dryss et stort og rent kjøkkenklede med mel og halvparten av semulegrynene og legg det over bollen. 
Løft deigen over på kledet med brettsiden ned, og pakk kledet løst over deigen. La deigen hvile slik en times tid.
Bruk en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og lokk. Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryta i ovnen.
Bland sammen alle ingrediensene til toppingen.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Dryss halvparten av frøblandingen over deigen og slipp, eller flipp deigen oppi gryta ved hjelp av kledet. Dryss over resten av frøblandingen og sett på lokket.
Sett gryta i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryta ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Bland alt det tørre utenom semulegryn i en romslig bolle og rør det godt sammen. Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig.
Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i cirka 12 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Bruk en slikkepott eller deigskrape og brett deigen fra alle kanter inn mot midten.
Finn frem en hevebolle, kurv eller lignende.  Dryss et stort og rent kjøkkenklede med mel og halvparten av semulegrynene og legg det over bollen. 
Løft deigen over på kledet med brettsiden ned, og pakk kledet løst over deigen. La deigen hvile slik en times tid.
Bruk en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og lokk. Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryta i ovnen.
Bland sammen alle ingrediensene til toppingen.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Dryss halvparten av frøblandingen over deigen og slipp, eller flipp deigen oppi gryta ved hjelp av kledet. Dryss over resten av frøblandingen og sett på lokket.
Sett gryta i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryta ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?