Til hovedinnhold

Sitronkake med valmuefrø

2 h
16 varer
182
Sitronkake med valmuefrø og sitronkrem
Sara Johannessen

En sitronkake med valmuefrø som virkelig er en fryd for øyet. Kaken er frisk og syrlig og og i flere lag, men er ikke så komplisert som den kanskje ser ut.

Til denne kaken trenger du to runde kakeformer, som er cirka 18-20 centimeter i diameter.

Ingredienser

8
porsjoner
  • 40 g valmuefrø
  • 120 g marsipan, minst 50% mandler
  • 200 g smør, romtemperert
  • 200 g sukker
  • 1 stk vaniljestang, frøene, evt. 1 ts ekte vaniljesukker
  • 5 stk egg, mellomstore
  • 120 g hvetemel
  • 80 g potetmel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 stk sitron, saften

sitronkrem

  • 1 dl sitronsaft, ferskpresset
  • 1.5 dl sukker
  • 2 stk egg
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ss maisenna
  • 3 ss smør

Pynt

  • 3 dl fløte
  • spiselige blomster, kan sløyfes
  • valmuefrø
  • mynteblader

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 40 g valmuefrø
  • 120 g marsipan, minst 50% mandler
  • 200 g smør, romtemperert
  • 200 g sukker
  • 1 stk vaniljestang, frøene, evt. 1 ts ekte vaniljesukker
  • 5 stk egg, mellomstore
  • 120 g hvetemel
  • 80 g potetmel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 stk sitron, saften

sitronkrem

  • 1 dl sitronsaft, ferskpresset
  • 1.5 dl sukker
  • 2 stk egg
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ss maisenna
  • 3 ss smør

Pynt

  • 3 dl fløte
  • spiselige blomster, kan sløyfes
  • valmuefrø
  • mynteblader
Varm ovnen til 170 grader. Kle formene med bakepapir.
Rist valmuefrøene raskt i en tørr varm stekepanne til det dufter nøtteaktig. Hell valmuefrøene over i en liten bolle så lenge.
Riv eller del marsipanen i små biter. Visp marsipan, smør, sukker og vanilje til blandingen blir lys, luftig og kremet. Tilsett eggene, ett og ett. Visp godt mellom hvert egg. Stopp maskinen og skrap ned langs sidene med jevne mellomrom.
Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Rør sitronsaften og alt det tørre inn i deigen.  Bland godt til deigen blir glatt og jevn. Rør til slutt inn valmuefrøene.
Fordel røren i formene og stek kakene midt i ovnen i cirka 35–40 minutter. (Sjekk eventuelt med en kakepinne om kaken er ferdig.) Avkjøl på rist. Når de har blitt litt avkjølt tar du dem ut av formene og lar bunnene avkjøle seg helt på ristenn.
Lag sitronkremen mens bunnene steker: Kok opp sitronsaft og sukker til sitronkremen i en liten kasserolle. Visp egg, eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Visp til blandingen er klumpfri. Hell den varme sitronsaften over eggeblandingen under omrøring. Ha alt tilbake i kasserollen og kok opp under konstant omrøring (bruk en visp). Kok kremen i et minutt. Rør hele tiden med en visp for å unngå klumper. Trekk kasserollen til side og rør inn smøret.
Hell kremen over i en bolle og avkjøl. Skulle det være antydning til klumper i kremen bør den gnis igjennom en sil. Oppbevar sitronkremen i kjøleskapet frem til bruk.
Montering: Del hver kakebunn i to jevne lag. Pisk fløten til myk krem og vend inn 2 spiseskjeer av sitronkremen.
Legg den ene bunnen på ønsket fat/tallerken. Bre over et tynt lag fløtekrem og legg en god skje sitronkremen på midten. Legg på neste bunn og gjenta prosessen. Pass på hele tiden at kaken blir så rett som mulig. Avslutt med den siste bunnen. Kle hele kaken med resten av fløtekremen og pynt med litt ekstra valmuefrø, spiselige blomster, mynteblader og eventuelt sitronkrem – hvis det er noe igjen. Oppbevar kaken i kjøleskap frem til servering.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 170 grader. Kle formene med bakepapir.
Rist valmuefrøene raskt i en tørr varm stekepanne til det dufter nøtteaktig. Hell valmuefrøene over i en liten bolle så lenge.
Riv eller del marsipanen i små biter. Visp marsipan, smør, sukker og vanilje til blandingen blir lys, luftig og kremet. Tilsett eggene, ett og ett. Visp godt mellom hvert egg. Stopp maskinen og skrap ned langs sidene med jevne mellomrom.
Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Rør sitronsaften og alt det tørre inn i deigen.  Bland godt til deigen blir glatt og jevn. Rør til slutt inn valmuefrøene.
Fordel røren i formene og stek kakene midt i ovnen i cirka 35–40 minutter. (Sjekk eventuelt med en kakepinne om kaken er ferdig.) Avkjøl på rist. Når de har blitt litt avkjølt tar du dem ut av formene og lar bunnene avkjøle seg helt på ristenn.
Lag sitronkremen mens bunnene steker: Kok opp sitronsaft og sukker til sitronkremen i en liten kasserolle. Visp egg, eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Visp til blandingen er klumpfri. Hell den varme sitronsaften over eggeblandingen under omrøring. Ha alt tilbake i kasserollen og kok opp under konstant omrøring (bruk en visp). Kok kremen i et minutt. Rør hele tiden med en visp for å unngå klumper. Trekk kasserollen til side og rør inn smøret.
Hell kremen over i en bolle og avkjøl. Skulle det være antydning til klumper i kremen bør den gnis igjennom en sil. Oppbevar sitronkremen i kjøleskapet frem til bruk.
Montering: Del hver kakebunn i to jevne lag. Pisk fløten til myk krem og vend inn 2 spiseskjeer av sitronkremen.
Legg den ene bunnen på ønsket fat/tallerken. Bre over et tynt lag fløtekrem og legg en god skje sitronkremen på midten. Legg på neste bunn og gjenta prosessen. Pass på hele tiden at kaken blir så rett som mulig. Avslutt med den siste bunnen. Kle hele kaken med resten av fløtekremen og pynt med litt ekstra valmuefrø, spiselige blomster, mynteblader og eventuelt sitronkrem – hvis det er noe igjen. Oppbevar kaken i kjøleskap frem til servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?