Til hovedinnhold

Små pepperkakehus

1 h 30 min
16 varer
34
Små pepperkakehus dekorert med melisglasur

Lag søte små pepperkakehus og lag hel pepperkakeby - eller heng et lite pepperkakehus på en kopp gløgg eller varm sjokolade.

- Du må regne med å knuse noen pepperkakehus underveis og miste andre i den hete lavaen av karamell. Derfor kan det være lurt å bake noen ekstra husdeler som du kan ha i reserve, tipser Mattias Kristiansen i sin bok Pepperkakeland.
Oppskrift og foto: Mattias Kristiansen/Vega Forlag.

Ingredienser

6
porsjoner

Pepperkakedeig

  • 9.5 dl hvetemel
  • 2 ss kanel, malt
  • 1 ss malt ingefær
  • 0.5 ss malt nellik
  • 1 ts kardemomme
  • 0.5 ts hornsalt
  • 1 ts salt
  • 150 g smør
  • 0.75 dl sukker
  • 1 dl brun farin
  • 1.5 dl sirup, lys
  • 1.5 dl kremfløte

Smeltet sukker

  • 3 dl sukker

Glasur

  • 6 dl melis
  • 0.5 dl potetmel
  • 2 ts sirup, hvit
  • 2 ss vann

Til pynt

  • kakestrøssel

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Pepperkakedeig

  • 9.5 dl hvetemel
  • 2 ss kanel, malt
  • 1 ss malt ingefær
  • 0.5 ss malt nellik
  • 1 ts kardemomme
  • 0.5 ts hornsalt
  • 1 ts salt
  • 150 g smør
  • 0.75 dl sukker
  • 1 dl brun farin
  • 1.5 dl sirup, lys
  • 1.5 dl kremfløte

Smeltet sukker

  • 3 dl sukker

Glasur

  • 6 dl melis
  • 0.5 dl potetmel
  • 2 ts sirup, hvit
  • 2 ss vann

Til pynt

  • kakestrøssel
Sikt hvetemel, kanel, ingefær, nellik, kardemomme, hornsalt og salt i en bolle.
Del smøret i terninger og legg det i en kjøkkenmaskin sammen med sukker, brun farin, sirup og kremfløte. Bland til en jevn røre.
Hell røren i melblandingen og kna alt sammen til en fast og smidig deig. Du kan gjøre alt for hånd, men kjøkkenmaskinen kan være et veldig bra hjelpemiddel.
Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime, gjerne lenger.
Strek opp og klipp ut malene til minihusene. Sett ovnen på 175 grader.
Strek opp og klipp ut malene til minihusene. Sett ovnen på 175 grader.
Kjevle ut deigen på et melet bakebord til den er cirka 3 mm tykk. Legg på de utklipte malene og skjær rundt med en skarp kniv. Legg delene over på en bakeplate kledd med bakepapir.
Stek pepperkakene i cirka 8 minutter eller til de begynner å få fin farge på kantene. Ta ut og la kjølne.
Lag smeltet sukker: Fordel sukkeret i en stekepanne på middels varme. La sukkeret smelte til det får en mørkebrun farge. Rist lett på pannen eller rør rundt med en skje. Når det smeltede sukkeret skal brukes, tar du stekepannen av platen.
Lag melisglasur: Visp sammen alle ingrediensene i en bolle. Er glasuren for tynn, tilsetter du mer melis, og er den for tykk, sper du den ut med mer vann.
Dypp den ene kanten på hver langside i det smeltede sukkeret og sett dem fast på en av gavlene. Snu huset, dypp den andre enden i smeltet sukker og sett den gjenværende gavlen på plass.
Smør smeltet sukker øverst på husstammen og fest de to takdelene. La alt stivne.
Smør smeltet sukker øverst på husstammen og fest de to takdelene. La alt stivne.
Fyll en sprøytepose med glasur og sprøyt på alle skjøter, gavler og andre steder du syns passer. Avslutt med å sette på strøssel eller andre løse ting du liker.
woman cooking

Bon appetit!

Sikt hvetemel, kanel, ingefær, nellik, kardemomme, hornsalt og salt i en bolle.
Del smøret i terninger og legg det i en kjøkkenmaskin sammen med sukker, brun farin, sirup og kremfløte. Bland til en jevn røre.
Hell røren i melblandingen og kna alt sammen til en fast og smidig deig. Du kan gjøre alt for hånd, men kjøkkenmaskinen kan være et veldig bra hjelpemiddel.
Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime, gjerne lenger.
Strek opp og klipp ut malene til minihusene. Sett ovnen på 175 grader.
Strek opp og klipp ut malene til minihusene. Sett ovnen på 175 grader.
Kjevle ut deigen på et melet bakebord til den er cirka 3 mm tykk. Legg på de utklipte malene og skjær rundt med en skarp kniv. Legg delene over på en bakeplate kledd med bakepapir.
Stek pepperkakene i cirka 8 minutter eller til de begynner å få fin farge på kantene. Ta ut og la kjølne.
Lag smeltet sukker: Fordel sukkeret i en stekepanne på middels varme. La sukkeret smelte til det får en mørkebrun farge. Rist lett på pannen eller rør rundt med en skje. Når det smeltede sukkeret skal brukes, tar du stekepannen av platen.
Lag melisglasur: Visp sammen alle ingrediensene i en bolle. Er glasuren for tynn, tilsetter du mer melis, og er den for tykk, sper du den ut med mer vann.
Dypp den ene kanten på hver langside i det smeltede sukkeret og sett dem fast på en av gavlene. Snu huset, dypp den andre enden i smeltet sukker og sett den gjenværende gavlen på plass.
Smør smeltet sukker øverst på husstammen og fest de to takdelene. La alt stivne.
Smør smeltet sukker øverst på husstammen og fest de to takdelene. La alt stivne.
Fyll en sprøytepose med glasur og sprøyt på alle skjøter, gavler og andre steder du syns passer. Avslutt med å sette på strøssel eller andre løse ting du liker.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?