Til hovedinnhold

Surdeigssuppe med pølser og bacon

1 h
15 varer
30
Surdeigssuppe med pølser og bacon

Surdeigssuppe, eller «Żurek», er en polsk spesialitet. Den krever litt forberedelsestid, surdeigen skal nemlig stå og gjære i 3-5 dager - men det er absolutt verdt det.  

Bruk et desinfisert Norgesglass eller et stort syltetøyglass til å lagre surdeigen på.

I Polen serverer de ofte suppen i «brødskåler», men den er like god i vanlig suppebolle.

Oppskriften er hentet fra boken Smak. Foto: Anne Valeur/J-M Stenersens Forlag AS.

Ingredienser

4
porsjoner

Surdeig

  • 2 dl rugmel, sammalt
  • 1 l vann
  • 3 stk hvitløksfedd
  • 5 stk sorte pepperkorn
  • 2 stk laurbærblad
  • 5 stk allehånde, korn

Suppe

  • 3 stk bratwurst, rå
  • 250 g bacon, med svor
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk purreløk
  • 0.5 stk sellerirot
  • 1 stk pepperrot
  • 3 l vann
  • 5 stk sorte pepperkorn
  • 5 stk allehånde, frø
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 ss merian
  • 4 stk hvitløksfedd
  • salt og kvernet pepper
  • 4 stk egg

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Surdeig

  • 2 dl rugmel, sammalt
  • 1 l vann
  • 3 stk hvitløksfedd
  • 5 stk sorte pepperkorn
  • 2 stk laurbærblad
  • 5 stk allehånde, korn

Suppe

  • 3 stk bratwurst, rå
  • 250 g bacon, med svor
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk purreløk
  • 0.5 stk sellerirot
  • 1 stk pepperrot
  • 3 l vann
  • 5 stk sorte pepperkorn
  • 5 stk allehånde, frø
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 ss merian
  • 4 stk hvitløksfedd
  • salt og kvernet pepper
  • 4 stk egg
Lag surdeigen: Bland sammalt rugmel med kokt og avkjølt vann i norgesglasset. Det er viktig at mel og vann røres sammen med en tresleiv eller en plastslikkepott (ikke metall). Ha i hvitløkfeddene, pepper, laurbærblader og allehånde. Dekk norgesglasset med et kjøkkenhåndkle og fest en strikk rundt. Ikke skru lokk på glasset. Surdeigsstarteren må få tilgang på luft! Avhengig av temperatur (pluss minus 24 °C) må surdeigen stå og gjære i 3–5 dager. Etter 3–5 dager siler man bort krydderet. Væsken kan da stå i opptil 2 uker i kjøleskapet før man lager suppen. Det er normalt at det dannes skum og sterk hvitløkslukt underveis.
Lag suppen: Skyll og skrell grønnsakene. Ha hele grønnsaker i en gryte sammen med pølsene. Hell over vannet. Tilsett pepperkorn, allehåndefrø, laurbærblader samt svoren fra baconet. Kok opp og la det småputre i 20 minutter.
Ta ut pølsene, men la grønnsakene koke videre til de blir møre. Ta så grønnsakene ut av vannet og del dem i mindre biter.
Del bacon i små terninger og sprøstek dem i en panne. Del pølsene i små biter og brun dem sammen med baconet.
Bland to liter kraft fra grønnsakene og surdeigen. Tilsett merian og knuste hvitløkfedd. Tilsett pølser, bacon og grønnsaker. La det småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Kok egg i 8–9 minutter, avkjøl og skrell. Del eggene i to eller fire.
Server suppen i brødskålene og topp med egg. Suppen kan også serveres i vanlige suppeskåler.
woman cooking

Bon appetit!

Lag surdeigen: Bland sammalt rugmel med kokt og avkjølt vann i norgesglasset. Det er viktig at mel og vann røres sammen med en tresleiv eller en plastslikkepott (ikke metall). Ha i hvitløkfeddene, pepper, laurbærblader og allehånde. Dekk norgesglasset med et kjøkkenhåndkle og fest en strikk rundt. Ikke skru lokk på glasset. Surdeigsstarteren må få tilgang på luft! Avhengig av temperatur (pluss minus 24 °C) må surdeigen stå og gjære i 3–5 dager. Etter 3–5 dager siler man bort krydderet. Væsken kan da stå i opptil 2 uker i kjøleskapet før man lager suppen. Det er normalt at det dannes skum og sterk hvitløkslukt underveis.
Lag suppen: Skyll og skrell grønnsakene. Ha hele grønnsaker i en gryte sammen med pølsene. Hell over vannet. Tilsett pepperkorn, allehåndefrø, laurbærblader samt svoren fra baconet. Kok opp og la det småputre i 20 minutter.
Ta ut pølsene, men la grønnsakene koke videre til de blir møre. Ta så grønnsakene ut av vannet og del dem i mindre biter.
Del bacon i små terninger og sprøstek dem i en panne. Del pølsene i små biter og brun dem sammen med baconet.
Bland to liter kraft fra grønnsakene og surdeigen. Tilsett merian og knuste hvitløkfedd. Tilsett pølser, bacon og grønnsaker. La det småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Kok egg i 8–9 minutter, avkjøl og skrell. Del eggene i to eller fire.
Server suppen i brødskålene og topp med egg. Suppen kan også serveres i vanlige suppeskåler.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?