Til hovedinnhold

Pannestekt biff med rosenkål, potetkrem og ølsaus

45 min
17 varer
101
Pannestekt biff med rosenkål, potetkrem og ølsaus

Her er det brukt flatbiff, mørbrad og plomme fra et helt lammelår, men du kan bruke den biffen du vil.

Lag sausen rett i pannen med den gode smaken fra stekesjyen.
Denne sausen med mørk ale, sennep og estragon er basert på kraft laget av lammelåret. På den måten får du brukt hele råvaren.

Oppskrift av: Kristian Rønnestad, kokk og matfaglig rådgiver hos Kulinarisk Akademi i Oslo. Foto: Eivind Griffith Brænde

Ingredienser

4
porsjoner
  • 600 g flatbiff, gjerne av lam
  • 3 ss smør
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 stilker timian
  • solsikkeolje
  • salt og kvernet pepper
  • sitron

Ølsaus

  • smør, fra steking av kjøttet
  • 2 dl mørkt øl
  • 1 ss grov sennep
  • 2 dl lammekraft, ferdigredusert
  • 2 ss estragon, finhakket
  • salt og kvernet pepper
  • sitron

rosenkål

  • 500 g rosenkål
  • 2 ss smør
  • 2 fedd hvitløk
  • solsikkeolje, til steking
  • olivenolje
  • salt
  • sitron

potetkrem

  • 1 kg mandelpotet
  • 2 dl fløte
  • 1 dl melk
  • 2 - 3 ss smør, tilpass etter ønsket konsistens

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 600 g flatbiff, gjerne av lam
  • 3 ss smør
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 stilker timian
  • solsikkeolje
  • salt og kvernet pepper
  • sitron

Ølsaus

  • smør, fra steking av kjøttet
  • 2 dl mørkt øl
  • 1 ss grov sennep
  • 2 dl lammekraft, ferdigredusert
  • 2 ss estragon, finhakket
  • salt og kvernet pepper
  • sitron

rosenkål

  • 500 g rosenkål
  • 2 ss smør
  • 2 fedd hvitløk
  • solsikkeolje, til steking
  • olivenolje
  • salt
  • sitron

potetkrem

  • 1 kg mandelpotet
  • 2 dl fløte
  • 1 dl melk
  • 2 - 3 ss smør, tilpass etter ønsket konsistens

Biff

Sett ovnen på 150 grader og varm opp en stekepanne. Ha godt med salt og pepper på kjøttet og stek det i olje til det blir godt brunet.
Skru ned temperaturen og tilsett timian, hvitløk og smør. Bruk en skje til å øse smøret over kjøttet for ekstra god smak.
Skru ned temperaturen og tilsett timian, hvitløk og smør. Bruk en skje til å øse smøret over kjøttet for ekstra god smak.
Løft kjøttet med hvitløk og timian over på et stekebrett eller i en ildfast form. Spar på stekepannen med smørsjyen i til sausen. Ha kjøttet i ovnen til kjernetemperatur er rundt 55 grader i kjernen - det tar ca 10 minutter.

Ølsaus med sennep og estragon

Tilsett øl og sennep i stekepannen med smør fra stekingen av kjøttet og kok inn til halve mengden. Ha deretter i lammekraft og la det koke sammen noen minutter. Smak til med salt, pepper, sitron og helt slutt hakket estragon.

Rosenkål

PANNESTEKT ROSENKÅL: Kutt av roten på rosenkålen og ta forsiktig av de ytterste 4-5 bladene. Kast roten, men spar på bladene. Stek rosenkålene godt i en varm stekepanne med solsikkeolje og litt salt. Skru ned varmen og tilsett hvitløk og smør. La rosenkålene småsteke seg møre i smøret i ca 10 minutter.
ROSENKÅLBLADER: Forvell rosenkålbladene i saltet vann i 10 sekunder for deretter å kjøle de direkte ned i iskaldt vann. Tørk godt av bladene, gjerne i en salatslynge. Vend bladene i litt olivenolje og sitronsaft før servering.

Potetkrem

Skrell og kok mandelpotetene i usaltet vann til de blir møre. Hell av vannet og ha kjelen tilbake på platen for å dampe vekk overflødig vann. Press en og en potet igjennom en sil, dette for å få en fin og myk potetkrem. Rører eller stamper du for mye med potetene vil stivelsen aktiveres og du sitter igjen med en seig masse.
Kok opp fløten og melken i gryten og vend inn potet. Vend til slutt inn smør og smak til med salt.
woman cooking

Bon appetit!

Biff

Sett ovnen på 150 grader og varm opp en stekepanne. Ha godt med salt og pepper på kjøttet og stek det i olje til det blir godt brunet.
Skru ned temperaturen og tilsett timian, hvitløk og smør. Bruk en skje til å øse smøret over kjøttet for ekstra god smak.
Skru ned temperaturen og tilsett timian, hvitløk og smør. Bruk en skje til å øse smøret over kjøttet for ekstra god smak.
Løft kjøttet med hvitløk og timian over på et stekebrett eller i en ildfast form. Spar på stekepannen med smørsjyen i til sausen. Ha kjøttet i ovnen til kjernetemperatur er rundt 55 grader i kjernen - det tar ca 10 minutter.

Ølsaus med sennep og estragon

Tilsett øl og sennep i stekepannen med smør fra stekingen av kjøttet og kok inn til halve mengden. Ha deretter i lammekraft og la det koke sammen noen minutter. Smak til med salt, pepper, sitron og helt slutt hakket estragon.

Rosenkål

PANNESTEKT ROSENKÅL: Kutt av roten på rosenkålen og ta forsiktig av de ytterste 4-5 bladene. Kast roten, men spar på bladene. Stek rosenkålene godt i en varm stekepanne med solsikkeolje og litt salt. Skru ned varmen og tilsett hvitløk og smør. La rosenkålene småsteke seg møre i smøret i ca 10 minutter.
ROSENKÅLBLADER: Forvell rosenkålbladene i saltet vann i 10 sekunder for deretter å kjøle de direkte ned i iskaldt vann. Tørk godt av bladene, gjerne i en salatslynge. Vend bladene i litt olivenolje og sitronsaft før servering.

Potetkrem

Skrell og kok mandelpotetene i usaltet vann til de blir møre. Hell av vannet og ha kjelen tilbake på platen for å dampe vekk overflødig vann. Press en og en potet igjennom en sil, dette for å få en fin og myk potetkrem. Rører eller stamper du for mye med potetene vil stivelsen aktiveres og du sitter igjen med en seig masse.
Kok opp fløten og melken i gryten og vend inn potet. Vend til slutt inn smør og smak til med salt.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?