Til hovedinnhold

Hellstrøms hamburger

2 h
24 varer
390
Hellstrøms hamburger

Eivind Hellstrøm forbindes vel ikke først og fremst med burgere, men her har du hans oppskrift på hamburger fra TV-programmet «Hellstrøms kjøkken». Der delte mesterkokken 40 oppskrifter han mener du kan basere livet ditt på.

Hamburgeren var først ut, og den skal ifølge Hellstrøm serveres med burgerbrød, aïoli og tomatketchup. Alt er selvfølgelig hjemmelaget!

Ingredienser

4
porsjoner

Hamburgerbrød

  • 1 kg hvetemel
  • 5.5 dl melk
  • 50 g smør
  • 50 g honning, eller sukker
  • 10 g salt
  • 1 stk egg, + et til pensling
  • 25 g gjær
  • valmuefrø, eller sesamfrø

Ketchup

  • 1 kg tomat
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stk sjalottløk
  • 1 ss brunt sukker
  • 10 g salt
  • 1 knivsodd pepper
  • 1 knivsodd kajennepepper
  • 0.5 dl olivenolje

Aioli

  • 2 stykker eggeplomme
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 dl olivenolje
  • 0.5 stk sitron, saften

Coleslaw

  • 1 stk rødkål

Hamburger

  • 1 kg høyrygg, av okse
  • salt og kvernet pepper
  • 4 skive(r) blåmuggost
  • 4 skive(r) cheddar, eller comté eller annen ost med mye smak
  • isbergsalat, i strimler
  • bladpersille, hakket

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Hamburgerbrød

  • 1 kg hvetemel
  • 5.5 dl melk
  • 50 g smør
  • 50 g honning, eller sukker
  • 10 g salt
  • 1 stk egg, + et til pensling
  • 25 g gjær
  • valmuefrø, eller sesamfrø

Ketchup

  • 1 kg tomat
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stk sjalottløk
  • 1 ss brunt sukker
  • 10 g salt
  • 1 knivsodd pepper
  • 1 knivsodd kajennepepper
  • 0.5 dl olivenolje

Aioli

  • 2 stykker eggeplomme
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 dl olivenolje
  • 0.5 stk sitron, saften

Coleslaw

  • 1 stk rødkål

Hamburger

  • 1 kg høyrygg, av okse
  • salt og kvernet pepper
  • 4 skive(r) blåmuggost
  • 4 skive(r) cheddar, eller comté eller annen ost med mye smak
  • isbergsalat, i strimler
  • bladpersille, hakket

Hamburgerbrød

Bland alle ingrediensene til hamburgerbrødene i bollen til kjøkkenmaskinen. Bruk en eltekrok og elt i kjøkkenmaskinen i omtrent 15 minutter. Da skal alt være godt blandet.
Dekk bollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted. Deigen skal heve til dobbel størrelse, og det kan ta 40-50 minutter.
Ta deigen ut på kjøkkenbenken og strø mel over. Del den i to, og del hver halvdel i åtte biter. Rull dem til boller som legges på et stekebrett med bakepapir.
Ha litt mel på hånden og klem bollene flate. Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og la bollene heve til dobbel størrelse, omtrent 30 minutter.
Når de er ferdig hevet, pensler du dem forsiktig med pisket egg og strør over sesamfrø eller valmuefrø. Stek bollene midt i ovnen ved 180 grader i omtrent 20 minutter.

Ketchup

Flå tomatene først. Skjær et kryss i toppen av tomatene og skjær ut stilken. Legg i kokene vann til skinnet slipper, det tar omtrent 30 sekunder.
Avkjøl tomatene i isvann. Dra av skinnet på tomatene. Skjær av tomatkjøttet og skjær tomatkjøttet i små terninger. Kjør tomat innmaten til puré med en stavmikser.
Varm litt olivenolje i en gryte og tilsett finhakket hvitløk, finhakket sjalottløk og brunt sukker. La det frese litt før du tilsetter tomatene.
La det koke opp og la det småkoke i et par timer under lokk. Sil sausen og tilsett hakkede tomater og smak til med salt, pepper og kajennepepper.

Ailoi

Del hvitløksfeddene og ta ut spiren. Knus den med kniven og hakk fint.
Legg hvitløken i en liten mikser og kjør til puré. Tilsett eggeplommene, salt og sitronsaft.
Tilsett litt og litt olivenolje og kjør til en tykk masse. Avslutt gjerne med litt varmt vann slik at den ikke skiller seg. Oppbevar i tett boks i kjøleskap.

Coleslaw

Skjær rødkålen i tynne strimler og bland med aiolien.

Hamburger

Skjær opp kjøttet i biter og kvern kjøttet i en kjøttkvern, gjerne to ganger. Lag 4 store burgere - 200-250 gram per person.
Gni litt olivenolje på hver side av burgeren, før du steker dem i en varm grillpanne. De skal stekes i 2 minutter på hver side. Krydre godt med salt og pepper underveis.
Legg på osteskiver på burgerne og etterstek i ovnen i fem minutter ved 180 grader.
Del hamburgerbrødene i to og pensle innsiden med smeltet smør, stek dem i ovnen ved 180 grader i to minutter til de har fått sprø skorpe
Legg opp burgerne pent på tallerken. Legg rødkålcoleslaw på den ene siden og tomatketchup på den andre, legg på tynne skiver av løk og issalat i strimler, dryss over hakket persille. Legg på varm burger og server.
woman cooking

Bon appetit!

Hamburgerbrød

Bland alle ingrediensene til hamburgerbrødene i bollen til kjøkkenmaskinen. Bruk en eltekrok og elt i kjøkkenmaskinen i omtrent 15 minutter. Da skal alt være godt blandet.
Dekk bollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted. Deigen skal heve til dobbel størrelse, og det kan ta 40-50 minutter.
Ta deigen ut på kjøkkenbenken og strø mel over. Del den i to, og del hver halvdel i åtte biter. Rull dem til boller som legges på et stekebrett med bakepapir.
Ha litt mel på hånden og klem bollene flate. Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og la bollene heve til dobbel størrelse, omtrent 30 minutter.
Når de er ferdig hevet, pensler du dem forsiktig med pisket egg og strør over sesamfrø eller valmuefrø. Stek bollene midt i ovnen ved 180 grader i omtrent 20 minutter.

Ketchup

Flå tomatene først. Skjær et kryss i toppen av tomatene og skjær ut stilken. Legg i kokene vann til skinnet slipper, det tar omtrent 30 sekunder.
Avkjøl tomatene i isvann. Dra av skinnet på tomatene. Skjær av tomatkjøttet og skjær tomatkjøttet i små terninger. Kjør tomat innmaten til puré med en stavmikser.
Varm litt olivenolje i en gryte og tilsett finhakket hvitløk, finhakket sjalottløk og brunt sukker. La det frese litt før du tilsetter tomatene.
La det koke opp og la det småkoke i et par timer under lokk. Sil sausen og tilsett hakkede tomater og smak til med salt, pepper og kajennepepper.

Ailoi

Del hvitløksfeddene og ta ut spiren. Knus den med kniven og hakk fint.
Legg hvitløken i en liten mikser og kjør til puré. Tilsett eggeplommene, salt og sitronsaft.
Tilsett litt og litt olivenolje og kjør til en tykk masse. Avslutt gjerne med litt varmt vann slik at den ikke skiller seg. Oppbevar i tett boks i kjøleskap.

Coleslaw

Skjær rødkålen i tynne strimler og bland med aiolien.

Hamburger

Skjær opp kjøttet i biter og kvern kjøttet i en kjøttkvern, gjerne to ganger. Lag 4 store burgere - 200-250 gram per person.
Gni litt olivenolje på hver side av burgeren, før du steker dem i en varm grillpanne. De skal stekes i 2 minutter på hver side. Krydre godt med salt og pepper underveis.
Legg på osteskiver på burgerne og etterstek i ovnen i fem minutter ved 180 grader.
Del hamburgerbrødene i to og pensle innsiden med smeltet smør, stek dem i ovnen ved 180 grader i to minutter til de har fått sprø skorpe
Legg opp burgerne pent på tallerken. Legg rødkålcoleslaw på den ene siden og tomatketchup på den andre, legg på tynne skiver av løk og issalat i strimler, dryss over hakket persille. Legg på varm burger og server.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?