Til hovedinnhold

Prinsessekake à la Mat på bordet

2 h 30 min
12 varer
206
Prinsessekake à la Mat på bordet

Det er matblogger-finalist Ina-Janine Johnsen som står bak Mat på bordet, og hun er veldig glad i gjærbakst. Spesielt den søte varianten. Hun mener kombinasjonen av gjærbakst, melisglasur og vaniljekrem er uslåelig, og alt dette får du i denne prinsessekaken. Du får også oppskrift på vaniljekrem, som blir ekstra godt hvis du lager det helt selv. Bruk en rund kakeform 22 cm.

Oppskrift: Ina-Janine Johnsen / Mat på bordet

Ingredienser

8
porsjoner
  • 3.5 dl melk
  • 600 g hvetemel
  • 2 ts kardemomme
  • 0.5 pakke tørrgjær
  • 90 g sukker
  • 150 g smør
  • 2 ss rosiner, (kan sløyfes)

Vaniljekrem

  • 100 g sukker
  • 3 ss maizenna
  • 4 stykker eggeplomme
  • 5 dl melk
  • 1 ts vaniljeekstrakt

Glasur

  • 50 g kremost, romtemperert
  • 1 ss melk
  • 100 - 150 g melis

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 3.5 dl melk
  • 600 g hvetemel
  • 2 ts kardemomme
  • 0.5 pakke tørrgjær
  • 90 g sukker
  • 150 g smør
  • 2 ss rosiner, (kan sløyfes)

Vaniljekrem

  • 100 g sukker
  • 3 ss maizenna
  • 4 stykker eggeplomme
  • 5 dl melk
  • 1 ts vaniljeekstrakt

Glasur

  • 50 g kremost, romtemperert
  • 1 ss melk
  • 100 - 150 g melis
Varm opp melken til deigen i en kjele til den er fingervarm.
Bland hvetemel, kardemomme, tørrgjær og sukker i bollen til kjøkkenmaskinen din. Sett maskinen i gang og hell i melken. Bruk en eltekrok.
Mens maskinen elter deigen bruker du en ostehøvel til å skjære smøret i skiver. Ha skivene opp i deigen mens maskinen går. Elt til deigen er glatt og smidig.
Dekk til deigen, sett den et lunt sted og la den heve til det dobbelte (ca. 60-90 min.). Lag vaniljekremen i mellomtiden.
Ha sukker, maizenna og eggeplommer i en bolle og pisk godt sammen.
Ha melken i en kjele og varm opp til like under kokepunktet.
Hell noe av den varme melken i eggeblandingen mens du rører. Hell resten av melken i eggeblandingen og rør sammen.
Hell alt tilbake i kjelen gjennom en sil for å fange opp evt. egg – eller eggeskallrester.
Sett kjelen over varmen og rør godt til vaniljekremen tykner. Rør inn vaniljeekstrakten og hell vaniljekremen i en stor bolle. La den avkjøle.
Hell deigen over på kjøkkenbenken, som du har strødd lett med mel. Knip av en god håndfull med deig og rull den ut til samme størrelse av formen din.
Legg den flatt i bunnen av kakeformen. Det gjør ingenting om den kryper litt opp på siden. Smør 3–4 ss med vaniljekrem på bunnen.
Rull ut resten av deigen til et avlangt stykke på ca. 50x30cm. Fordel ca. 3/4 av resterende vaniljekrem på deigen.
Strø rosiner jevnt utover hvis du velger å bruke de og rull deigen sammen til en pølse. Skjær pølsen i ca. 4cm tykke skiver for å få 12-13 snurrer.
Sett snurrene i formen med jevn avstand. Bruk resten av kremen til å fylle evt. tomrom. Dette kan du gjøre med hjelp av en teskje eller ha vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyte det inn i tomrommene.
Dekk kaken til og sett til heving et lunt sted i 30-40 minutter.
Stek prinsessekaken i forvarmet ovn på 200 grader i 35-40 minutter. Dekk den gjerne til med et stykke bakepapir halvveis i steketiden, slik at den ikke brenner på toppen. Ta kaken ut av formen og la den avkjøle helt på rist.
Rør kremost og melk til glasuren sammen. Tilsett nok melis til at du har en noe rennende glasur.
Ha glasuren over prinsessekaken – den er nå klar til servering!
woman cooking

Bon appetit!

Varm opp melken til deigen i en kjele til den er fingervarm.
Bland hvetemel, kardemomme, tørrgjær og sukker i bollen til kjøkkenmaskinen din. Sett maskinen i gang og hell i melken. Bruk en eltekrok.
Mens maskinen elter deigen bruker du en ostehøvel til å skjære smøret i skiver. Ha skivene opp i deigen mens maskinen går. Elt til deigen er glatt og smidig.
Dekk til deigen, sett den et lunt sted og la den heve til det dobbelte (ca. 60-90 min.). Lag vaniljekremen i mellomtiden.
Ha sukker, maizenna og eggeplommer i en bolle og pisk godt sammen.
Ha melken i en kjele og varm opp til like under kokepunktet.
Hell noe av den varme melken i eggeblandingen mens du rører. Hell resten av melken i eggeblandingen og rør sammen.
Hell alt tilbake i kjelen gjennom en sil for å fange opp evt. egg – eller eggeskallrester.
Sett kjelen over varmen og rør godt til vaniljekremen tykner. Rør inn vaniljeekstrakten og hell vaniljekremen i en stor bolle. La den avkjøle.
Hell deigen over på kjøkkenbenken, som du har strødd lett med mel. Knip av en god håndfull med deig og rull den ut til samme størrelse av formen din.
Legg den flatt i bunnen av kakeformen. Det gjør ingenting om den kryper litt opp på siden. Smør 3–4 ss med vaniljekrem på bunnen.
Rull ut resten av deigen til et avlangt stykke på ca. 50x30cm. Fordel ca. 3/4 av resterende vaniljekrem på deigen.
Strø rosiner jevnt utover hvis du velger å bruke de og rull deigen sammen til en pølse. Skjær pølsen i ca. 4cm tykke skiver for å få 12-13 snurrer.
Sett snurrene i formen med jevn avstand. Bruk resten av kremen til å fylle evt. tomrom. Dette kan du gjøre med hjelp av en teskje eller ha vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyte det inn i tomrommene.
Dekk kaken til og sett til heving et lunt sted i 30-40 minutter.
Stek prinsessekaken i forvarmet ovn på 200 grader i 35-40 minutter. Dekk den gjerne til med et stykke bakepapir halvveis i steketiden, slik at den ikke brenner på toppen. Ta kaken ut av formen og la den avkjøle helt på rist.
Rør kremost og melk til glasuren sammen. Tilsett nok melis til at du har en noe rennende glasur.
Ha glasuren over prinsessekaken – den er nå klar til servering!
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?