Til hovedinnhold

Makaronigrateng med kjøttsaus

1 h 30 min
20 varer
9.0k
Makaronigrateng med kjøttsaus

Makaronigrateng med kjøttsaus er en rett vi er sikre på at hele familien vil like!

Ta deg god tid med kjøttsausen for best resultat. Bruk godt med urter, gode knuste tomater og en smakfull og kraftig kjøttkraft. La den putre i minst en time og gjerne mye lenger. Bruk gjerne mere grønnsaker og mindre kjøtt i kjøttsausen hvis du vil det, og halvparten av kjøttkraften kan erstattes med rødvin eller hvitvin. Prøv også å røre 1 ss timianblader eller finhakket frisk timian i makaronistuingen.

Ingredienser

4
porsjoner

Kjøttsaus

  • 100 g bacon, eller pancetta eller spekeskinke
  • 1 stk løk, stor
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 3 stilker stangselleri
  • 600 g kjøttdeig, eller karbonadedeig
  • 2 stykker laurbærblad
  • 2 ts oregano, tørket
  • 2 bokser hermetiske tomater, gode, knuste (1 boks = 400 gr)
  • 4 dl kjøttkraft
  • olivenolje
  • salt og kvernet pepper
  • sukker
  • basilikum, frisk

Makaronistuing

  • 250 g makaroni
  • 60 g smør
  • 60 g hvetemel
  • 6 dl melk, varm
  • 200 g revet ost, og/eller mild cheddar
  • 50 g parmesan, revet
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Kjøttsaus

  • 100 g bacon, eller pancetta eller spekeskinke
  • 1 stk løk, stor
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 3 stilker stangselleri
  • 600 g kjøttdeig, eller karbonadedeig
  • 2 stykker laurbærblad
  • 2 ts oregano, tørket
  • 2 bokser hermetiske tomater, gode, knuste (1 boks = 400 gr)
  • 4 dl kjøttkraft
  • olivenolje
  • salt og kvernet pepper
  • sukker
  • basilikum, frisk

Makaronistuing

  • 250 g makaroni
  • 60 g smør
  • 60 g hvetemel
  • 6 dl melk, varm
  • 200 g revet ost, og/eller mild cheddar
  • 50 g parmesan, revet
  • salt og kvernet pepper
Kutt baconet i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
Varm en god skvett olivenolje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen, men ikke brun.
Tilsett gulrøtter, selleri, laurbær og oregano. Fres videre til alle grønnsakene er myke og lett gylne i ca. 10 minutter. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Varm pannen opp på nytt, tilsett en klunk olje og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen tomater og kjøttkraft.
Tilsett en god klype salt og sukker og kok opp blandingen. La sausen putre halvveis under lokk i ca. 1 time og gjerne lenger.
Rør jevnlig og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper. Rør til slutt inn grovhakket frisk basilikum.
Kok makaronien knapt mør i fosskokende lettsaltet vann. Hell av kokevannet.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig visping, slik at du unngår klumper i sausen. La sausen småkoke i ca. 5 minutter under stadig omrøring. 
Smak sausen til med salt, pepper og gjerne litt revet muskatnøtt. Bland halvparten av osten inn i sausen og bland sausen sammen med makaronien.
Smør bunnen i en mellomstor ildfast form med litt smør eller olje og hell i kjøttsausen. Fordel makaronistuingen på toppen og dryss over resten av osten.
Gratiner gratengen i ovn ved 220 grader i ca. 20 minutter, eller til gratengen er nydelig gyllen.
Serveres gjerne med en tomatsalat ved siden av.
woman cooking

Bon appetit!

Kutt baconet i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
Varm en god skvett olivenolje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen, men ikke brun.
Tilsett gulrøtter, selleri, laurbær og oregano. Fres videre til alle grønnsakene er myke og lett gylne i ca. 10 minutter. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Varm pannen opp på nytt, tilsett en klunk olje og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen tomater og kjøttkraft.
Tilsett en god klype salt og sukker og kok opp blandingen. La sausen putre halvveis under lokk i ca. 1 time og gjerne lenger.
Rør jevnlig og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper. Rør til slutt inn grovhakket frisk basilikum.
Kok makaronien knapt mør i fosskokende lettsaltet vann. Hell av kokevannet.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig visping, slik at du unngår klumper i sausen. La sausen småkoke i ca. 5 minutter under stadig omrøring. 
Smak sausen til med salt, pepper og gjerne litt revet muskatnøtt. Bland halvparten av osten inn i sausen og bland sausen sammen med makaronien.
Smør bunnen i en mellomstor ildfast form med litt smør eller olje og hell i kjøttsausen. Fordel makaronistuingen på toppen og dryss over resten av osten.
Gratiner gratengen i ovn ved 220 grader i ca. 20 minutter, eller til gratengen er nydelig gyllen.
Serveres gjerne med en tomatsalat ved siden av.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?