Til hovedinnhold

Sable med vaniljekrem og bringebær

1 h 30 min
11 varer
320
Sable med vaniljekrem og bringebær

Sable er slags kjeks som kommer fra Normandy i Frankrike - den er sprø og delikat og perfekt som kakebunn til en lekker bringebærkake med hjemmelaget vaniljekrem og friske bringebær.

Ingredienser

6
porsjoner
  • 80 g eggeplomme, ca 4 stykker
  • 160 g sukker
  • 160 g smør, romtemperert
  • 220 g hvetemel
  • 15 g bakepulver
  • 1 stk vaniljestang, frøene
  • 500 g bringebær

Vaniljekrem

  • 0.5 l melk
  • 100 g sukker
  • 3 stk eggeplomme
  • 1 stk egg
  • 30 g maisenna
  • 1 stk vaniljestang
  • 1.5 plate(r) gelatin
  • 30 g smør

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 80 g eggeplomme, ca 4 stykker
  • 160 g sukker
  • 160 g smør, romtemperert
  • 220 g hvetemel
  • 15 g bakepulver
  • 1 stk vaniljestang, frøene
  • 500 g bringebær

Vaniljekrem

  • 0.5 l melk
  • 100 g sukker
  • 3 stk eggeplomme
  • 1 stk egg
  • 30 g maisenna
  • 1 stk vaniljestang
  • 1.5 plate(r) gelatin
  • 30 g smør
Pisk smøret lyst og luftig, skrap ned fra sidene underveis i piskingen.
Visp eggeplommer, sukker og vanilje godt sammen til blandingen blir litt ”pløsete”. Sikt sammen mel og bakepulver.
Bland først smøret sammen med eggene og så det tørre.
Bruk gjerne hendene og ”gni” deigen sammen.
Pakk den godt inn i plastfilm og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Varm ovnen 170 grader.
Kjevl ut deigen på en silikonmatte, den skal være omtrent 1,5-2 cm tykk. Smør kakeringen godt og stikk ut en stor bunn (formen skal være på under steking). Fjern overflødig deig og stek bunnen midt i ovnen i ca. 20-25 minutter, eller til bunnen er gyllen og stekt. Avkjøl.
Topp bunnen med vaniljekrem (se oppskrift under) og bringebær. Dryss over litt melis hvis ønskelig.
Vaniljekrem: Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen maisenna og visp det godt sammen med eggeplommer og egg. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann (i omtrent 7 minutter).
Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping til kremen blir tykk og blank. Trekk kremen vekk fra varmen og visp inn gelatin og smør. Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Avkjøl.
woman cooking

Bon appetit!

Pisk smøret lyst og luftig, skrap ned fra sidene underveis i piskingen.
Visp eggeplommer, sukker og vanilje godt sammen til blandingen blir litt ”pløsete”. Sikt sammen mel og bakepulver.
Bland først smøret sammen med eggene og så det tørre.
Bruk gjerne hendene og ”gni” deigen sammen.
Pakk den godt inn i plastfilm og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Varm ovnen 170 grader.
Kjevl ut deigen på en silikonmatte, den skal være omtrent 1,5-2 cm tykk. Smør kakeringen godt og stikk ut en stor bunn (formen skal være på under steking). Fjern overflødig deig og stek bunnen midt i ovnen i ca. 20-25 minutter, eller til bunnen er gyllen og stekt. Avkjøl.
Topp bunnen med vaniljekrem (se oppskrift under) og bringebær. Dryss over litt melis hvis ønskelig.
Vaniljekrem: Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen maisenna og visp det godt sammen med eggeplommer og egg. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann (i omtrent 7 minutter).
Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping til kremen blir tykk og blank. Trekk kremen vekk fra varmen og visp inn gelatin og smør. Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Avkjøl.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?