Til hovedinnhold

Bent Stiansens ribbe

6 h
9 varer
311
Bent Stiansens ribbe med sprø svor

Mesterkokk Bent Stiansen deler her sin oppskrift på ribbe, for det blir ingen jul uten saftig ribbe med knasende sprø svor. Stiansen bruker blant annet grovknust sort pepper på sin ribbe, og serverer den med hjemmelaget surkål, saus og gode poteter.

Ingredienser

8
porsjoner
  • 3 kg familieribbe, uten kotelettkam. ca. 375 gr per person
  • 3 ss salt
  • 2 ss pepper, grovknust sort
  • 1 ss smør
  • salt, etter smak
  • pepper, etter smak

Brun saus

  • 1.5 l kraft, stekekraft ispedd vann og en buljongterning
  • 3 ss familieribbe, fett fra stekingen
  • 3 ss hvetemel
  • 1 dl portvin
  • 1 ss ripsgelé
  • 1 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat
  • 3 kg familieribbe, uten kotelettkam. ca. 375 gr per person
  • 3 ss salt
  • 2 ss pepper, grovknust sort
  • 1 ss smør
  • salt, etter smak
  • pepper, etter smak

Brun saus

  • 1.5 l kraft, stekekraft ispedd vann og en buljongterning
  • 3 ss familieribbe, fett fra stekingen
  • 3 ss hvetemel
  • 1 dl portvin
  • 1 ss ripsgelé
  • 1 ss sitronsaft
Jeg liker å bruke ribben uten kotelettkammen. Den kan spares til koteletter. Snitt svoren med en skarp kniv i terninger. Gni ribba inn med salt og grovknust sort pepper. Dette er best å gjøre en dag i forveien slik at krydderet trekker godt inn i kjøttet. Pakk godt inn i plast, og sett kaldt.
Ta frem ribben en times tid før du skal steke den. Varm ovnen til 230 grader. Smør en langpanne med smør, og legg ribba med svorsiden ned. Ha på 1 desiliter vann. Dekk med aluminiumsfolie og stek/damp ribben i 30 minutter på nederste rist. Ta ut brettet og legg ribben på stekerist med langpannen under. Det kan være lurt å legge en liten tallerken under ribben slik at svoren stekes i jevn høyde og blir sprø. Ha en halv liter vann i langpannen så kjøttkraft og fett kan renne ned i vannet og skape en god kraft til den brune sausen. Stek ribben ved 230 grader i 30 minutter.
Senk temperaturen til 160 grader og fortsett stekingen i 2 timer. Bruker du steketermometer, er ribba ferdig ved 75 grader kjernetemperatur.
Hvis svoren ikke er sprø når ribben er ferdigstekt, stekes den nederst i ovnen ved 240 grader med grillelementet på. Nå vil svoren blåse seg opp og bli sprø. Pass på at svoren ikke brenner seg. Det kan skje meget fort. Når ribba er ferdig og svoren sprø, tas ribba ut av ovnen og får hvile i 30 minutter før den skjæres i biter og serveres med brun saus.

Saus til Bent Stiansens ribbe

Hell stekekraften fra langpannen i et litermål. Skum bort fettet. Ta vare på det. Hell på vann og en buljongterning slik at det til sammen blir 1,5 liter kraft.
Fres stekefett og hvetemel i en kjele til det blir nøttebrunt. Spe med kraften og rør godt om så det ikke blir noen klumper. Tilsett portvin (kan sløyfes) ripsgele, sitronsaft.  Kok sausen ned til en liter. Smak til med salt og pepper.
woman cooking

Bon appetit!

Jeg liker å bruke ribben uten kotelettkammen. Den kan spares til koteletter. Snitt svoren med en skarp kniv i terninger. Gni ribba inn med salt og grovknust sort pepper. Dette er best å gjøre en dag i forveien slik at krydderet trekker godt inn i kjøttet. Pakk godt inn i plast, og sett kaldt.
Ta frem ribben en times tid før du skal steke den. Varm ovnen til 230 grader. Smør en langpanne med smør, og legg ribba med svorsiden ned. Ha på 1 desiliter vann. Dekk med aluminiumsfolie og stek/damp ribben i 30 minutter på nederste rist. Ta ut brettet og legg ribben på stekerist med langpannen under. Det kan være lurt å legge en liten tallerken under ribben slik at svoren stekes i jevn høyde og blir sprø. Ha en halv liter vann i langpannen så kjøttkraft og fett kan renne ned i vannet og skape en god kraft til den brune sausen. Stek ribben ved 230 grader i 30 minutter.
Senk temperaturen til 160 grader og fortsett stekingen i 2 timer. Bruker du steketermometer, er ribba ferdig ved 75 grader kjernetemperatur.
Hvis svoren ikke er sprø når ribben er ferdigstekt, stekes den nederst i ovnen ved 240 grader med grillelementet på. Nå vil svoren blåse seg opp og bli sprø. Pass på at svoren ikke brenner seg. Det kan skje meget fort. Når ribba er ferdig og svoren sprø, tas ribba ut av ovnen og får hvile i 30 minutter før den skjæres i biter og serveres med brun saus.

Saus til Bent Stiansens ribbe

Hell stekekraften fra langpannen i et litermål. Skum bort fettet. Ta vare på det. Hell på vann og en buljongterning slik at det til sammen blir 1,5 liter kraft.
Fres stekefett og hvetemel i en kjele til det blir nøttebrunt. Spe med kraften og rør godt om så det ikke blir noen klumper. Tilsett portvin (kan sløyfes) ripsgele, sitronsaft.  Kok sausen ned til en liter. Smak til med salt og pepper.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?