Til hovedinnhold

«Hele Norge baker»-Berits wienerbrød med eple og pære og mandelkrem

3 h
21 varer
123
«Hele Norge baker»-Berits wienerbrød med eple og pære og mandelkrem

I episode 9 av «Hele Norge baker» stod det fire amatørbakere igjen, men kun tre får plass i finalen. Blant dem som gikk videre var Berit Nordgarden (42) som også ble ukens mesterbaker.

Vanskelighetsgraden i programmet har stadig blitt høyere lenger ut i programmet, og signaturbakst-oppgaven denne episoden var å lage to typer wienerbrød.

Berit imponerte med wienerbrød fylt med epler og «pærer i fengsel» som er pærer og mandelkrem.

For flere fristende søtsaker, sjekk ut bakebloggen til Berit: Søtsiden.no.

Foto: Rune Bendiksen/TV3

Ingredienser

12
porsjoner

Deig

  • 50 g gjær, fersk og kjøleskapskaldt (for søte deiger)
  • 77 g eggeplomme, kjøleskapskaldt
  • 50 g sukker, kjøleskapskaldt
  • 700 g usaltet smør, kjøleskapskaldt
  • 770 g tipo 00 pizzamel, italiensk hvetemel
  • 7 g salt
  • 1 l helmelk

Eplefyll

  • 8 stykker eple, helst Ruby Red
  • 1 glass aprikosmarmelade
  • 6 ss demerarasukker
  • sitronsaft

Pærefyll

  • 10 stk pære, små, modne og gule
  • 6 dl hvitvin, gjerne halvsøt Riesling
  • 1 stk sitron
  • 1 stk vaniljestang

Mandelkrem

  • 200 g mandelmel, hvitt
  • 200 g melis
  • 2 stk egg
  • 2 ss maizenna
  • 4 ts rom, brun
  • 12 ss usaltet smør, romtemperert
  • 1 stk egg, til pensling
  • 1 håndfull mandler

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Deig

  • 50 g gjær, fersk og kjøleskapskaldt (for søte deiger)
  • 77 g eggeplomme, kjøleskapskaldt
  • 50 g sukker, kjøleskapskaldt
  • 700 g usaltet smør, kjøleskapskaldt
  • 770 g tipo 00 pizzamel, italiensk hvetemel
  • 7 g salt
  • 1 l helmelk

Eplefyll

  • 8 stykker eple, helst Ruby Red
  • 1 glass aprikosmarmelade
  • 6 ss demerarasukker
  • sitronsaft

Pærefyll

  • 10 stk pære, små, modne og gule
  • 6 dl hvitvin, gjerne halvsøt Riesling
  • 1 stk sitron
  • 1 stk vaniljestang

Mandelkrem

  • 200 g mandelmel, hvitt
  • 200 g melis
  • 2 stk egg
  • 2 ss maizenna
  • 4 ts rom, brun
  • 12 ss usaltet smør, romtemperert
  • 1 stk egg, til pensling
  • 1 håndfull mandler
LAD DEIG: Løs opp gjær i melken. Bland i egg. Sikt og bland sammen sukker, mel og salt. Ha i det våte og rør sammen til en deig, rør så lite som mulig.
Ta over på benken og kjevle ut til 1 cm tykk rektangel. Bank kaldt smør ca 1 cm tykt og dekk 1/2 deigen med det. Brett den sammen, kjevle ut, brett i 3 lag, kjevle ut, brett i 3 lag, kjevle til 1 cm og legg så i plastfolie og la hvile 15 min i fryseren. Gjenta prosessen 2 ganger. La deigen hvile 25 min i fryser etter siste bretting.
Lag fyll mens deigen hviler.
EPLEFYLL: Skrell og kutt eplene i små biter. Stek på middels varme i en panne i 3-4 minutter med brunt sukker og et par ss vann. Ta av varmen når de begynner å mørne.
Lag epleroser: Skjær tynne halvmåneskiver av eplene med mandolin hvis du har, men det går også fint med kniv. Legg i vann med litt sitronsaft i. Kok i 3 minutter og renn av på kjøkkenpapir. Kjevle ut 10 tynne, tynne striper med deig 3cm x 15 cm – bruk nok mel! Pensle med aprikossyltetøy, og legg epleskivene over kanten av deigstripene med den runde delen utenfor stripen. Rull sammen så du får 10 roser.
PÆREFYLL: Ha hvitvin, vaniljestang delt i to, revet sitronskall og 2 ss presset sitronjuice i en kjele. Kok opp. Del pærene i to. Fjern kjernehus, og skrell.
Skru ned varmen, ha oppi pærene og la dem putre til de er møre, snu rundt underveis i kokingen og sjekk om de er ferdige med en med tannpirker. Ta ut og avkjøl på kjøkkenpapir så de får renne av seg.
MANDELKREM: Visp smøret kremete. Miks inn mandelmelet, så melis og til slutt egget. Visp til luftig. Bland så inn maizenna og rom.
UTBAKING: Del deigen i to like deler. La en del ligge i kjøleskapet mens du baker ut den ene.
Wienerbrød med eple:
Kjevle ut deigen 4 mm tykk og skjær ut 10 kvadrater 10x10 cm. Sprøyt en sirkel mandelkrem og legg en spiseskje epleblanding på sirkelen. Brett inn kantene og press godt ned i midten, der rosen skal sitte. Plasser en eplerose i nedsenkningen. Legg på bakepapir på stekebrett, og la hvile under plastfolie i 30 min.
Wienerbrød med pære- og mandelfyll:
Skrap ut hulrom i pærene med kulejern. Sprøyt mandelkrem inn i hulrommet. Kjevle ut deigen ca 5 mm cm tykk og legg pærene på deigen med runde siden opp. Skjær ut rundt dem slik at hver pære ligger på et pæreformet deig-underlag, litt større enn pærene. Legg på bakepapir på bakebrett. La hvile i kjøleskap litt mens du kjevler ut resten av deigen, og rull over med gitter-rulle.
Pensle kanten av deigen med egg. Skjær ut pæreformer av gitter-deigen, og legg oppå pærene. Trykk sammen kanten mot den penslede kanten. Fest gjerne en liten stilk av deig, og et par mandelskiver øverst ved stilken som ”blader”.
Stek wienerbrødene på 225 grader i 25 min. Se an fargen. Avkjøl på rist. Sikt litt melis over eplerosene.
woman cooking

Bon appetit!

LAD DEIG: Løs opp gjær i melken. Bland i egg. Sikt og bland sammen sukker, mel og salt. Ha i det våte og rør sammen til en deig, rør så lite som mulig.
Ta over på benken og kjevle ut til 1 cm tykk rektangel. Bank kaldt smør ca 1 cm tykt og dekk 1/2 deigen med det. Brett den sammen, kjevle ut, brett i 3 lag, kjevle ut, brett i 3 lag, kjevle til 1 cm og legg så i plastfolie og la hvile 15 min i fryseren. Gjenta prosessen 2 ganger. La deigen hvile 25 min i fryser etter siste bretting.
Lag fyll mens deigen hviler.
EPLEFYLL: Skrell og kutt eplene i små biter. Stek på middels varme i en panne i 3-4 minutter med brunt sukker og et par ss vann. Ta av varmen når de begynner å mørne.
Lag epleroser: Skjær tynne halvmåneskiver av eplene med mandolin hvis du har, men det går også fint med kniv. Legg i vann med litt sitronsaft i. Kok i 3 minutter og renn av på kjøkkenpapir. Kjevle ut 10 tynne, tynne striper med deig 3cm x 15 cm – bruk nok mel! Pensle med aprikossyltetøy, og legg epleskivene over kanten av deigstripene med den runde delen utenfor stripen. Rull sammen så du får 10 roser.
PÆREFYLL: Ha hvitvin, vaniljestang delt i to, revet sitronskall og 2 ss presset sitronjuice i en kjele. Kok opp. Del pærene i to. Fjern kjernehus, og skrell.
Skru ned varmen, ha oppi pærene og la dem putre til de er møre, snu rundt underveis i kokingen og sjekk om de er ferdige med en med tannpirker. Ta ut og avkjøl på kjøkkenpapir så de får renne av seg.
MANDELKREM: Visp smøret kremete. Miks inn mandelmelet, så melis og til slutt egget. Visp til luftig. Bland så inn maizenna og rom.
UTBAKING: Del deigen i to like deler. La en del ligge i kjøleskapet mens du baker ut den ene.
Wienerbrød med eple:
Kjevle ut deigen 4 mm tykk og skjær ut 10 kvadrater 10x10 cm. Sprøyt en sirkel mandelkrem og legg en spiseskje epleblanding på sirkelen. Brett inn kantene og press godt ned i midten, der rosen skal sitte. Plasser en eplerose i nedsenkningen. Legg på bakepapir på stekebrett, og la hvile under plastfolie i 30 min.
Wienerbrød med pære- og mandelfyll:
Skrap ut hulrom i pærene med kulejern. Sprøyt mandelkrem inn i hulrommet. Kjevle ut deigen ca 5 mm cm tykk og legg pærene på deigen med runde siden opp. Skjær ut rundt dem slik at hver pære ligger på et pæreformet deig-underlag, litt større enn pærene. Legg på bakepapir på bakebrett. La hvile i kjøleskap litt mens du kjevler ut resten av deigen, og rull over med gitter-rulle.
Pensle kanten av deigen med egg. Skjær ut pæreformer av gitter-deigen, og legg oppå pærene. Trykk sammen kanten mot den penslede kanten. Fest gjerne en liten stilk av deig, og et par mandelskiver øverst ved stilken som ”blader”.
Stek wienerbrødene på 225 grader i 25 min. Se an fargen. Avkjøl på rist. Sikt litt melis over eplerosene.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?