Til hovedinnhold

Solboller

2 h 30 min
10 varer
453
Solboller

Det er en fantastisk nydelig årstid vi har foran oss nå! Dagene blir lysere og lysere og varmere og varmere... Hva med å feire våren med store, fristende solboller?

Solbollene er kjempegode, myke hveteboller som smaker herlig av kardemomme og vanilje, og som fylles med vaniljekrem. I tillegg pyntes bollene med melisglasur i et vakkert blomstermønster rundt vaniljekremen.

Dette er boller man blir glad av, og er en garantert favoritt til helgekosen!

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

Ingredienser

10
porsjoner
  • 200 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ss vaniljesukker
  • 150 g sukker
  • 1.2 l hvetemel

Fyll

  • 5 dl vaniljekrem

Melisglasur

  • 5 dl melis
  • 4 ss vann

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 200 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ss vaniljesukker
  • 150 g sukker
  • 1.2 l hvetemel

Fyll

  • 5 dl vaniljekrem

Melisglasur

  • 5 dl melis
  • 4 ss vann
Smelt smøret i en kjele og bland i melken. Varm blandingen til den er lunken (37°C).
Smuldre opp gjæren i en bakebolle og hell over den lunkne smør- og melkeblandingen. Rør til gjæren har løst seg opp.
Tilsett kardemomme, vaniljesukker, sukker og mesteparten av melet og elt blandingen til en løs deig. Hev deigen til dobbel størrelse, det tar ca 40 minutter.
Ta deigen på bakebordet og kna inn resten av melet. Form store boller som settes på bakepapirkledd stekeplate og trykkes helt flate med hånden. Det blir omtrent 15 stk. Etterhev bollene i 20 minutter.
Trykk en stor fordypning i midten av hver bolle med fingrene og legg en stor spiseskje vaniljekrem i hver av fordypningene.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca. 10 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl bollene helt.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca. 10 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl bollene helt.
Lag melisglasur av melis og vann (tilpass mengden vann så glasuren blir passe tykk) og pynt bollene med glasuren. Du kan også bruke ferdigkjøpt melisglasur på tube og sprøyte den direkte på bollene.
Lag melisglasur av melis og vann (tilpass mengden vann så glasuren blir passe tykk) og pynt bollene med glasuren. Du kan også bruke ferdigkjøpt melisglasur på tube og sprøyte den direkte på bollene.
La bollene stå en stund slik at glasuren stivner før servering.
La bollene stå en stund slik at glasuren stivner før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Smelt smøret i en kjele og bland i melken. Varm blandingen til den er lunken (37°C).
Smuldre opp gjæren i en bakebolle og hell over den lunkne smør- og melkeblandingen. Rør til gjæren har løst seg opp.
Tilsett kardemomme, vaniljesukker, sukker og mesteparten av melet og elt blandingen til en løs deig. Hev deigen til dobbel størrelse, det tar ca 40 minutter.
Ta deigen på bakebordet og kna inn resten av melet. Form store boller som settes på bakepapirkledd stekeplate og trykkes helt flate med hånden. Det blir omtrent 15 stk. Etterhev bollene i 20 minutter.
Trykk en stor fordypning i midten av hver bolle med fingrene og legg en stor spiseskje vaniljekrem i hver av fordypningene.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca. 10 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl bollene helt.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca. 10 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl bollene helt.
Lag melisglasur av melis og vann (tilpass mengden vann så glasuren blir passe tykk) og pynt bollene med glasuren. Du kan også bruke ferdigkjøpt melisglasur på tube og sprøyte den direkte på bollene.
Lag melisglasur av melis og vann (tilpass mengden vann så glasuren blir passe tykk) og pynt bollene med glasuren. Du kan også bruke ferdigkjøpt melisglasur på tube og sprøyte den direkte på bollene.
La bollene stå en stund slik at glasuren stivner før servering.
La bollene stå en stund slik at glasuren stivner før servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?