Til hovedinnhold

Grytebrød med valnøtter

2 h
6 varer
865
Grytebrød med valnøtter

Grytebrød med valnøtter kan fort bli ditt nye favorittbrød!

Grytebrød er eltefritt og stekes i gryte, så dette er tingen når du ikke har all verdens hjelpemidler lett tilgjengelig. Det eneste denne brødoppskriften virkelig krever er tid, og det løser du enkelt ved å røre sammen deigen dagen før du ønsker et saftig og nystekt brød på bordet. Den lange hevetiden gir brødet et snev av surdeigsaromaer, og grytestekingen sørger for skikkelig sprø skorpe.

Du trenger en gryte med lokk som tåler høy temperatur, gjerne en jerngryte, omtrent 20 cm i diameter. Hevingen er ikke beregnet i tilberedningstiden.

Oppskriften gir 1 brød.

Ingredienser

1
stk
  • 400 g hvetemel, + ekstra til bretting
  • 100 g sammalt rug, evt. spelt eller hvete
  • 80 g valnøtter, grovhakkede
  • 0.5 ts tørrgjær
  • 1.75 ts salt
  • 4 dl vann, romtemperert

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 400 g hvetemel, + ekstra til bretting
  • 100 g sammalt rug, evt. spelt eller hvete
  • 80 g valnøtter, grovhakkede
  • 0.5 ts tørrgjær
  • 1.75 ts salt
  • 4 dl vann, romtemperert
Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen. Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig.
Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i 12-18 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget.
Bruk en slikkepott eller deigskrape og brett deigen fra alle kanter inn mot midten. Løft deigen over på et godt melet kjøkkenhåndkle med brettsiden ned og pakk deigen løst inn i håndkleet. La deigen hvile slik en times tid.
Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryten i ovnen.
Ta den varme gryten ut av ovnen, og slipp deigen oppi ved hjelp av kledet. Sett på lokket. Sett gryten i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter.
Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en lekker, gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryten ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
Pakk brødet inn i klede for å bevare sprøheten i skorpen, pakker du det i plast blir skorpen myk.
woman cooking

Bon appetit!

Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen. Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig.
Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i 12-18 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget.
Bruk en slikkepott eller deigskrape og brett deigen fra alle kanter inn mot midten. Løft deigen over på et godt melet kjøkkenhåndkle med brettsiden ned og pakk deigen løst inn i håndkleet. La deigen hvile slik en times tid.
Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryten i ovnen.
Ta den varme gryten ut av ovnen, og slipp deigen oppi ved hjelp av kledet. Sett på lokket. Sett gryten i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter.
Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en lekker, gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryten ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
Pakk brødet inn i klede for å bevare sprøheten i skorpen, pakker du det i plast blir skorpen myk.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?