Til hovedinnhold

Semlor - svenske fastelavnsboller

2 h 30 min
12 varer
889
Semlor - svenske fastelavnsboller

Semlor eller semla er svenskenes populære og tradisjonsrike variant av fastelavnsboller - også kalt «fettisdagsbullar».

Navnet «semlor» stammer fra det latinske navnet «simla», som betyr «det fineste hvetemelet». Semlor kjennetegnes av at bollene hules ut etter steking. Innmaten fra bollene blandes så med varm melk og mandelfyll og legges tilbake inni bollene. Før servering gjøres bollene lekre med store mengder pisket krem og melisdryss. Så godt, så godt - at det til og med sies at svenske Kung Adolf Fredrik spiste seg i hjel på semlor i 1771!
Dette er en ekte svensk oppskrift som gir 14 deilige kremboller!

Vil du heller lage tradisjonelle fastelavnsboller med syltetøy og krem, finner du oppskriften her.

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

Ingredienser

1
stk
Obs: Oppskriften gir 14 boller

Bolledeig

  • 100 g smør
  • 3 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 0.5 ts hornsalt
  • 1 stk egg
  • 1 l hvetemel

Mandelfyll - alternativ 1

  • 300 g kransekakemasse, eller ekte marsipan
  • 1 dl melk, kokende

Mandelfyll - alternativ 2

  • 125 g mandler, skåldede
  • 1 dl sukker
  • 1 dl melk

Kremfyll

  • 3 dl kremfløte

Pynt

  • 5 ss melis

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Bolledeig

  • 100 g smør
  • 3 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 0.5 ts hornsalt
  • 1 stk egg
  • 1 l hvetemel

Mandelfyll - alternativ 1

  • 300 g kransekakemasse, eller ekte marsipan
  • 1 dl melk, kokende

Mandelfyll - alternativ 2

  • 125 g mandler, skåldede
  • 1 dl sukker
  • 1 dl melk

Kremfyll

  • 3 dl kremfløte

Pynt

  • 5 ss melis
Smelt smøret. Bland smøret med melk og varm opp blandingen til den er lunken (37 grader).
Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, hornsalt og sammenpisket egg. Elt inn hvetemel til deigen blir smidig.
La deigen heve lunt i 40 minutter.
Kna deigen sammen og del den i 14 like store deler. Trill runde boller og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La bollene etterheve i 40 minutter.
Stek bollene midt i ovnen ved 230 grader i 8-10 minutter. Avkjøl.
Skjær av et lokk på hver av bollene. Grav forsiktig ut innmat med en skje.

Mandelfyll 1

Hvis du velger mandelfyll 1, smuler du opp kransekakemasse (eller ekte marsipan) med innmaten fra bollene. Hell over kokende melk og rør med en skje til det hele blir til en jevn, tykk grøt.

Mandelfyll 2

Hvis du velger mandelfyll 2, kjører du skåldede mandler, sukker, melk og innmat fra bollene sammen i en food processor.

Servering

Fyll hullene i bollene med ønsket mandelfyll-blanding.
Før servering piskes kremfløten til en luftig krem. Fyll bollene med sprøytet krem og legg på lokket. Sikt over melis.
woman cooking

Bon appetit!

Smelt smøret. Bland smøret med melk og varm opp blandingen til den er lunken (37 grader).
Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, hornsalt og sammenpisket egg. Elt inn hvetemel til deigen blir smidig.
La deigen heve lunt i 40 minutter.
Kna deigen sammen og del den i 14 like store deler. Trill runde boller og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La bollene etterheve i 40 minutter.
Stek bollene midt i ovnen ved 230 grader i 8-10 minutter. Avkjøl.
Skjær av et lokk på hver av bollene. Grav forsiktig ut innmat med en skje.

Mandelfyll 1

Hvis du velger mandelfyll 1, smuler du opp kransekakemasse (eller ekte marsipan) med innmaten fra bollene. Hell over kokende melk og rør med en skje til det hele blir til en jevn, tykk grøt.

Mandelfyll 2

Hvis du velger mandelfyll 2, kjører du skåldede mandler, sukker, melk og innmat fra bollene sammen i en food processor.

Servering

Fyll hullene i bollene med ønsket mandelfyll-blanding.
Før servering piskes kremfløten til en luftig krem. Fyll bollene med sprøytet krem og legg på lokket. Sikt over melis.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?